A lovit sau nu a lovit – analiză de text 3

Este trecut de miezul nopţii de sâmbătă, deja duminică 28 noiembrie 09. Ca orice român interesat de politică, vreau şi eu să ştiu dacă e adevărat că actualul preşedinte Traian Băsescu a lovit/pălmuit un copil în Ploieşti, în campania electorală din 2004. Neputând face analiză video (nu mă pricep), singura mea şansă e să fac analiză de discurs….

Deci…

Actul 1: Preşedintele nu neagă, „Vă asigur că o să mă uit şi o să vă dau o explicaţie. Dar zice copilul ceva? A spus ceva urât?” – după cum s-a tot comentat, e comportament tipic de om vinovat, dar poate fi şi o lipsă cruntă de inspiraţie.

Actul 2: Preşedintele neagă: Niciodată în viaţa mea nu am lovit un copil. – O negare corectă deşi târzie.

Actul 3: Preşedintele e apărat pe Youtube de unde preia www.băsescu.ro

(Toate filmele de mai jos au fost descărcate în noaptea de 27-28 noiembrie şi puse la păstrare. Asta mă asigură că sunt sursele originale dar compresia are, desigur, de suferit. Linkurile duc în teorie spre originale)

c-t-b-trucaj-youtube-flv

Filmul foloseşte versiunea cu rezoluţie slabă. Discursul e tehnicist dar în esenţă nu spune nimic: „într-o secundă sunt 20 de fotograme”, „o mişcare ciudată”, „se poate tăia mâna” (sic), „pensulă electronică”. Reţinem totuşi „ar mai fi trebuit să fie[…] fotograme intermediare” dar premisele pur şi simplu nu se încheagă în argumente.

Actul 4: Preşedintele e apărat la sediul de campanie de Lucian Blaga (nu scriitorul).

d-t-b-trucaj-lucian-blaga-flv

Începutul nu e prea profesional „m-am dus la studioul meu ca să verific şi eu” dar argumentele ce urmează merită reţinute.

 • poziţia mâinii […] este puţin fracturată”

 • eu am considerat că asta e poziţia normală a mâinii, suprapunând-o peste pliurile originale”

 • sub bărbie […] apar pixelii de decupaj”/ „se îngroaşă bărbia femeii”

 • în mod normal, mişcarea mâinii ar trebui să conţină […] nişte cadre intermediare până la ceea ce vedeţi acum”

 • o bucată de piele rămasă care dispare imediat”

 • nu se deplasează odată cu preşedintele, aceea este o mască”

Aici mărturisesc că am trişat. Am descărcate filmuleţul detaliat în slow motion de pe Realitatea.net. (Vedeţi că din greşeală l-au pus în oglindă). Apoi mi-am amintit ce program îmi permite să văd cadru cu cadru şi am derulat.

e-t-b-slow-realitatea-flv

Am văzut ce ne arată L Blaga dar … destul de vag. Puteau fi pixeli de decupaj sau piele uitată dar la fel de bine putea fi un efect de filmare sau convertire, nu am ochi pentru aşa ceva. Dar măcar un lucru am găsit: cadrele intermediare. Sunt grăbite, dar există.

Este posibil, dar improbabil, ca cineva să fi înlocuit un trucaj mai vechi cu unul mai nou şi mai bun. Dar dacă nu mergem pe această ipoteză, atunci domnul Blaga fie minte fie manipulează.

Vedem cum candidatul Băsescu oferă în prima fază o apărare neconvingătoare, apoi una corectă, apoi preia o apărare neconvingătoare de pe Internet şi apoi îşi aduce propriul expert pentru o singură conferinţă de presă. Mijloacele sunt mult sub resursele personale şi instituţionale ale preşedintelui. Ne-am fi aşteptat la negări vehemente, la demonstraţii video în high definition, nu filmarea unei filmări. Apoi, fiind vorba de preşedintele ţării, nici măcar o expertiză a serviciilor secrete nu mi s-ar fi părut deplasată.

N-am văzut nimic din acestea, ceea ce mă face să presupun că, dincolo de mărturiile contradictorii, faptul a existat în realitate. Elementar, dragul meu Watson. Sau nu? Oricum ar fi, promit să revin cu un comentariu la acest post după ce vom avea o expertiză tehnică.

Andrei Tiut

Filmele sunt încărcate pe drop.io, pentru cine ar dori să refacă raţionamentul. Rămâne totuşi posibil ca unele secvenţe să fi fost accelerate pentru ca lovitura să pară mai rapidă/dură decât în realitate.

3 comments

 1. M-am gandit si eu la asta. Expertiza s-a facut pe un CD ce nu respecta un lant de transmitere a dovezilor, a raspuns la o intrebare usor diferita (nicidecum despre trucaj) si (mai ales) nu a fost publicata.

  Deci inca asteptam.

  Cand o sa existe document public o sa dau link spre el, pana atunci … ramane suspansul.

 2. Pingback: Cum să recunoşti minciuna (1) «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s