Întrebări și răspunsuri cu și despre refugiați 46

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Am ezitat înainte să scriu acest articol. Pe lângă fotbal și agricultură se pare că românul începe să se priceapă și la refugiați. Și nu îmi doream în mod particular să intru și eu în acest grup al pricepuților. Dar, în fața puroiului de aberații, deja simt că e datoria mea să nu tac din gură. Deci să curgă întrebările, așa cum le-am auzit în diverse contexte sociale.

De ce acum?

De ce nu acum? Nu este ca și cum ar exista o coincidență care trebuie explicată.

De ce atât de brusc?

Pe de o parte disperare care a dat în clocot. Cel puțin un comentator vorbea despre pierderea speranței: una e să aștepți să treacă războiul și alta este să ajungi la concluzia că nu mai are sens să aștepți. Pe de altă parte, este perfect posibil ca odată ce prima graniță „s-a rupt” cei rămași în afara Europei să fi prins curaj.

De ce atât de mulți?

De fapt sunt destul de puțini. Indiferent de estimări vorbim de sute de mii. Prin comparație în taberele din afara Europei sunt milioane. Migrația Românească în Occident numără și ea (aproape) 3 milioane. Europa însăși are sute de milioane de locuitori.

Deci nu ne paște islamizarea?

Nu.

Dar cartierele pline de musulmani pe care le-am văzut la TV??

Atât migranții economici cât și refugiații tind să meargă acolo unde știu că există deja o comunitate de conaționali, poate chiar rude de-ale lor. Astfel există cartiere/orășele majoritar musulmane și, odată cu venirea musulmanilor aceste cartiere/orășele se vor înmulți. Dar dacă doriți să locuiți înconjurați de albi creștini acest lucru va rămâne posibil.

Dar rata de natalitate?

În general rata de natalitate scade pe măsura ce șansele de supraviețuire ale copiilor cresc. Altfel spus, expunerea la statul social european conduce la scăderea producției de copii. Proiecțiile demografice făcute de Pew Research Center sugerează o creștere a procentului de musulmani cu 2% în următorii 20 de ani.

Nu cred așa ceva. Uite cum se înmulțesc țiganii.

România nu este stat social (pe motiv de sărăcie) iar speranța de viață a romilor este mult (mult!) sub cea a populației majoritare.

Dar am auzit că vor să aplice Sharia.

Există țări în lumea musulmană care aplică Sharia și comunități musulmane care încearcă să aplice Sharia în țările vestice. Este vorba în general de probleme pe care noi le-am considera de „cod civil”: divorțuri, moșteniri, etc. O comparație cu justiția informală oferită de staborurile țigănești poate nu este deplasată. Dar (1) încercările de a aplica Sharia se petrec în interiorul comunităților și nu afectează restul populației și (2) este rolul statului să înnăbușe orice încercări de a stabili o justiție paralelă.

Crime, violuri…

Dacă vorbim strict de valul de refugiați, aceștia sunt de fapt extrem de pașnici. Până și lucrurile de care sunt acuzați, la o privire mai atentă țin mai degrabă de tulburarea liniștii publice decât de infracțiuni serioase.

Eh…

Păi gândește-te. Șansa cea mai bună de succes pentru un refugiat este să se piardă în mulțime. Dacă rămâne anonim, poate spera că grupul în care se află este prea mare pentru a fi deportat. Dacă iese în evidență comițând infracțiuni, însă, poate fi deportat cu ușurință.

Asta înseamnă că….

Asta însemnă că cine vă asigură de prevalența acțiunilor criminale vă minte.

Dar măcar huliganismele văzute pe youtube sunt adevărate?

Dacă limba vorbită este franceza, atunci „refugiații” sunt probabil cetățeni francezi la a treia generație pe care statul a eșuat să îi integreze. Este o poveste complicată, care nu are legătură cu cazul refugiaților.

Apoi există manipulări. Niște refugiați au refuzat pachete ca formă de protest pentru că erau ținuți în ploaie și s-a spus despre ei că refuză din cauza simbolisticii crucii roșii.

