Principii noi pentru regimul partidelor politice 2

Comisie

Ieri a avut loc ședința din Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Dincolo de denumirea care sfidează orice prescurtare, această comisie este un punct de întâlnire pentru toate modificările care afectează regimul partidelor. În ședința de ieri au fost acceptate în general principiile Campaniei Politică fără Bariere, ceea ce ne face face să fim mulțumiți și prudent optimiști.

Au fost sugerate unele inovații ad-hoc care par să ridice noi bariere în locul celor înlăturate. Vom căuta să colaborăm în continuare cu subcomisiile de (sub)specialitate  pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

Pentru mai multe informații:

• Comunicatul PfB;
• Înregistrarea ședinței (necesită real-player);
• Principiile PfB;
• Implicarea Civitas ’99 în PfB.

Andrei Tiut

 

2 comments

  1. n-aș vrea eu să cobor lumea cu picioarele pe pământ și să critic o măsură foarte bună – acea a reducerii la trei indivizi numărul membrilor unui partid, dar mi se pare o mult prea târziu: cum poate fi dărâmat establishment-ul a două super partide, plus câteva partide manivelă, de apariția unei miriade de alte partide? apariția altor partide e doar o mică parte a problemei – care, bineînțeles, trebuie rezolvată -, dar atâta vreme cât în interiorul marilor partide nu există alegeri interne transparente pentru orice funcție, atâta vreme cât aleșii marilor partide nu au nicio presiune electorală o perioadă lungă de timp (4 ani e foarte mult – mai ales cu garanția românească că după alți 4 ani ai șanse majore să revii la putere), atâta vreme cât aleșii marilor partide vor fi în continuare înfipți la banii publici, nimic nu se va schimba.
    mai aud că se revine la votul pe listă: adică partidul decide cine va câștiga, precum și ideea finanțării exclusiv din bani publici a campaniilor electorale, două garanții ca orice presiune a cetățeanului asupra celui ales prin cel mai puternic instrument, votul, să dispară definitiv.

  2. Pingback: Cu ce se îmbată România: partide mici și foarte mici | Context Politic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s