Dezvoltarea unei coaliții de ONG-uri preocupate de deschiderea competiției/pieței politice 6

Descriere proiect

Finanțare

Produse și studii

Politică fără Bariere


Descriere proiect

Împreună cu o serie de ONG-uri care au contribuit la propunerile de modificare a Constituției susținute prin proiectul “Societatea civila – o voce puternica în procesul de modificare a Constitutiei Romaniei”, Civitas ’99 derulează proiectul „Dezvoltarea unei coaliții de ONG-uri preocupate de deschiderea competiției/pieței politice”. Prin acest proiect urmărim implicarea societății civile în reformarea sistemului de partide. Implicit, un sistem reformat poate asigura o mai bună participare a cetățenilor și o mai corectă reprezentare a intereselor acestora.

În practică, proiectul nostru susține Campania Politică fără Bariere (web, Facebook), o coaliție largă de organizații ale societății civile care urmăresc scopuri comune cu ale noastre. Contribuția proiectului constă în desfășurarea unor activități de secretariat al coaliției PfB, cercetare, consultare și advocacy.

Despre PfB

Campania Politică fără Bariere s-a lansat pentru a obține simplificarea substanțială a cerințelor pentru înființarea partidelor politice și tratament similar pentru partide și candidați independenți. Caracteristic PfB este că urmărim până la capăt implicațiile organizatorice și financiare ale unei asemenea reforme. Dintre propunerile noastre, menționăm:

  • Înființarea unui partid cu doar trei semnături (ca o formă de respectare a dreptului la liberă asociere).

  • Finanțare de la buget în funcție de numărul de voturi obține (pentru a nu impacta negativ bugetul și a nu subvenționa crearea unor partide existente doar nominal).

  • Înscrierea în alegeri pe baza unui număr de semnături. (Dacă pentru simpla asociere nu este nevoie de intervenția statului, acceptăm că pentru intrarea în alegeri partidele trebuie să dovedească un minim de capacități organizatorice și reprezentative).

  • Numărul de semnături trebuie să fie rezonabil și proporțional cu populația din circumscripțiile în care se depun candidaturile. (Apare posibilitatea unor partide care susțin interese pe plan local).

  • Numărul de semnături trebuie să fie egal pentru partide și candidați independenți.

în timp PfB a preluat și promovat mai multe cerințe ale societății civile. Pentru a urmări activitatea noastră urmăriți pagina de web și Facebook.

Acțiuni proeminente de advocacy

Rezultate, impact și sustenabilitate

Suntem bucuroși să spunem ca unele cerințe ale noastre au fost legiferate de Parlamentul României, în special posibilitatea e a înființa un partid cu 3 membri. În discuțiile cu parlamentarii am putut preîntâmpina unele propuneri nepractice. Spre exemplu, nu am putut convinge parlamentarii să descentralizeze înființarea de partide, dar am putut obține să nu fine nevoia de prezență în persoană – astfel, un partid se poate înființa „prin corespondență. În alte domenii nu suntem mulțumiți de formulările legii. Spre exemplu, ni se pare că desființarea unui partid de către autorități este prea simplă.

Pe parcursul eforturilor de advocacy am realizat că legile devin prea complexe pentru cetățeanul de rând. Pentru a veni în ajutorul lor, am creat un „Ghid de supraviețuire” care să îi ajute pe  aceștia să obțină înființarea unui partid și să evite desființarea. Aceste ghiduri au fost bine primite putând fi consultate inclusiv pe site-ul Tribunalului Municipiului București (care are autoritate în domeniu) sau în biblioteca acestui Tribunal.

Efectele la nivelul societății au fost semnificative. În toată țara, consilieri locali au fost aleși pe listele noilor partide politice înființate conform noilor legi electorale. La nivel național, USR este înființat ca partid pe această lege. Unii cetățeni (nu suficienți) au beneficiat de posibilitatea de a vota prin corespondență.

Politică fără Bariere crede că efortul de liberalizare a accesului la politică nu este finalizat și că legile actuale continuă să conțină erori și contradicții. Pentru a rezolva acestei probleme am cerut Parlamentului re-înființarea unei comisii de  cod electoral.

Finanțare

Proiectul „Dezvoltarea unei coaliții de ONG-uri preocupate de deschiderea competiției/pieței politice” este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerentei informațiilor prezentate revine inițiatorului paginii web.

FINANTATORI

Parteneri

PARTENERI