Colegul nostru Octavian Manea oferă răspunsul său la dezbaterea începută pe blogul Civitas pe tema menţinerii forţelor armate. Răspunsul său vine sub forma unui articol care inaugurează o nouă secţiune pe siteul Revistei 22, eGlobe, dedicată ideilor şi dezbaterilor globale. Argumentul propus este următorul:
Aparent, razboiul este un anacronism din alt timp, pur si simplu pentru ca nimic nu se intampla. Dar de ce nimic nu se intampla? Este o intrebare esentiala la care The Guardian nu raspunde. Dar faptul ca nimic nu se intampla nu este un accident. … Raspunsul lor la intrebarea de mai sus este unul foarte simplu – pentru ca „descurajarea” functioneaza si da rezultate. „Descurajarea este o parte esentiala a motivului pentru care anumite lucruri nu se intampla”. Sentimentul de a fi in siguranta, la adapost fata de pericolele conventionale este in mare parte un produs al dividendelor si al virtutilor unui portofoliu flexibil si foarte eficient de descurajare extinsa.
Pingback: Tweets that mention De ce să nu renunţăm la armată sau Importanţa descurajării « -- Topsy.com
Un puct de vedere pe tema asta ofera si George Friedman in interviul acordat Hotnews: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8042524-video-george-friedman-fondatorul-stratfor-romania-terbuie-invete-fie-mai-periculoasa-pentru-exista-fie-risc-pentru-rusi-germani-dece-nu-americani.htm?cfnl=
@Emil
Am anumite rezerve academice fata de ceea ce spune George Friedman. Oricum perfect de acord cu el ca trebuie investit in armata. Cu 85% echipament demodat nu descurajezi vreo agresiune ci doar o incurajezi. Intotdeauna slabiciunea a atras agresiune. Trebuie sa existe o schimbare de mentalitate la nivel de elite politice cu privirea la gestionarea securitatii nationale si rolul fortei militare in politica externa.