Turcia vs Rusia – avionul buclucaș 1

14E0A7DF-BF98-4885-B316-12CE937743E6_w640_r1_s

Doborârea unui avion militar rusesc în timp ce acesta viola spațiul aerian al Turciei este rezultatul acumulării tensiunilor dintre Rusia și NATO în urma crizei din Ucraina.

Versiunea faptelor, conform Turciei și acceptată de NATO în prezent, e următoare: două avioane rusești de atac Suhoi Su-24M (Fencer-D) au fost detectate violând spațiul aerian turcesc. Două avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Turce le-au interceptat. Unul dintre avioanele rusești a părăsit spațiul aerian turcesc după ce piloții turci au început să emită avertismentele că acestea încalcă spațiul aerian al Turciei. Al doilea avion a ignorat avertismentele piloților turci și a fost doborât.

Conform variantei oficiale, piloții turci au emis 10 avertismente timp de 5 minute, după care unul dintre ei a lansat o rachetă aer-aer care a doborât avionul infractor. Avionul rusesc s-a prăbușit în Siria – acest aspect nu contrazice varianta turcă privind violarea spațiului aerian având în vedere proximitatea graniței turco-siriene și vitezele cu care zboară avioanele de luptă moderne.

Cei doi piloți ruși s-au catapultat, unul dintre aceștia fiind ucis în timp ce cobora cu parașuta de către rebelii turkmeni din Siria. Forțele ruse aflate în Siria au trimis două elicoptere Mi-8 Hip într-o misiune de căutare și salvare a celor doi piloți.

Într-un incident separat unul dintre acesta elicoptere a fost lovit de tiruri de arme ușoare trase de la sol de rebelii turkmeni și un pușcaș marin rus a fost ucis. Elicopterul a aterizat de urgență și a fost abandonat la sol. Mai târziu a fost distrus de către rebelii turkmeni cu ajutorul unei rachete anti-tanc TOW, de proveniență americană. Distrugerea elicopterului a fost înregistrată, iar videoclipul a fost postat de rebeli YouTube.

11232223_455315351308181_7880822592041542476_n

Bineînțeles, versiunea incidentului prezentată de partea rusă este radical diferită de cea prezentată de Ankara. Ministerul apărării al Federație Ruse a susținut că avionul Su-24 zbura în spațiul aerian sirian și că acesta nu ar fi violat spațiul aerian al Turciei. Kremlinul își susține poziție bazându-se pe imaginile de pe radarele de supraveghere siriene, care ar confirma că avioanele rusești se aflau în spațiul aerian al Siriei.

The objective monitoring data confirmed that the Turkish warplane did not make any attempt to establish a communication or visual contact with the Russian bomber.  The missile hit the Su-24M aircraft over the territory of Syria. The bomber crash place is on the territory of Syria four kilometers far from the borderline. The Su-24M crew managed to eject. According to the preliminary data, fire from the ground killed one of the pilots. The objective monitoring data shows that the Russian aircraft did not cross the Turkish borderline. (Gen. Serghei Rudskoi)

Acest incident este unul foarte grav, fiind prima dată după Războiul Rece când un stat NATO doboară un avion rusesc. Doborârea avionului rusesc nu ar trebui însă să reprezinte o surpriză având în vedere modul în care se desfășoară intervenția rusă din Siria și incidentele militare în care au fost implicate nave și aeronave rusești după izbucnirea crizei din Crimea.

Anterior doborârii Su-24, avioane militare rusești care luau parte la intervenția din Siria au violat spațiul aerian turcesc pe 3 și 4 octombrie 2015. O dronă de origine rusească a fost interceptată și doborâtă pe 16 octombrie de forțele aeriene turce, după ce ar fi pătruns în spațiul aerian turc.  Anterior doborârii avionului rusesc cel mai grav incident dintre aviația rusă și aviația turcă a avut loc când un avion de vânătoare rusesc Suhoi Su-3o a iluminat cu radarul de bord timp de 5 minute un avion F-16 turc.

Se pare că planificatorii militari ruși atunci când au hotărât să intervină în Siria au ignorat complet istoricul incidentelor aeriene de la granița turco-siriană, iar acum au plătit prețul pentru această lipsă de viziune. Între 2012 și 2014 Turcia a doborât două avioane de vânătoare MiG-23 și un elicopter de transport Mi-17 aparținând Siriei, care i-au încălcat spațiul aerian. La rândul său Siria a doborât în 2012 un avion de vânătoare turcesc F-4 Phantom II care efectua zboruri de cercetare în apropierea graniței turco-siriene și a pătruns în spațiul aerian al țării vecine.

Una din problemele majore ale intervenției rusești a fost modul în care aceasta și-a folosit aviația militară într-un spațiu aerian în care deja erau prezente forțele ale statelor membre NATO și ale Statelor Unite. La începutul lunii octombrie 2015, Statele Unite au făcut public un incident în care o formație de avioane F-16 care decolaseră de la baza de la Incirlik și o formație de avioane de atac rusești Suhoi Su-34 s-au apropiat la aproximativ 40 km una de alta. Într-un alt incident avioane de vânătoare rusești au urmărit drone americane Predator care efectuau misiuni de cercetare în spațiul aerian sirian și numai intervenția avioanelor de vânătoare americane i-a obligat pe piloții ruși să se retragă.

Acest tip de incident se pare că s-a repetat de cel puțin 3 ori de la debutul operațiunilor rusești în Siria. De-abia pe 20 octombrie 2015, SUA și Rusia au ajuns la o înțelegere privind interacțiunile în spațiul aerian sirian și modul de a evita posibile incidente, iar sistemul a fost testat cu succes la începutul lunii noiembrie.

Incursiunea avioanelor rusești în spațiul aerian turc care s-a încheiat cu doborârea unuia dintre acestea ar putea fi considerată o excepție dacă tipul acesta de incidente nu s-ar fi multiplicat de la anexarea Crimeei și a destabilizării Ucrainei. Numai în 2014 surse independente au identificat și analizat peste 40 de incidente în care avioane rusești au hărțuit nave sau aeronave ale SUA și ale NATO aflate în spațiul aerian internațional sau în ape internaționale, avioane rusești au zburat în proximitatea spațiului aerian ale unor membri ale Alianței, iar aeronave sau submarine rusești au violat spațiul aerian sau ar fi pătruns în apele teritoriale ale unor state membre ale NATO sau chiar și a unor state neutre (Suedia). Înaintea doborârii avionului rusesc de către Turcia, în largul coastelor Scoției, Royal Navy împreună cu avioane de patrulare franceze și canadiene căutau un submarin de ultimă generație al marinei ruse. Un incident similar a avut loc și anul trecut.

Privită în perspectivă, doborârea unui avion militar rusesc de către aviația militară a unui membru NATO era inevitabilă, având în vedere comportamentul provocator al Federației Ruse. Deși acest incident major de securitate va spori tensiunile dintre NATO și Rusia pe termen scurt, nu va conduce la declanșarea unui conflict – mizele sunt prea mici în acest caz. Doborârea avionului rusesc ar putea scoate din discuție o intervenție comună ruso-occidentală împotriva ISIS/Daesh, pe de altă parte scopulul Kremlinului în Siria nu este combaterea statului islamic, ci salvgardarea regimului Al Assad.

George VIŞAN

One comment

  1. Pingback: Turcia vs Rusia – avionul buclucas - Resboiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s