Cei trei stâlpi ai domniei lui Bran cel olog Răspunde

Image result for bran the broken

Colegul George Vișan a scris o analiză în care sugerează că, Westeros , regatul mitic din serialul Urzeala Tronurilor, nu a atins o situație politică stabilă ci, dimpotrivă, este expus unor mari pericole. O încercare nobilă și în tradiția acestui site.

Până la un punct, analiza lui George este corectă și slăbiciunile identificate de el sunt adevărate. Dar, în opinia mea, George îl subestimează pe Bran  din trei puncte de vedere. Primul este că nu ține cont de oboseala lorzilor din Westeros , al doilea este caracterul carismatic, în sens weberian, a lui Bran  și al treilea este abilitatea noului rege de a domina informațional regatul său.

Este important să ținem cont că, atunci când Tyrion  este prezentat conclavului care urma să aleagă un rege în Westeros , acesta nu avea niciun statut formal. Este nevoie de Tyrion  să le zică amintească de faptul că ei sunt cei mai puternici oameni din regat și că ei sunt cei mai în măsură să aleagă un rege. Practic consiliul elector ad-hoc este convocat de un pitic in lanțuri cu aprobarea gardianului. Care gardian, și el, dorește să aibă în față un interlocutor valid.

George R. R. Martin a omorât sistematic pe toți deținătorii puterii de altădată. Marile case din Westeros  sunt conduse în momentul de față nu de bărbații puternici și viteji de ci de ceea ce a rămas: femeile, infirmii, copii orfani, lesbiene și intelectuali. Pentru prima dată lorzii, în asentimentul probabil al mulțimilor, nu vor atât să conducă cât să fie conduși.

De aceea nimeni nu se înghesuie să fie rege. Nimeni, cu excepția celui mai ridicol dintre ei. Pentru un scurt timp, chiar înainte de alegerea lui Bran, urzeala se oprește și roata la fel. Este, probabil la instrucțiunile autorului, o schimbare socială majoră care precede noua orânduire. Orice analiză trebuie să se facă pe această societate și nu pe o societate medievală standardizată. De altfel, cunoaștem asemenea momente și în istoria tărâmului nostru. Primul război mondial a adus solidaritatea între clase și sistemul social european iar al doilea a adus pacea postbelică și Uniunea Europeană.

(Apropo, în caz că vă întrebați de ce a murit micuța Lady Mormont, aici este răspunsul: ea nu a învățat nimic din evenimentele din serial și, prin urmare, nu se mai potrivea cu noua ordine.)

Oboseala care cere odihnă și bună guvernare este mitul fondator al noului Westeros  și Tyrion , cu șiretenie, caută să îl întărească alegând locul de întâlnire pentru viitoarele întruniri. Lorzii se vor strânge, propune el, în locul unde își au dat seama pentru prima dată de beneficiile de a ceda puterea către o autoritate superioară.

În ceea ce îl privește pe noul rege, Bran cel olog, acesta este un conducător cu autoritate carismatică, așa cum o definește Max Weber. Autoritate lui vine din aceea că poate să realizeze lucruri extraordinare, posibil acele lucruri extraordinare de care Westeros are nevoie. Bran  este depozitarul istoriei și al sensului istoriei. De altfel, el își cultivă cu atenție reputația spunând cuvinte sibilinice mai multor personaje.

Citiți și: De weekend: Max Weber şi Urzeala Tronurilor

Desigur, noul lider are și o autoritate legală fiind ales de către nobilime și o autoritate tradițională descinzând din una din marile case. Dar acestea sunt elemente secundare. Bran  este un rege al reconstrucției care are nevoie să pozeze în situația de salvator. Din fericire pentru el, are și atributele necesare pentru aceasta.

Excepționalismul lui Bran  deschide calea și pentru o integrare a lui Tyrion  în noua ordine. Povestea sa  completează perfect povestea regelui însuși. Istoria lui Bran cel olog și a sfetnicului său Tyrion cel diform. O asemenea poveste practic se scrie singură. Este adevărat că Tyrion admite însuși că este larg antipatizat. Dar Bran pune bazele unei campanii de PR când spune că noua funcție este o ispășire a greșelilor trecutului. O asemenea reinterpretare este posibilă numai în cadrul unei puteri carismatice care permite individului să se reinventeze/ convertească. În definitiv, mai toți marii reformatori carismatici au fost însoțiți de personaje dubioase. Puterea de a trăi în afara ordinii sociale este tocmai semnul harului.

Pornind de aici, Tyrion își poate juca cărțile pe care le are. În fața nobilimii el poate fi cel care în trecut a moderat excesele autorității centrale. În fața mulțimilor din Debarcaderul Regelui, cel care a răzbunat distrugerea orașului. În fața celor din Dorne cel pentru care a luptat iubitul Oberyn Martell.

