STS: Miza este SIMPV 1

Comisia ridicolă patronată de Olguța Vasilescu și deputatul Cătălin Rădulescu, alias „Mitralieră”, are un singur scop: scoaterea STS din procesul electoral prin eliminarea SIMPV.

Situația este disperată pentru PSD. Partidul se află într-un proces avansat de descompunere, iar prioritațile pe termen scurt sunt pe de o parte, creșterea timpului petrecut la putere, iar pe de altă parte, să evite un dezastru la urne la alegerile prezidențiale din decembrie 2019. Având în vedere că doar 20.000 de voturi au despărțit PSD de USR la recentele alegeri europarlamentare, înseamnă că social-democrații se confruntă cu un risc real de a nu intra în turul doi. Candidatul lor, Viorica Vasilica/Rodica Dăncilă, nu poate fi luat în serios, chiar dacă e premier și președinte „la” partid.

Așa că orice măsură care ar putea reduce riscul sau pierderile partidului este binevenită. SIMPV-ul face două lucruri importante pentru securizarea procesului de vot: furnizează prezența la vot în timp real și verifică CNP-urile, eliminând astfel posibilitatea votului multiplu. Turismul electoral, metoda consacrată de fraudare a alegerilor,  a devenit imposibil și riscant.

Pentru PSD, înfrângerea din 26 mai este greu de acceptat și de digerat. Să organizeze alegerile și să le pierzi este o contraperformanță politică gravă. În plus, referendumul convocat de președintele Iohannis a delegitimat complet demersurile privind relaxarea combaterii corupției și contrareforma din justiție. Partidul a devenit incapabil să evalueze și să analizeze mediul politic în care evoluează, iar cea mai bună dovadă în acest sens e ultimul CEx:

Din sală, un lider social democrat ar fi invocat faptul că tragedia de la Caracal ar fi fost orchestrată de servicii ca să distrugă partidul. Premierul ar fi interveni spunând că opoziția și Iohannis încearcă să profite electoral de această situație. „Se încearcă ca partidul să fie scos vinovat în cazul tragediei de la Caracal și să se mențină valul de ură la adresa PSD. Trebuie să ne așteptăm la proteste noi pentru data de 10 august” ar fi spus Viorica Dăncilă în ședința CEX, potrivit surselor citate.

Justificarea eșecului prin recursul la teorii ale conspirației și la explicații fanteziste a devenit din ce în ce mai des întâlnită la PSD. Iar una din obsesiile partidului, cel puțin din 2012 încoace, a fost obținerea controlului asupra serviciilor de informații. În ultimii ani atacurile politice ale PSD s-au concentrat asupra SPP-ului, bănuit că a furnizat informații procurorilor sau președintelui Iohannis. Dintele împotriva STS-ului e mai vechi și datează din 2009, când partidul a acuzat serviciul că l-a ajutat pe Traian Băsescu în defavoarea lui Mircea Geoană. Însă cea mai mare victorie a PSD a fost scoatere SRI din anchetele de corupție, prin intermediul CCR.

Apoi a venit dezastrul de la Caracal. Ca să-și ascundă incompetența crasă și indolența manifestă, Poliția Română și Ministerul Afacerilor Interne au aruncat responsabilitatea pe seama STS-ului, știind că e o țintă facilă.

În concluzie, ar trebui să ne așteptăm la scoaterea STS din procesul electoral și la eliminarea SIMPV-ului la alegerile prezidențiale în viitorul apropiat. PSD crede astfel că își va putea reduce pierderile, iar candidatul lor desemnat va intra măcar în turul doi.

În subsidiar, există și un alt risc. PSD în 2020, dacă va coborî sub 20%, ar putea da amnistia și grațierea pentru faptele de corupție, pentru că nu mai are nimic de pierdut și măcăr să-și scoată „colegii” din pușcării. Acest risc este posibil, nu neapărat și probabil.

George VIŞAN

One comment

  1. Analiză corectă. În acest sens am pledat și eu: pentru PSD, miza actualului „caz Caracal” nu o reprezintă reformarea instituțiilor statului, ci… deținerea controlului asupra STS!
    Să sperăm că cel mai prost dintre scenarii nu se concretizează.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s