Dar există și probleme reale?

Desigur. Uneori nervii cedează. Alteori nevoia devine imperioasă. De exemplu mulți poartă dispozitive de furat curent electric pentru încărcarea telefoanelor. Am citit de un grup care a furat o scară în Serbia ca să facă o punte peste sârma ghimpată.

Deci zici că va exista o integrare lină?

Nu neapărat. Interzicerea dreptului la muncă (precum în Suedia) sau o atitudine de respingere din partea majorității (precum în Franța) pot crea probleme.

UPDATE: A te angaja ca refugiat în Suedia este dificil dar nu ilegal cum am sugerat mai sus. Zice The Economist: Which is why policies that keep newcomers idle are so destructive, from Britain’s restrictions on asylum-seekers working to Sweden’s rigid labour laws that make it uneconomic to hire the unskilled.

Adică odată stabiliți, unii dintre noii veniți sau copiii lor pot produce crime violente, sau chiar acte de terorism?

Da. Dar să nu uităm că problema nu este străină Europei. ETA, Brigăzile Roșii, IRA au fost organizații europene. În relația cu Siria, UE este un exportator net de teroriști și soldați.

Și atunci care este soluția?

Un stat puternic și o societate tolerantă. Este o soluție care este valabilă și pentru cetățenii UE și pentru refugiați.

Să revenim la probleme mai simple. De unde au refugiații bani să vină în Europa?

Există două cazuri comune. Ori vând tot ce au și pornesc cu toată familia, ori trimit un singur membru care să fie „deschizător de drum”. În al doilea caz presupun că se împrumută.

Deci cei care vin încoace nu sunt cei mai săraci?

Nicidecum. Oricum, costul venirii scade pe măsură ce procesul de migrație ilegală devine mai eficient.

Dar nu le merge bine? Au haine de firmă, smartphone-uri.

Asta cu hainele de firmă nu știu de unde unde a ieșit că imaginile văzute de mine nu o susțin. Oricum, nu vorbim de costume Armani ci cel mult de un tricou Adidas mai mult sau mai puțin original. Asta nu te face bogat.

Smartphone-urile în schimb sunt instrumente de lucru. Au hartă și GPS iar asta le permite refugiaților să se dispenseze de serviciul călăuzelor pe unele porțiuni de drum.

De ce sunt atâția bărbați tineri printre ei?

Pentru că aleargă mai repede când sunt fugăriți? Oricum, populația lor este mai tânără decât cea din Europa.

Cum știm noi că nu sunt printre ei refugiați economici?

Este greu de știut. Singura soluție mi se pare să creezi un fast-track pentru cei care au acte doveditoare și un slow-track pentru cei ce nu au acte de nici un fel.

Dar asta nu ar încuraja să vină și mai mulți?

Ba da. De aceea nici nu are nimeni curajul să o facă. Practic migranții economici sunt prețul pe care îl plătim că să ținem la distanță o parte din refugiații reali.

Chiar așa, de ce nu rămân în țările vecine?

Țările vecine sunt sărace, autoritare sau sărace și autoritare. Chiar și așa, marea masă a refugiaților este tocmai în acele țări.

Post Scriptum: Siderați de mica explozie de ură, nu trebuie să uităm că cei mai gălagioși dintre români nu sunt neapărat vocea societății. Un sondaj IRES arată că românii mai degrabă susțin ca România să primească un număr de refugiați. Președintele Klaus Iohannis a avut o poziție acceptabilă iar PF Daniel și Victor Ponta poziții lăudabile. Într-o discuție paralelă privind construcția unei moschei la București Muftiul Iusuf a dat și el dovadă de reținere în fața unui huligan care vopsește porcii în culorile naționale și îi aruncă pe locul viitoarei moschei.

Andrei Tiut

46 comments

  1. vorbim de sirieni în primul rând, așa că:

    „Dar am auzit că vor să aplice Sharia”
    siria lui assad e una dintre cele mai secularizate țări musulmane. de fapt, cei care fug, fug și de sharia.