Caracterul carismatic al noii ordine este indicat destul de clar de către Tyrion atunci când subliniază importanța poveștii. Dacă ascultăm cu atenție, observăm că în argumentul lui este cu totul irelevant dacă Bran  este sau nu ceea ce pretinde că este. Este suficient că povestea lui oferă acel mit care poate să unească poporul.

Să vorbim puțin și de prejudecăți. George susține că societatea westerosilor esste prea intoleranta pentru Tyrion și, poate, chiar Bran. Cred că aici se exagerează puțin machismul noilor lorzi. Să citim încă odată lista: femei, copii, orfani, lesbiene și intelectuali: dacă poate exista vreodată o constituency a lui Tyrion, atunci tocmai noii lorzi din Westeros sunt aceasta.

Mai serioasă este posibila opoziție a religiei Celor 7 (Celui 7?). Totuși, religia oficială este mult mai tolerantă decât catolicismul medieval după care este modelată. Ea acceptă conviețuirea cu păgânii din nord, dublele jurăminte („pe zeii vechi și pe cei noi”), interpretarea politeistă a ceea ce este de fapt un monoteism filosofic, libertatea sexuală din Dorne, etc. Desigur, un rege păgân este o noutate. Dar religia este slăbită la începutul serialului iar mișcarea carismatic-reformatoare a… Marelui Vrăbioi (High Sparrow) este rasă de pe fața pământului, la propriu. În plus, situația socială favorizează nu atât religiile instituționalizate ci mișcările religioase carismatice. Bran va trebui să manevreze cu delicatețe, dar coexistența pare posibilă.

Evident, după cum știm chiar de la Weber, punctul critic al autorității carismatice este acela în care nu mai poate să livreze faptele excepționale la care se așteaptă susținătorii. Sau, în termenii care ar putea fi înțeleși în serial, atunci când firul poveștii lui Bran se rupe. Din fericire, însă, noul rege este, conform serialului, ceea ce pretinde că este și poate să facă faptele excepționale pe care pretinde că poate să le facă.

Și asta ne duce la cel de al treilea argument. Bran poate exercita un control informațional absolut excepțional asupra regatului. El este acela care poate să vadă orice. Este neclar dacă el știe simultan tot ce se întâmplă sau trebuie să experimenteze secvențial fiecare scenă. Dar, în orice caz, marile case din Westeros  nu sunt atât de multe. Ele pot fi supravegheate cu oarecare ușurință chiar și de un singur om. Observați, de astfel, că Bran nu pare interesat de guvernarea de zi cu zi – pe care o lasă Consiliului. În schimb, după cum îi spune lui Tyrion  înainte de bătălia cu morții, petrece cel mai mult timp cu sine însuși.

Iar abilitatea de a intra în trupul altor animale poate fi extrem de utilă pentru operațiuni de intimidare sau asasinate targetate.

Image result for bran warging

Toate aceste argumente ar trebui să răspundă majorității problemelor ridicate de George. Rămân totuși problemele militare. Nepătații se îndreaptă deja spre insula Naath care este în afara celor două continente și, implicit, în afara poveștii. Soarta dothrakilor este necunoscută, dar putem extrapola că și aceștia pleacă de bună voie.

Image result for leaving for naath

Renunțarea la Nord este un semn de slăbiciune, dar și externalizează o tonă de probleme. O eventuală revenire a lui Jon Snow este problema Sansei. O posibilă proliferare a lupilor pe timpul iernii și în absența oamenilor care să îi vâneze este problema Sansei. O eventuală mișcare escatologică născută din trauma întâlnirii cu Creaturile și Nomazii Albi – problema Sansei. Chiar și tendințele agresive ale Insulelor de Fier s-ar putea manifesta contra Nordului mai slab populat.

În schimb Bran, care este rudă cu dinastia conducătoare și o figură religioasă, nu va avea probleme să păstreze relații bune cu Nordul și, dacă e nevoie, să construiască o alianță contra Insulelor de Fier.

Amenințarea cea mai solidă este Dorne. Aici sunt întrutotul de acord cu George: cooptarea dinastiei din Dorne în noul aranjament de putere este esențială.

Desigur, domnia lui Bran  nu poate fi infinită. Abia la moartea sa majoritatea problemelor observate de George se vor manifesta plenar. De aceea Bran trebuie să rezolve cât poate și să pregătească succesiunea, fie că este vorba de transformarea Westeros  ului între o teocrație în care următorul rege va fi următorul corb cu trei ochi fie să întărească instituțiile și să construiască un sistem minimal de checks and balances astfel încât noul monarh ales să poată supraviețui și fără să fie o ființă magică.

Andrei Tiut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s