În ultima lună o bună parte a discursului politic autohton s-a axat pe ideea că situația politică din România este o problemă pe care doar românii o pot rezolva și că lecțiile și intervențiile din exterior nu sunt binevenite. Da, criza politică la care suntem martori în acest moment o pot rezolva doar românii, însă nu este bine să refuzi sfaturile și să împrumuți din experiența altora, mai ales când acest lucru nu te costă nimic. Pentru cei care însă cred cu tărie în a doua parte a afirmației le-aș reaminti că din fericire nu suntem singuri pe această lume, că nu suntem singura democrație de pe glob, că nu suntem cea mai veche democrație și nici cea mai avansată. Iar aroganța și ignoranța nu sunt fundamente morale și etice pe care să construiești o societate liberă și democratică. Suntem parte, din voia noastră, a comunității politice europene – iar spațiul nostru constituțional este unul al multiplei jurisdicții.
Marți, 24 iulie am participat la conferința The Rule of Law and its Enemies organizată de Partidul Noua Republică și de grupul Alianței Reformatorilor și Conservatorilor Europeni, care l-a avut invitat ca vorbitor principal a fost europarlamentarul britanic conservator și eurosceptic Daniel Hannan. Nu sunt membru al Noii Republici sau simpatizant al acestei noi formațiuni politice, cu toate că îi urmăresc cu atenție acțiunile – nici măcar nu sunt conservator (mă consider liberal, cu toate că nu mă regăsesc în acțiunile PNL-ului) – dar cred că opiniile lui Daniel Hannan sunt utile pentru „dezbaterea” noastră internă.
Într-un discurs politic simplu și concentrat, Daniel Hannan a punctat trei idei fundamentale pe care și le-a însușit în timp ce se afla în România, în Piața Universității în iunie 1990: libertatea permisă de legi este fragilă – trebuie tot timpul apărată, nimeni nu va interveni în favoarea ta dacă nu ești în stare să îți susții cauza și patriotismul poate reprezenta o forță politică pașnică, generoasă și transformatoare pentru o societate. Toate cele trei idei însușite de Hannan în Piața Universității sunt aplicabile în momentul de față ambelor tabere care se confruntă pe scena politică românească. Vă invit deci să urmăriți discursul susținut de Daniel Hannan.
Un comentariu făcut de Daniel Hannan în timpul dezbaterii ce a urmat mi se pare revelator pentru situația: modul în care în România este utilizată procedura de suspendare a președintelui (impeachment) o golește de conținut. Suspendarea președintelui reprezintă practic „opțiunea nucleară”, cea mai dură măsură politică a regimului nostru constituțional. Ea nu trebuie utilizată cu atâtă ușurință și frivolitate.
marturisesc ca am dubii vis-a-vis de relevanta discursului. USL a navigat prin gaurile negre (dark pools) din Constitutie nu a luat-o in piept. (Putem discuta daca au fost tentati sa o faca, dar asta e altceva).
Cat despre „regulile jocului”, sa fim seriosi, ele fusesera deja modifcate de presedintele jucator si USl le-a readus la statu quo ante.
@ Andrei
Ce a spus Hannan se aplica in egala masura PDL si USL, chiar daca a fost adus sa sustina practic pozitia pro-Basescu. Da, PDL a schimbat regulile jocului la suspendare – dar nu a facut-o in succesiunea halucinanta din ultimele 30-40 de zile.
Cel mai grav e ca fiecare tabara crede ca poate schimba absolut toate regulile jocului imediat ce preia puterea.