    „Deci cei care vin încoace nu sunt cei mai săraci?”
    nu, dar trebuie să ne temem de momentul ăla, pentru că rețelele de imigrație ilegală vor cere altfel de plăți: transport de arme, droguri, vânzări de organe, de carne vie etc. și pentru că cei mai săraci nu sunt nici toleranți, nici educați (asta face ca discuțiile despre musulmanii din europa să nu însemne nimic, până la urmă. problema e în altă parte, și nu cred că se va schimba ceva în bine în următoarele sute de ani)

    • Nu ti se pare ca ai simplificat anumite aspecte pentru a fi congruente cu o perspectiva anterior stabilita in afara argumentelor? Cum poti sa pretinzi ca ai facut ceva profesionist cu O SINGURA SURSA MENTIONATA si 2 parafraze? Cum iti explici ca demonstrezi aceeasi lipsa de impartialitate ca cei care sunt impotriva imigrantilor? Cum poti sa eviti sa raspunzi la intrebari usor de raspuns, cum ar fi „De ce acum?” pe care le-au raspuns altii documentat in alte locuri? Cum poti sa generalizezi asa salbatic absolut toti factorii problemei, cand de fapt este vorba de aspecte absolut particulare acestui moment? Si mai ales, cum poti sa pretinzi ca te deosebesti de ceilalti romani buni la toate cand evident ai formulat o parere la fel de neinformata, partizana si generalista ca altii?

      • Inaintea mea Antonio a publicat un articol cu linkuri (te invit sa il citesti) si am putut urmari cum abordarea aceasta nu este mereu suficienta. Adica baiatul cita din Pew research Center, care este probabil sursa cea mai buna pentru masurarea atitudinilor globale, si veneau comentatori si ii spuneau ca nu are date statistice.

        Asa ca am luat decizia editoriala sa ma focalizez pe naratiune. Pentru ca problema nu este intotdeauna accesul la informatie ci, adeseori, dificultatea de a intelege informatia.

        Altfel, textul a primit tone de aprecieri pozitive si negative si singura critica valida a informatiilor a fost legata de legislatia suedeza (daca te uiti in text vezi ca am facut si o corectura; acolo gasesti si singurul link)

        • Multumesc, ai raspuns neintelegerilor mele cu aceeasi eficienta si precizie cu care ai tratat problema – „a facut-o altcineva mai bine” e o scuza inovativa, chiar inovativa, felicitari d-lui Antonio ca aparent el le merita. Din pacate nu ne putem alege criticile valide si cele care nu se califica, asta e rezervata altcuiva decat persoanei careia le sunt adresate; scrii pentru un anume public, inteleg, e un gand frumos sa oferi comentarii celor care impartasesc aceeasi perspectiva, vad ca este ultimul curent si in publicatii consacrate, sa predici corului. Din pacate atitudinea asta e taman problema care amplifica o situatie foarte reala si de o complexitate deosebita, generand haos prin generalizari galopante. Ma impresioneaza ca judeci articolul bazat pe cate „aprecieri pozitive si negative” – publicitate, proeminenta – asta denota o anume atentie pentru acest aspect care pune pe plan secundar continutul. Este, totusi, reteta succesului, motivul pentru care „Can-Can” este cea mai citita publicatie in Romania si pentru care Kim Kardashian domina internetul. Mult spor in ce faci, astia sunt pantofi mari de umplut – poate in schimb iti alegi alta tema pentru campaniile de popularizare in viitor decat una care are asemenea repercursiuni si care in plan larg in niciun caz nu se poate trata cu o asemenea larghete fara a parea o tentativa de a profita indirect de pe urma unei probleme contencioase cu consecinte serioase pentru milioane de oameni.

