Gânduri privind propunerea USR Răspunde

usr_logo

… de modificare a Constituției.

1. USR dorește să ducă o campanie care să pară că urmărește interzicerea drepturilor electorale pe viață pentru condamnați.

Notă: pe unele canale curg intepretări mai decente dar linia oficială este „fără penali în funcțiile publice”.

2. Prin aceasta, USR propune în discursul public apariția unei clase de sub-cetățeni.

3. Nu contează cât de bine sau rău își populează USR clasa de sub-cetățeni – răul e făcut prin simpla promovare a conceptului.

4. Odată ce apare prima categorie din această clasă, logic este să apară și altele. Nu poți promova retragerea drepturilor cetățenești fără să accepți filosofia că… drepturile sunt proporționale într-o măsură cu contribuția la binele comun.

5. La p4 tot ce urmează după „…” este o parafrază a unor declarații ale Anei Săcrieru, purtător de cuvânt CpF. Sau al lui Gh Iancu. Unul din aceștia doi. Cel mai bun flaut să i se dea celui mai bun flautist, zice și Aristotel. Aristotel era sclavagist și teoria sclaviei la el nu este cu totul străină de teoria flautului.

6. La limită, niciunul din noi nu este cetățeanul perfect. Dacă am fi tratați după merit, observă Hamlet, nimeni nu ar scăpa de bici. Dar să zicem că asemenea geeralizari nu sunt iminente.

7. Categoriei (pseudo) legale a sub-cetățenilor îi corespunde (deocamdată numai) categoria morală a penalilor. Însăși existența acestei categorii presupune că o persoană condamnată pentru nesupunere civilă cu suspendare prezintă aceleași riscuri în funcția publică precum un ucigaș în serie.

8. După cum se poate deduce și de la p7, propunerea USR (în varianta hard sau soft) ia din mâna judecătorului puterea de a estima pericolul social al unei fapte.

9. Este relevant în context că penalilor li se pun în cârcă toate relele țării, deși este clar că nu pot fi responsabili pentru toate.

10. Stă în esența omului că poate evolua și se poate îmbunătăți. Negând această posibilitate în campania sa, USR proclama de facto că penalii sunt sub-oameni și trebuie să fie sub-cetățeni tocmai pentru că sunt sub-oameni.

Citiți și: Gânduri despre Coaliția pentru Familie

11. Procese asemănătoare cu cele descrise la punctele anterioare au mai fost observate în istorie.

12. Acest context face complicată comparația cu legislație externă. Una este să ai o asemenea propunere în abstract și cu totul altceva este să faci propunerea în relație cu o clasă de oameni care sunt oponenții tăi politici și, ocazional, țapii ispășitori ai națiunii.

13. În general, USRiștii nu sunt nici idioți nici monștri. După cum clarifică răspunsul dat către mine de vicepreședintele Stelian Ion, partidul nu dorește în mod real apariția sub-cetățeniei. Ci doar dorește să o poată vântura în spațiul public sub ochii îngăduitori ai aliaților.

14. Acționând astfel, USR începe să nu mai fie un partid de tip Macron care adresează problemele, adeseori legitime, ale electoratului anti-sistem fără să își asume soluțiile partidelor extremiste. Mai degrabă USR evoluează spre a fi un partid de tip Băsescu, care alege să se prefacă că își asumă soluții extremiste, făcând în același timp cu ochiul electoratului centrist.

Andrei Tiut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s