Piața e Politică! 5

Proteste Piata Universitatii

Un membru PDL tocmai a declarat că manifestația USL este politizată. Apoi a vorbit despre cealaltă adunare populară,  formată din „ oamenii onești” din Piața Universității. Vreau doar să remarc faptul că nu avem nici un motiv să ne bucurăm de faptul că Sever Voinescu a spart distincția dintre „oamenii de bine” care stau acasă pentru că sprijină modernizarea României și „ciumpalacii”, „viermii” sau  „populația imbecilizată”, „mahalaua ineptă”, categorisiri cu care alți lideri PDL i-au descris pe cei care strigă de 7 zile în Piață că nu mai vor să fie tratați drept o Populație.

Cei din Piață sunt cetățeni și ceea ce se face de 7 zile acolo, în spațiul public al începutului democrației noastre, este POLITICĂ și un protest POLITIC. Mai mult, cei din Piață au intrat cu adevărat în spațiul cetățeniei tocmai pentru că au decis să se adune într-un spațiu public, unde voci foarte diferite și minți foarte diferite cer diverse lucruri, oamenii vorbesc unii cu alții, urmăresc cu atenție mesajele pe care le poartă vecinii lor, sunt de acord sau nu cu alții, dar acceptă să nu mai fie singuri în fața televizorului, au decis că au putere numai dacă sunt împreună.

Acum nu contează că unii cer decomasarea alegerilor, iar lângă ei sunt oameni cărora nu le place modul în care este vândută pe sub masă Roșia Montana. Ce se întâmplă acolo este începutul unei revendicări a politicului de la reprezentanții din Parlament și alte instituții al statului. Strada nu înlocuiește procesul de reprezentare și mediere a instituțiilor, dar știm că de multă vreme încoace aceste instituții au privatizat politicul prin transformarea lui în negocieri partizane, tehnocrație, planurile de austeritate ale FMI și standardele UE. Ce este cu adevărat important este faptul că declarația lui Voinescu încearcă să îi deposedeze pe oamenii din Piața Universității de puterea lor, adică șansa constituirii POLITICULUI. Tot ce se întâmplă în stradă este politic, ce nu e politic e privat, privatizat și deci neputincios.

Mai grav încă, oare crede Voinescu că politicul aparține numai partidelor, iar cei care au venit în Piață cu revendicările lor ar putea fi negociate sau mușamalizate ca tot atâtea nemulțumiri ale unor consumatori, ale unei populații care nu poate fi luată în calcul decât ca o sumă de guri și de burți flămânde, câteva aberații din statisticile celor care ne guvernează nevoile pe care tot ei își imaginează că le cunosc cel mai bine?

Voinescu crede că lovește în USL prin declarația asta, dar nu face decât să arate că nu a înțeles nimic din revolta oamenilor din stradă. Puterea nu e amenințată de USL, ci de nemulțumirea celor care au decis să fie nemulțumiți împreună și să discute despre asta.  PDL se uita de 7 zile la proteste si inca crede ca problema lor este USL, aici e adevaratul semn al prostiei PDL. Se tem ca Piata va fi furata pentru ca, in logica privatizarii care ii controleaza de ani buni, pur si simplu nu inteleg ce inseamna un bun public, un spatiu public care nu apartine nimanui, care respira atata timp cat sunt acolo oameni care il traiesc impreuna. In aceeasi logica a privatizarii, si e de discutat mult despre asta, isi imaginau cateva minti sarace din PDL ca ar fi bine sa schimbam legea adunarilor publice (60/1991) pentru ca cei care vor sa strige in pietele Romaniei sa ceara mai intai voie de la statul lor.

Politicul se constituie sub ochii noștri din oamenii care ies în Piață și vorbesc, cer, compun mesaje care simplifica ideile lor pentru binele comun. În același fel, cetățenia capătă o formă practicabilă abia în momentul în care oamenii încep să realizeze că nu sunt o populație și le pasă atât de mult încât decid să contribuie direct si impreuna la noua față a binelui comun.  Asta le scapă tuturor celor care se acuză unii pe alții că vor să fure Piața.  Binele comun nu se construiește promițând că vei umple burțile populației mai bine decât ceilalți, ci deprivatizand spațiul politicului. Si asta o fac deja foarte bine cei din strada.

Andreea Nicuțar

Un comentariu

  1. Pingback: Despre cele două sensuri ale politicului

  2. Esti remarcabila. Stau si citesc articolul tau si realizez ca ai rezumat in el toata povestea pe care ceilalti nu o pricep inca. Felicitari!

  3. Pingback: Al patrulea proiect pentru România «

Lasă un comentariu