  2. Cu Siria ai dreptate, puteam sa fac separatia mai clar. In ce priveste retelele de migratie iara ai dreptate, dar, din nou, este si optiunea statului care in loc sa ii perchezitioneze se preface ca ii opreste cu garduri si granite

  3. Andrei Tiut, cu siguranta nu ai fost plecat in tara decat ca turist poate. Mergi te rog si locuieste o saptamana doua in Luton sau orice alt orasel sau cartier de musulmani din anglia sau franta, si scrie apoi un articol. Am impresia ca nu stii despre ce fel de oameni vorbesti. Si inca ceva, nu compara sirienii cu marocanii sau alti musulmati care traiesc in europa…e diferenta mare.

    • Nu pot sa cred ca ati locuit doua saptamani in Luton si ati scapat cu viata… Va invit si la Montpellier, unde traiesc de 27 de ani cu spaima in sân, printre marocani, spanioli, portughezi si alte lifte… ah, ii uitam pe turci, care ma aprovizioneaza cu malai, telemea, varza si castraveti murati.

      • E, fix la Luton nu, desi am o prietena acolo. Dar am stat in Ferentari un an si veneam noaptea acasa de la liceu. (Vecina tinea sri-lankezi ilegali in chirie, apropo). Si in Roma unde 4 luni am impartit dormitorul cu un turc din Dobrogea, un moldovean din republica si inca doi romani. Nu spun ce faceau unii din acestia ca sa supravietuiasca. Acuma sunt concetatean cu violatorul din Otopeni (ma rog, tipul face inchisoare, sunt concetatean doar cu clanul lui).

        Asa ca am fost prin locuri. Dar va rog, spuneti-mi, cum e experienta dvs de viata in Luton. Nu respecta aia programul de somn? Pakistanezii nu tin la bautura? va sparg copii geamurile?

        Dar ma scuzati ca sunt ironic. Mai bine veniti acasa. Fie paine cat de rea… tot mai buna decat in Montpellier.

        • Observ ca ai umblat prin lume, dar iti spun eu, ca locuitor al regiunii pariziene ca Montpellier e Disneyland pe langa Trappes, Mantes la Joilie, Evry, Sevran, Saint Denis – bastioane ale musulmanilor in regiune.
          Am colegi minunati arabi la servici si sunt minunati in general pana cand se aduna intre ei. Atunci s-a sfarsit cu minunatia. Atunci sunt ei contra infidelilor. Si cu cat sunt mai analfabeti cu atat mai mult ii urasc pe ceilalti.
          Astia despre care vorbesc eu acum, da, sunt francezi din a 2-a sau a 3-a generatie, pe care Franta nu a stiut sa si-i educe, dar cine garanteaza ca sirienii care vin, vin sa fie educati ? Garantezi tu ? Nu prea cred.
          Germanii aceepta sirieni sperand ca vor fi la fel ca turcii. Aici este greseala lor capitala. Pentru ca sentimentele turcilor fata de nemti pot fi catalogate drept iubire fata de sentimentele tunisienilor, marocanilor si mai ales algerienilor fata de francezi. La fel o sa-i „iubeasca” si sirienii pe nemti, dupa ceva timp … la fel ca algerienii pe francezi.

          • Repet, acesta este un joc in doi in care Franta (societatea nu doar statull) a realizat aproape un exemplu de manual pentru „asa nu”. Ma tem si de incompetenta statului roman (evident!) si nu stiu deloc daca tocmai noi ar trebui sa ne inghesuim sa aducem refugiati in tara. Dar fata de relatia magrebiano-franceza, relatia intre romani si maghiari este un exemplu de competenta inter-etnica.

            Dar, revin, nu inteleg ce fac colegii dvs arabi. Vorbesc urat de europeni? Dau foc la masini in mod regulat?

