About 5

Civitas Politics este un spaţiu virtual de discuţii și analize pe teme de politică internă şi internaţională.

Conceput să ofere comentarii asupra actualităţii, argumentate cu mijloacele științelor sociale, Civitas Politics se doreşte a fi un cadru de reflecţie asupra  fenomenelor politice ale momentului şi un loc de discuţii între specialişti sau viitori specialişti în ştiinţe politice şi oricine este interesat de politică, sub toate faţetele sale.

Iniţiat de Bogdan C. Enache, Andrei “Bamse” Cristian şi George Vişan, absolvenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, Civitas Politics este un proiect care a luat naştere în cadrul reţelei Civitas ’99 în aprilie 2007. În 2012 Civitas Politics a fost regândit prin eforturile Irinei Pop, ale lui Andrei Tiut și George Vișan.

Asociaţia Civitas ’99 reuneşte studenţi şi absolvenţi în ştiinţe politice şi îşi propune să susţină şi să pună în valoare potenţialul acestora, promovând spiritul civic, participativ şi iniţiativa într-un mediu democratic şi multicultural.

Deşi a luat naştere în interiorul Asociaţiei Civitas ’99, Civitas Politics este un spațiu deschis tuturor celor interesaţi de politică şi de ştiinţa politică, indiferent de afilierile personale; toate opiniile exprimate în acest spaţiu angajează numai autorii acestora.

Formarea și convingerile autorilor blogului sunt, în general, de natură raționalistă, în sensul iluminist al termenului. Totuși, suntem conștienți de limitele înțelegerii raționale în științele sociale, în particular în știința politică și în special într-o societate atât de mobilă precum cea post-comunistă. De aceea evităm tonul auto-suficient, mesianic, afirmațiile universaliste și mascarea propriilor convingeri intime drept fapte.

În schimb practicăm o politică editorială care promovează diversitatea de opinii și încurajăm autorii să distingă între judecăți de valoare, analize și judecăți de fapt.

Civitas Politics nu aplică un filtru partizan textelor. Odată condițiile de mai sus îndeplinite, le rămâne cititorilor să judece folosind propria gândire critică. Cele mai bune texte publicate au fost în egală măsură apreciate și criticate de persoane cu convingeri diametral opuse.

Vă invităm să ne trimiteţi articolele, propunerile sau sugestiie voastre la adresa: editori@civitaspolitics.org.

Un comentariu

  1. Felicitari pentru blog! Acum am dat peste el si cred ca il voi adauga in blogroll. Ori nu le gasesc eu, ori sunt prea putine bloguri (de calitate, daca pot sa le spun asa) ce abordeaza teme cu adevarat importante.

    Cu respect,
    Razvan

  2. Ce motto inspirat si inspirational pentru acest blog. Sa inteleg ca, din moment ce il citati pe Reagan, orientarea ideologica a acestui blog este conservatoare? Sau vi s-a parut pur si simplu amuzanta si picanta analogia dintre politica si prostitutie? Stiu, o sa imi spuneti ca va doriti „obiectivi”si pragmatici si ca citatul din Reagan e o „glumita” care inflameaza inca o sclava a corectitudinii politice. Asta pentru ca reflexivitatea si sofisticarea (de fapt, minima awareness) teoretica nu sunt tocmai punctul forte al absolventilor de stiinte politice din Romania. Felicitari stimabililor pentru felul in care ati reusit sa va dati cu firma in cap cu o propozitie. De asemenea, respectele mele pentru posturile menite sa onoreze paradigmele uzate ale Razboiului Rece. Totusi, ce cauta un articol despre Tony Judt pe acest blog?..

  3. @alex
    Motto-ul a fost ales aleatoriu, pentru informatia ta. Am preferat un citat mai „usurel”, tocmai pentru ca e un blog. Cat despre orientare ideologica suntem destul de diversi din acest punct de vedere.
    Sa stii ca insultele gratuite la adresa autorilor acestui blog nu denota un nivel foarte ridicat de awareness in materie de stiinte politice din partea domniei tale. Sau aceasta este o forma sofisticata de a trola? As putea spune ca in general absolventii de SP de la noi sunt constienti de evolutiile teoretice in domeniu. Pe de alta parte referitor la paradigmele Razboiului Rece – nu cred ca realismul politic este perimat. Tocmai a fost articulata o noua ramura – realismul neo-clasic…
    Ce ai cu Tony Judt? Stii domnul alex daca ai un argument te rog frumos publica-l. Enlighten us please! In rest daca nu iti place ce facem, nu ne citi!

  4. Pingback: Notă editorială « Civitas Politics

Lasă un comentariu