Starea barierelor în politică Răspunde

bariere-in-comunicare-p2[1]

A trebuit să scriu un text scurt care să descrie starea obiectivelor campaniei Politică fără Bariere. A ieșit ceea ce urmează.

Ce s-a realizat?

1. Înființarea partidului fără criteriu de teritorialitate și cu 3 membri.

2. Desființarea depozitului electoral.

3. Condiții mai rezonabile pentru candidații independenți pe plan local.

Ce bariere în calea participării politice și concurenței reale rămân sau au fost adăugate?

1. Radierea partidelor care nu depun un număr de candidaturi.

2. Finanțarea de la buget exclusiv a partidelor care ating praguri minime în alegeri (praguri diferite pentru finanțarea partidului și finanțarea campaniei).

În esență cele două puncte de mai sus re-introduc un criteriu de teritorialitate și, în general, contravin principiilor PfB și, în opinia noastră, unora din principiile asumate de Comisia de revizuire a legilor. Vezi poziția PfB în acest sens.

3. Aberații birocratice și, în general, construcția greșită a unora dintre prevederi care parcă invită la eludarea spiritului legii.

4. Bariere la momentul înscrierii în alegeri. Numărul de semnături impus de proiectul Comisiei este 1% (maxim din plaja recomadată de Comisia de la Veneția) dar nu mai puțin de anumite praguri minimale. Am observat, însă, că în marea majoritate a localităților nu se va aplica pragul de 1% ci pragul minimal. Nu spun ce înseamnă asta în număr de cazuri și procente, căci urmează să scrie persoana care a făcut observația. Dar este dureros.

5. Prag electoral de 5%

Deși pentru unele din barierele de mai sus se poate discuta dacă au sau nu „rost” efectul lor cumulativ este unul de descurajare a apariției de noi competitori politici.

Alte nemulțumiri și temeri:

Deși nu este în mandatul PfB mai toți membrii care au discutat au suspiciuni față de sistemul de finanțare prin împrumuturi.

Fără să îi punem pe toți politicienii în aceeași oală, Comisia și subcomisiile au devenit din ce în ce mai puțin transparente pe măsură ce discuțiile au progresat.

Nu este exclus să apară noi bariere în legea alegerilor parlamentare, la care încă se lucrează.

Andrei Tiut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s