      • Vino acasa, atunci 🙂 Am o pozitie complet neutra fata de tot ceea ce se intampla, insa mi se pare o ipocrizie majora cand un roman plecat spune ca sta cu „spaima in san” din cauza, practic, a tuturor altor natii decat francezi si romani, care ii sunt in jur. Alte lifte…Pentru ei, si noi suntem ‘alte lifte’. Si nu-i ca si cum avem o reputatie incredibila in lume…

  4. a, și mai ceva:
    „Adică odată stabiliți, unii dintre noii veniți sau copiii lor pot produce crime violente, sau chiar acte de terorism?”
    avem 12000 de angajați ai serviciilor secrete. ne permitem 12000 de imigranți potențial teroriști urmăriți, fiecare, de către un agent sri. și-ar justifica astfel și ei existența, salariile, fondurile imense!

  5. draga domnule, am fost azilant politic, inainte de asta am lucrat intr-o tara araba, acum locuiesc in occident, intr-un oras faimos pentru numarul mare de straini (140 de limbi vorbite, 100 de comunitati), Ca urmare a acestei experiente de viata, imi permit sa va comunic observatii legate de subiect.
    1, din suta de comunitati din orasul meu, cei mai neintegrati sunt arabii. ca manifestari exterioare: doamnele lor, care fireste nu au renuntat la voal, inarmate cu carucioare de copii folosite drept care de lupta, sunt cele mai galagioase, invazive si violente in spatiile publice gen autobuz, supermarket, parc etc. au primit locuinte sociale in blocuri curate, inconjurate de pomi si iarba, iar in fiecare dimineata cand trec, poienita de sub blocuri e plina de pet-uri si doze de cola, pampersi uzati si altele. seara e curat ca vine masina primariei si le aduna. a doua zi, la fel. tinerii musulmani (unii nascuti aici) apar seara pe strazi, zgomotosi, insulta si ameninta trecatorii daca acestia au ghinionul sa zica ceva. daca vreun trecator are caine, animalul care are ghinionul sa treaca pe langa ei isi ia un sut. In mod bizar, ceilalti straini beneficiaza de acelasi regim. Daca primaria si politia n-ar fi extrem de puternice, lucrurile ar sta mai rau. cam asta despre integrare.
    2, Pe cand lucram la ei, dimineata cand treceam pe sub blocurile ridicate de „Tiran” nu se putea trece pana pe la pranz pentru ca-si aruncau continutul oalei de noapte pe geam si cum se trezeu tarziu… gunoiul era scos dimineata din casa la poarta, unde pana seara il topea soarele arzator si astfel se crea loc pentru gunoiul de a doua zi.
    3. inafara de cazul cand se prezinta la ghisee sa-si ia ajutorul social sa te fereasca Dumnezeu sa-i iei drept victime! ei au drepturi!

    imi cer scuze ca observatiile mele nu prea sustin tezele dvs, dar eu traiesc situatia reala, nu o proiectie ajustata dupa cum adie vantul politicii.

    in caz ca nu credeti cele de mai sus, le pot oricand proba cu fotografii.

    • Draga doamna, nu ne contrazicem de loc. Daca citit cu atentie am vorbit in trecere de tulburarea linistii publice. Si am vorbit apasat de nevoia unui stat puternic care sa actioneze daca incalci legea, indiferent de statut.

      Problema din orasul dvs (Bruxelles?) tine la fel de mult de arabi si de primarie/ politia locala.

      • orasul meu e anvers si faptul ca primaria si politia sunt puternice a fost aspru condamnat de jurnalisti (ati fost si dvs printre ei? ) cand la alegeri a castigat un partid zis de extrema dreapta. deci, s-ar parea, ne contrazicem pe ici pe colo. voiam sa va spun de fapt ca atitudinea asta „politically correct” poate fi uneori utila, poate genera dezbateri alteori, dar cand majoritatea opiniilor ii sunt contrare ar trebui sa-si puna niste intrebari. eu inteleg ca se vrea o inrosire a sangelui pe acolo pe unde s-a diluat, dar cei care o doresc ar fi bine sa o faca pe costurile lor si in tarile lor. cand intr-o asociere de tip contractual cum e EU se pune problema solidaritatii numai in favoarea unora, ceva nu e in regula cu contractul. oricum, locuitorii din anvers, (si nu doar belgienii) sunt si mai inversunati pe subiect decat romanii. daca nu ma
        credeti, cititi ziarele locale, dar nu articolelel ca alea au exact aceeasi atitudine cu dvs. ci comentariile care sunt excat ca cele de la noi, ba chiar mai rau. pentru documentare se poate vizita si tabara de refugiati de la bruxelles, eventua intreba voluntarii care s-au dus acolo cu haine si mancare.

