Radiografia cazului Turcescu Răspunde

1400314_10153397970355327_676568387_o

Trebuie să mărturisesc că în mod normal nu aș fi abordat un asemenea subiect pe platforma civitaspolitics.org. Într-un anume sens „auto-deconspirarea” lui Robert Turcescu este un lucru trivial. Însă această evoluție are un impact disproporționat asupra opiniei publice, într-un context destul de complicat: debut de campanie electorală și existența unui conflict militar în apropierea granițelor României.

Efectele „mărturisirii/spovedaniei” lui Robert Turcescu:

  • Decredibilizarea Ministerului Apărării și mai ales a Direcției Generale de Informații a Apărării într-un moment extrem de delicat. Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și anexarea unei părți din teritoriul acesteia, au adus în prim plan tema apărării naționale, dar mai ales tema integrității și suveranității teritoriale.
  • Reputația DGIA este afectată, fiind ridicat un semn de întrebare major asupra profesionalismului acesteia. Există riscul ca acest serviciu departamental să fie perceput la nivel public ca un fel de poliție politică, în aceeași măsură cum s-a întâmplat cu UM 0215 a Ministerului de Interne, acronimul „Doi și un sfert” devenind în anii ’90 sinonim cu reglările de conturi politice și incompetența MAI.
  • În urma misiunilor din Afganistan și Irak capacitățile militare românești privind culegerea de informații și utilizarea acestora au fost recunoscute ca fiind foarte ridicate de către aliați. Scandalul Turcescu afectează direct modul în care structurile militare de informații românești sunt percepute de către aliații din NATO.
  • „Mărturisirile” făcute de domnul Turcescu la ore de maximă audiență subminează și mai mult ideea de profesionalism în media audio-vizuală din România.
  • Creează o psihoză națională în privința existenței ofițerilor acoperiți din presa românească și pune în discuție independența presei.
  • Deturnează agenda publică în pragul alegerilor prezidențiale și abate atenția de la teme mult mai importante.

A fost sau nu a fost Robert Turcescu ofițeri acoperit al DGIA?

  • Judecând după ce a spus Robert Turcesu în direct la B1TV – NU. Nici dovezile pe care aceste le-a prezentat nu sunt deloc convingătoare.
  • Mi-e greu sa identific cărui scop operațional militar ar fi servit recrutarea de către DGIA a lui Robert Turcescu.
  • Spusele și atitudinea lui Robert Turcesu din ultimele zile indică faptul că acesta ar putea suferi o cădere nervoasă, cel mai probabil pe fond de stres.

O posibilă explicație…

  • Trebuie căutată într-o analiză și o anchetă asupra mandatului de ministru al Apărării Naționale a lui Gabriel Oprea (2009-2012). După încheierea mandatului său a izbucnit un scandal privind acordarea de grade militare în mod ilegal unor politicieni și persoane publice, printre care și Robert Turcescu. Deși aceste grade au fost retrase nu s-a lămurit niciodată cine și de ce a acordat aceste grade.
  • Ioan Oltean, lider PDL, a furnizat de curând un indiciu prețios privind acest scandal: „Vă daţi seamă că nu am avut nevoie (de grad). Lucrurile s-au produs în felul următor. La vremea respectivă, un anumit tânăr din zona respectivă, care lupta în Afganistan a decedat, ministrul apărării la vremea respectivă, domnul ministru Oprea, a participat la evenimentul respectiv, am participat şi noi parlamentarii zonei respective. La sfârşitul ceremoniei, ne-am întâlnit cu domnul ministru şi ne-a pus în faţă livretul militar cu gradele aferente.”

Nota Bene:

Întreaga această afacere „de spionaj” este extrem de dubioasă și încurcată.  Întreaga poveste este „fără cap și fără coadă”.

George VIŞAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s