Liviu Dragnea și tehnica loviturii de stat 1

50388468-h

Ordonanța privind Codul Penal și Codul de procedură penală adoptată pe furiș, în toiul nopții de cabinetul Grindeanu echivalează cu o lovitură de stat dată pe cale administrativă. Nu avem de ce să ne ascundem după degete – puterea executivă s-a folosit în mod abuziv de prevederile legii pentru a da o lovitură în forță puterii judecătorești prin golirea de conținut a infracțiunilor de abuz în serviciu, a neglijenței în serviciu și a  conflictului de interese.

De ce este o lovitură de stat?

Scopul acestei acțiuni este unul profund ilegitim și vizează fragilizarii statului de drept, în favoarea unui grup anume. Ordonanța pune capăt anchetelor și proceselor în care sunt implicați anumiți lideri din PSD, și crucial îl salvează de închisoare pe Liviu Dragnea. Mai grav decât atât sunt efectele acesteia pe viitor – practic deschide posibilitatea prăduirii pe scară largă a bugetului de stat, a bugetelor locale și a fondurilor europene.

Efectele politice

  • Liviu Dragnea și PSD au mizat totul pe o singură carte, dar au subestimat reacția societății. A fost salvat liderul partidelui precum și alți lideri, dar costul e imens.
  • PSD a reușit să coalizeze împotriva sa atât opoziția parlamentară, cât și categorii largi ale societății în câteva ore. Ordonanțele au scos în stradă, numai în București, 15.000 de oameni la ora 24:00! Acest lucru demonstrează că deși s-a datorit a fi o lovitură aplicată dintr-o poziție de forță, s-a dovedit a fi un autogol. PSD practic a devenit nefrecventabil după acest eveniment și a ușurat sarcina opoziției.
  • Nu există în momentul de față nicio narațiune credibilă care să justifice acțiunile PSD.
  • Ordonanțele șterg cu buretele tot ce s-a realizat în materie de combatere a corupție în ultimii 10 ani.
  • Miza nu a fost grațierea, ci promovarea acestor ordonanțe. Grațierea va fi probabil îngropată de procedura parlamentară, ca o concesie făcută opoziției și „pieței”.

George VIŞAN

Un comentariu

Lasă un comentariu