Revolutie la Chisinau – update II Răspunde

Fata de ieri manifestatiile de astazi de la Chisinau nu au avut aceeasi amploare – fata de 30 000 de participanti astazi sunt doar 5000, iar protestele decurg pasnic. Numarul mic al participantilor este cauzat in opinia mea de blocarea telecomunicatiilor mobile si restrictionarea accesului la internet de catre autoritatile moldovene, precum si izolarea capitalei de restul tarii pentru evitarea cresterii numarului de protestari. Procuratura moldoveana a anuntat inceperea urmaririi penale impotriva a 200 de protestari acuzati ca ar fi devastat sediul Parlamentului.

In plan politic presedintele Moldovei, Vladimir Voronin a continuat sa acuze Romania ca ar fi orchestrat o lovitura de stat si ca protestele ar fi organizate cu ajutorul serviciilor romanesti de informatii. Ambasadorul Romaniei la Chisinau a fost declarat persoana non-grata si accesul cetatenilor romani fara viza in Republica Moldova a fost interzis, in ciuda unor acorduri semnate cu UE privind libera circulatie. Ministerul de Externe al Romaniei a dat publicitatii un comunicat in care respinge acuzatiile formulate de Chisinau la adresa Romaniei, dar precizeaza ca nu intentioneaza sa adopte masuri de retorsiune impotriva personalului diplomatic moldovean aflat la Bucuresti sau impotriva cetatenilor moldoveni. Presedintele Romaniei si primul ministru nu au adoptat inca o pozitie oficiala clara si explicita referitor la evenimentele din capitala Moldovei.

In plan extern Moscova s-a aratat ingrijorata de situatia din Moldova si ministrul de Externe, Serghei Lavrov a declarat ca trebuie prevenite toate incercarile de distrugere a statalitatii Republicii Moldova. Declaratia aceasta sprijina scenariul avansat de Chisinau cum ca evenimentele ar fi fost provocate din exterior. Amabasadorii tarilor membre ale Uniunii Europene acreditati la Chisinau s-au intalnit astazi pentru consultari.

George VIŞAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s