Logica terorismului Răspunde

12107742_1082018258484057_3459791459213713477_n

Today we were unlucky, but remember we only have to be lucky once. You will have to be lucky always. (Fragment dintr-un comunicat al Armatei Republicane Irlandeze – PIRA – după atentatul eșuat din 1984 asupra premierului britanic Margaret Thatcher)

Strategia ISIS/Daesh e inspirată din cea aplicată de „copilul teribil” al Al Qaeda din Irak – sângerosul terorist Abu Musab al-Zarqawi – și anume crearea de clivaje insurmontabile într-o societate și exploatarea lor politică și militară. Liderul ramurei Al Qaeda din Irak a reușit să manipuleze cu măiestrie diferendele dintre comunitățile shi’a și sunni din această țară, ducând la declanșarea unui sângeros conflict sectar între cele două comunități. Acest aspect nu ar trebui să ne mire – o parte din originile Daesh pot fi regăsite în rețeaua lui al-Zarqawi din Irak – și drept consecință metodele acestuia au supraviețuit și au fost perfectate de către statul islamic.

Ținta atacurilor teroriste din 13 noiembrie 2015, „centrul de greutate” vizat, a fost societatea franceză în principal, iar comunitatea europeană în plan general.

Obiectivele acestea devin evidente dacă ne uităm atent la țintele vizate de atacatori – niciuna dintre țintele atacate nu era una de importanță militară, economică sau politică. Teoriștii statului islamic au vizat stilul de viață al francezilor – au lovit cultura timpului liber (loisir) – oamenii care se relaxau după o săptămână de muncă la un concert rock, în cafenele și la un meci de fotbal.  Atacul a fost asupra societății franceze, nu asupra statului francez. Daesh vrea ca orice cetățean francez să se simtă în nesiguranță, fie că este la servici, fie că relaxează.

Scopul acestor atentate a fost exploatarea disputelor etnico-religioase din societatea franceză și reacțiile negative ale unui segment important al cetățenilor europeni în legătură cu valul de imigranți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord ce bate la porțile Europei. Daesh dorește ca francezii să considere de acum înainte orice musulman drept un potențial terorist. Pe de altă parte asocierea dintre islam/musulmani cu ideea de terorism ar radicaliza la rândul lor pe musulmanii din Franța, eliminându-i astfel pe moderați și pe adepții integrării în societatea franceză, orientând comunitatea musulmană spre agenda Daesh și facilitând, poate, izbucnirea unui conflict civil.

Daesh a vrut prin atacurile din Paris să valideze și opiniile și avertismentele dreptei ultraconservatoare și xenofobe din Hexagon și Europa: că musulmanii nu pot fi integrați în societățile europene, că aceștia vor să transforme Europa într-un califat musulman și că vor să impună legea islamică (sharia) – teza Eurabiei, că refugiații sunt periculoși deoarece aduc cu ei terorismul și conflictele sectare din statele pe care le abandonează.

Descoperirea la locul unuia dintre multiplele atacuri din Paris din noaptea de 13 noiembrie a unui pașaport sirian fals indică faptul că atacatorii par să fi avut o agendă mai largă decât exploatarea clivajelor din societatea franceză. Aceștia au vrut să profite de valul de nemulțumire și nesiguranță stârnit de criza migranților. În acest caz scopul Daesh pare să fi fost ca publicul european să asocieze refugiații din Siria și Africa de Nord cu potențiali teroriști și să intensifice reacțiile de respingere generate de criza refugiaților.

George VIŞAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s