        • Exista forta mai inteligenta si mai putin inteligenta. Nu stiu ce a fost in Anvers si nu am criticat politia de acolo.

          Dar stiu ca o camera de supraveghere nu este atat de scumpa si daca s-ar pune camere de supraveghere acolo unde sunt multe plangeri (deci pe baza de acte nu „racial profiling”) eu unul nu as simti nevoia sa fiu politically correct.

          • ei, aici suntem de acord! sutele de camere de supraveghere din anvers au fost foarte utile, de aia inca trecatorii scapa doar cu agresiuni verbale si cainii (care nu sunt maidanezi, ca astia nu au!) doar cu un sut in fund adesea ratat, dar,,, la ritmul asta, doar in sufragerie n-o sa avem camere, de unde, alta dezbatere, „big brother”, etc…asa ca puteti fi linistiti, pentru jurnalisti va fi mereu material. dar la dezbaterea generata de articolul dvs. regret sa va spun ca singurii pe aici care ar corespunde cerintelor fata de stat si institutiile de forta sun de la un partid catalogat a fi de extrema dreapta. ghinion!

  6. am si eu o intrebare.. la cine vand ei casele? ca e razboi acolo.. la noi a fost doar criza si nimeni nu mai cumpara si vindea nimic… vorbim de telefoane… lol.. pai ia aruncati un ochi pe pozele refugiatilor {adevarati} de razboi din Ucraina.. ei sunt femei batrani copii.. ei nu au smartphone.. si alte alea…. si nici haine de firma… in plus hanele de firma nu se degradeaza in zeci de ani de razboi.. de cand dureaza razboaiele pe acolo…. cam subtire …..

  7. că tot îmi amintesc:
    „Cum știm noi că nu sunt printre ei refugiați economici?”
    „Dar nu le merge bine? Au haine de firmă, smartphone-uri”
    numai mie mi se pare că astea două opinii se contrazic una pe alta, deși fac parte din același discurs?

  8. Ai inceput cu „m-am gândit mult inainte de a scrie acest articol” cred ca trebuia sa te gandesti mai putin si sa nu il scrii. <<<<chiar nu ai ce spune. Mai citeste, mai plimbate prin lume, mai discuta cu oamenii. Chiar nu are rost sa comenteze cineva ce scrii.

  9. Am si eu citeva intrebari, daca se poate:
    1/ citi bani a bagat Franta in integrarea maghrebienilor?
    2/ care e rata de somaj in rindul comunitatii musulmane actuale din Germania?
    3/ care este procentul de femei musulmane care au avut cel putin un serviciu, toata viata lor?
    4/ credeti ca e posibil ca firmele germane sa angajeze musulmani pentru ca sint politically correct-e dar ii dau afara dupa perioada de proba pentru ca nu-si permit sa tina oameni care, o data la citeva ore, se duc sa se roage la Mecca?
    5/ cind a avut loc ultima bataie publica in Germania intre turcii si kurzii aflati la a doua generatie? (ma scuzati ca va intreb atita despre Germania, dar situatia asta o cunosc mai bine)
    6/ la a cita generatie erau tinerii musulmani plecati sa se inroleze sub steagurile ISIS, cetateni germani?
    7/ tot despre Germania, scuze: cit e salariul anual minim in Germania, cit este unul mediu, si cit se pregateste guvernul de la Berlin sa plateasca pentru un refugiat? Haideti ca la asta, nefiind o intrebare 100% corecta, va raspund eu: 16.500, 26.400, 60.000 respectiv.

