După congres (Poveste din două cetăți) 8

Congresul PSD nu a fost nici o mare manifestare populară cum zic unii, nici un dans totalitar cum zic ceilalți. A fost un miting de ~70 000 de persoane (deci mare). Dincolo de asta a fost destul de banal, de la efectul de wow asupra televiziunilor până la stângăciile unei mașini de partid care, totuși, nu a mai făcut niciodată așa ceva.

A semănat cu mitingul USL de 30 000 și va semăna cu mitingul de partid de 100 000 (când și dacă va fi acesta) indiferent de numele partidului de atunci.

Au fost lansate câteva teme noi (nu multe) și a rămas neatinse multe altele.

Ceea ce rămâne ca având impact este efectul de stabilizare a vieții politici, prin care ușor-ușor ne vedem fiecare îngropat în tranșeea sa. Este același efect de înghețare pe care l-a avut suspendarea dar mult (mult!) mai redus.

Cei care îl văd pe Victor Ponta ca un ratat politic ajuns întâmplător prim-ministru și prezidențiabil se așteaptă să ca premierul să se comporte în acest fel (ca un ratat). Un PSD și un Ponta din ce în ce mai puternici și siguri de ei tulbură și creează efectul de cetate asediată. Mai ales pentru unii dintre foștii susținători ai președintelui („carismaticii”) Victor Ponta caută puterea și dezinvoltura unui Traian Băsescu fără să fie el însuși un nou Traian Băsescu – nu doar catastrofă, deci, ci și blasfemie.

Acest efect întărește votul util (adică Klaus Iohannis). Orice, numai nu Ponta. Dacă acest efect a fost luat în calcul de staff-ul PSD asta sugerează că efortul de a polariza societatea politică pe axa Băsescu – Ponta nu este marea strategie ci doar una din strategii.

Pe de altă parte, pe stadion au fost zeci de mii de militanți care au mers la miting pentru că așa a cerut partidul. Nu din entuziasma covârșitor, dar nici pentru sandviciul sau „diurna” pe care le vor fi primit. Ajunși acasă, vor afla de la rude și prieteni cum au fost făcuți cu ou și cu oțet, cum li se neagă inteligența, competența politică și, ocazional, umanitatea. Și se vor întoarce contra celor ce îi terfelesc, vor raționaliza în cheie ideologică prezența la miting și se vor vedea în mintea lor participanți la o luptă epică. Și, iată, a doua cetate asediată.

Pentru a încheia imaginea trebuie spus că s-au făcut eforturi pentru a nu se antagoniza electoratul independent sau cel mobilizat de alte teme decât cele uzuale. În fapt, s-a încercat să se ofere câte ceva fiecăruia. Nostalgicilor li s-a spus că s-au făcut și lucruri greșite în cei 25 de ani de democrație (dar se vor repara). Liberalilor și stângiștilor toleranți li s-a oferit fraza despre religie. Naționaliștilor teritoriali le-a fost oferit dl. Leancă. Economia a lipsit, probabil în așteptarea unor cifre mai bune de la INS.

Astfel, ultima lansare a lui Victor Ponta pare mai puțin să deschidă un nou front cât să întărească linia existentă de fortificații. Plus poziționare favorabilă către cele câteva (puține) teritorii care ar mai putea fi cucerite.

Andrei Tiut

8 comments

 1. Cu ce a gresit Ponta, ca au fost 70 de mii de oameni? Ca a fost un meeting cum doar la Obama si ceilalti presedinti din occident vezi? Opozitia in loc sa il asemene pe Ponta cu Kim sau cu Obama (dupa preferinte) care fac meetinguri pe stadioane, ar trebui sa inceapa sa vorbeasca daca vrea votul cetatenilor. Nu poti sa votezi un [….] ca presedinte, mai bine unu care face galagie. Iohannis inafara de aroganta nu demostreaza nimic, daca si dezbaterile au ajuns „mocirla” din cauza ca unii sunt […] sa vorbeasca este grav pentru noi. Celalalte partide ar trebui sa ia exemplu si sa invete ce insemna mobilizare de partid. Ceilalti nu fac la fel din impotenta, si e normal ca atunci cand vulpea nu ajunge la struguri spune ca sunt acrii. Si inca ceva, tu l ai vazut vreodata pe Iohannis zambind? Sau sa zica vreo gluma, un carpe diem ceva? Mie mi ar fi teama sa am un asa presedinte, care tace si uita cate case a avut, sau cum lea cumparat. De precizat ca prima mea optiune la vot este Melescanu daca candideaza, dar daca nu intra in turul doi, intre un […] sas care nu stie sa dea o replica sau un zambet si Ponta, nu ezitez sa votez cu Ponta.

  • Ionut apreciez ca spui sincer cu cine votezi, ceea ce este o practica rara intr-o Romanie unde toti se pretind a fi obiectivi.

   Dar fara insulte, te rog. Acuma le-am sters, data viitoare sterg comentariul in intregime. OK?

   • Pana la urma, ca sa fim obiectivi, si in america majoritatea voturilor pentru democrati (stanga) vin din partea celor care sunt mai saraci. Daca tara asta chiar ar fi asa praf economic, eu nu cred ca sar costrui mall-uri si centre comerciale incontinuo. Daca o iei frumos spre Iasi din Bucuresti vezi prin satucele „sarace” o multime de case in constructie sau renovare, asta sa iti fac un mic exemplu. Eu cred ca romanul e plangacios din fire, ii injura pe toti din fire. Cum mai si cred ca si celalalte partide ar vrea, in momentul de fatza nici un partid nu are fortza de mobilizare al Psd ului, daia spun toti cu voce tare de Kim, in loc sa il ia de exemplu pe Obama care face exact ce face Ponta, pe stadion :).

  • Hmmm.
   Oameni de la tara platiti cu 100 de lei, urcati in autocare si hraniti cu mici si bere ca sa vina pe stadion sa-l aplaude pe Ponta nu mi se pare mobilizare de partid.
   Nici ceilalti tineri platiti cu 20 de lei ca sa il aplaude pe acest imbecil.

 2. îmi place asta: „Economia a lipsit, probabil în așteptarea unor cifre mai bune de la INS”. pentru analiștii reci e o simplă frază. pentru toată lumea este măsura guvernării. dar, doamne, de ce să vorbim în campanie despre așa ceva? circ să fie… megalomanic, pe cât posibil

  • Excelenta observatie !.Economia este capitolul la care neocomunistii nu au raspuns, pentru ca este mai greu sa fentezi realitatea cruda din sacosa de piata. Economia in picaj vertiginos,precum si farsa „1 Milion de noi locuri de munca „este masura exacta a guvernarii ponta !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s