În caz de ACTA spargeţi firewall-ul! (recomandare de lectură) Răspunde

Cât de departe pot merge încercările unui stat democratic de a controla datele cetăţenilor? Nu infinit de mult. Atunci când, de exemplu, statul spionează prin ISP (Internet Service Provider), îl putem compara metaforic cu un stat ce scoate poliţişti şi camere video pe stradă (un ISP nu este chiar public, dar asta e altă poveste). Dacă însă statul ar încerca să controleze datele pe PC-ul fiecăruia dintre noi asta ar însemna echivalentul unei percheziţii discreţionare.

Problema este mai complexă decât o descriu eu deasupra. Ideea este că probabil veţi avea un control mai puternic asupra computerului dumneavoastră şi acţiunilor sale decât asupra canalelor imediate de comunicare. Astfel se deschid o mulţime de căi prin care un calculator şi utilizatorul său pot fi protejaţi de intruziunea serviciilor de informații, nu numai în regimuri totalitare, dar şi în regimuri democratice, excesiv de entuziaste.

Cunoscutul blog de IT makeusof.com a publicat de curând un Guide to International Web în care documentează modul în care puteţi cripta datele local, securiza/ ascunde comunicaţiile şi accesa situri blocate pentru ţara/regiunea în care vă aflaţi. În principiu aceste metode sunt legale (vezi argumentaţia de mai sus). Totuşi legea în aceste domenii evoluează, aşa că dacă vreţi să faceţi ceva „la limită” este mai bine să vă documentaţi înainte.

Pagina de download vă va cere să daţi un like pe Facebook, dar dacă vreţi să ocoliţi această cale puteţi căuta documentul via Google.

Andrei Tiut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s