    Daca reusiti sa raspundeti corect la cel putin 4 intrebari fara sa cautati raspunsurile pe Google va promit ca o sa-mi reconsider parerea ca de fapt nu prea stiti despre ce vorbiti.

    • Tehnic vorbind, dvs aduceti un argument ad-hominem. Dar sa va fac pe plac:

      1- Integrarea magrebienilor in Fr nu este o problema de bani ci de (a) resentimente care exista in unele familii care, totusi, vin din fostele colonii. (2) un anume sovinism al populatiei majoritare (3) comportament discriminator si aleatoriu al politiei (zicea o femeie de acolo: unori sunt f politicosi, alteori te perchezitioneaza in strada fara motiv) (4) dificultati in accesul pe piata muncii. Povestea se leaga cumva si de educatie: nu sunt invatati despre traditiile bunicilor lor ca sa fie francezi – dar francezii „albi” ii intreaba „care este originea lor”

      4 – Germania nu a invitat turci ca sa fie politically correct ci pentru ca avea nevoie de forta de munca. Deci da, este posibil ce ziceti dvs, dar nu neaparat relevant,

      5 – din nou irelevant. Daca linistea publica ar fi ata de importanta pe cat sistineti dvs am interzice fotbalul.

      6 – din toate generatiile. Nu stiu fix in Germania dar din Europa pleac inclusiv oameni care au in spte zeci de generatii europene.

      7 – aproape sigur ce 60 000 se refera la alta perioada de timp decat luna. Asta daca nu cumva confundati cu cei 6000 eur de la UE.

      • Nu incercam sa aduc un argument, incercam sa stabilesc cita incredere pot avea in argumentele dvs. pentru ca ele sint de foarte bun-simt la o prima lectura. De exemplu, daca vine la mine un om si-mi da sfaturi cum sa fac un cozonac, incerc sa-i stabilesc cumva competentele pentru ca nimic din ce-mi spune nu pare a fi gresit si totusi, daca iau de bune sfaturile lui, s-ar putea sa-mi iasa o mamaliga in loc de cozonac. Asa ca-i pun intrebari.
        Dumneavoastra ati reusit cumva sa nu intelegeti nici intrebarea la care v-am dat raspunsul. Multumesc frumos, dar nu vreau sa-mi iasa mamaliga.

        • Ntz. Daca vine cineva cu o reteta cel mai sigur este sa faceti un test sa vedeti daca se umfla in cuptor :).

          Deci zic sa faceti asta. Daca sunteti curios de sursa unor fapte pe care le invoc, intrebati. Daca vedeti un argument verificati-l cu mintea dumneavoastra.

  10. Un stat puternic și o societate tolerantă.–-hai sa vedem ce a fost in Siria pana la dezastru. Stat puternic(dictatura) si societate toleranta(citeste cum lauda crestinii traiul de dinainte). Nu vreau stat puternic in EU. pentru ca se poate derapa usor.

    Vreau societate puternica si asta se si intampla acum societatea zice NU si o minoritate zice DA din ipocrizie sociala, ca sa dovedeasca ei ca sunt mai buni ca ceilalti.

    Daca uitati asa usor de Brancoveanu atunci va rog sa ii cazati la palatul Mogosoaia. Va aduc aminte ca sunt musulmani si mai cititi putin Coranul ala sa vedeti cum ne privesc ei pe noi, sunt plini de ura si venin.

    Eu vreau sa primim doar atatia cat poti fi tinuti sub observatie de serviciile secrete, adica 1700. Si cei fugiti din lagarul comunist erau tinuti o perioada sub observatie cand ajungeau in vest, ba unii pana sa ajunga in America tot in lagare erau tinuti. Cateodata este ok sa suflam si in iaurt si oricum este timpul ca serviciile alea supradimensionate din Romania sa mai si munceasca.

    „Dacă limba vorbită este franceza, atunci „refugiații” sunt probabil cetățeni francezi la a treia generație pe care statul a eșuat să îi integreze. Este o poveste complicată, care nu are legătură cu cazul refugiaților. ”

    Numai prostii invata din greselile lor, oamenii destepti invata si din greselile altora. Nu cred ca este cazul sa credem noi ca suntem mai destepti decat francezii si ca o sa ii integram imediat.

    Va aduc aminte ca noi nu am reusit sa ii integram pe tigani dar ne dam savanti si spunem ca francezii au facut treaba proasta cu integrarea arabilor… dar aia care urla prin Anglia ca vor sharia ce or fi?

    Legea tiganeasca era parfum, tolera doar furtul. Sa vedeti cat de rea este sharia, ca doar n-or fugii aia degeaba. Si nu visati ca nu o vor aplica comunitatile refugiate in Europa. O vor face de frica elementelor radicale din comunitate, tot asa cum triada sau mafia au fost aduse in America odata cu comunitatile.

    • Nu a fost de fapt nici un stat puternic si nici o societate toleranta.
      A fost o dictatura corupta dependenta de cooperarea alwitilor. Eu ma refer la un stat puternic in sens modern (adica eficient, ca sa fiu mai precis)

      In schimb a fost un stat tolerant cu minoritatile religioase. (poate mai mult sttaul decat societatea). Oricum, islamistii din Siria sunt in buna masura de import.

  11. Cum ramane cu refugiatii care vor fi repartizati Romaniei? Unde vor locui si din ce vor trai dupa ce li se aproba cererea de azil? Ce sanse au pe piata muncii din Romania?

  12. Mai am o intrebare, putin off topic. Unde se aflau liderii si razboinicii ISIL in timpul dictaturii lui Saddam Hussein. Erau parte din structurile puterii, sau erau o opozitie tacuta?

  13. Am citit articolul acesta care e postat in data de 12 Septembrie 2015. Nu intamplator incep cu datarea lui, astazi fiind 24 ianuarie 2016. Poate va intrebati ce rost are comentariul meu. Intamplarea face ca citesc articole pe net legate de problema refugiatilor.
    Problema asta e mai veche au existat oameni care au tras acest semnal de alarma aici in Romania cu mai mult de 6 luni inainte sa se inflameze opinia publica. Am banuit si ca mine sunt destui, ce fel de reactie vor avea majoritatea. Am stiut ca se vor pierde in mii de intrebari si alte mii de raspunsuri bune sau gresite.
    A trecut momentul de verva publica inca se discuta dar nu mai e asa aprins.Oamenii simpli au cam spus ce au vrut sa spuna prietenilor sau cui au avut ocazia. Ziaristii sau moderatorii, au atins diverse nivele expunand opinii si informatii la nivel social. Politicienii…nu mai conteaza.
    Germania a luat decizia sa accepte refugiati pe criterii umanitare.-Adevarat
    Germania a luat aceasta decizie stiind ca va fi bine pentru economia sa.-Adevarat
    Germania a luat aceasta decizie pentru a fi un motor si mai performant al E.U.-Adevarat
    Germania este pregatita pentru refugiati.-FALS ! FALS ! FALS !
    Romania inca se poate pregati si are ocazia sa fie mai buna ca Germania.-ADEVARAT !
    Asa ! Si ?
    O mica, mare deosebire. La noi trebuie sa vina cateva milioane care sper sa ramana definitiv, si carora Romania va trebui sa le poarte de grija etern, si le va acorda si drept de vot ! Intrunesc aproape aceleasi caracteristici ca si cei din Germania decat ca se numesc Moldoveni ( care vin la pachet cu ucraineeni ,unguri ,tatari si un numar semnificativ de … rusi – SURPRIZA ! ). Atunci cum va fi din punct de vedere umanitar, economic dar mai ales al pregatirii ?Cum va fi cu un numar de cateva milioane de suflete care simt cu drept de vot : ungureste, ruseste, tatareste,si mai stiu eu cum ? Ei bine ? Credeti ca problema sirienilor e un caz diferit ? Sunt sigur ca deja intuiti ca e aceasi treaba ..
    Cine are minte sa priceapa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s