Scurt ghid de conversație cu străinii 1

Notă. Acest text a fost scris pentru Facebook, ceea ce se reflectă vizibil în stil și abordare. Ne face plăcere să îl preluăm, deoarece vorbește despre sensibilități culturale, subiect pe care nu l-am atins prea des aici pe Civitas Politics. Pe de altă parte, dacă doriți să trimiteți texte spre publicare exclusivă vă recomandăm să nu folosiți acest articol ca îndrumar de stil. (AT)

Români! Stimați compatrioți! Este important sa știți un lucru când călătoriți (când vorbiți cu străinii): nu mai sufocați oamenii cu informații despre România. Este foarte frumos să iți iubesti tara, să fi patriot, etc. DAR nu faceți nici un serviciu națiunii dacă scoateti din sărite sau plictisiți de moarte străinii cu informații nefolositoare despre ȚARĂ.

Atunci când oamenii vorbesc nu e frumos să ii intrerupi cu “You know, but in Romania is different, it is like this […]”. Nu îi intereseaza. Dacă i-ar interesa te-ar întreba. De asemenea nu mai chinuiți oamenii să pronunțe cuvinte românesti sau să îi învățati româna în mod ad-hoc. Este extrem de enervant. Gândiți-vă cum ar fi să iți vezi de berea ta și să vina unu’ la masa, să se așeze, să se prezinte și in urmatoarele 30 de secunde să înceapă să iți povestească despre țara lui și să monopolizeze discuția.

“Oh, hello, I am Gicu from Romania, let me tell you about my country.” NU ÎMI PASĂ!!! Noi vorbeam despre altceva aici.

De asemenea dacă oamenii cu care vorbiți sunt de pe alte continente cu siguranță nu vor ști si nici nu îi va interesa care e “problema” noastră cu țiganii. Și nici „problema” lor cu noi. Și, de asemenea, dacă tot deschideti subiectul nu mai săriți (ca de obicei) peste partea în care i-am ținut sclavi vreo 400-500 de ani. Are, totuși, ceva relevanță acest mic amănunt.

Nu mai presupuneți chestii. Nu mai presupuneți că nimeni nu știe nimic despre noi sau, din contra, că toata lumea stie.

“What do you mean you don’t know <<tochitură ardelenească>>? It is very famous!” Da, e. La noi, nu la ei. Sau: “You know, we have a very famous gymnast, Nadia Comăneci, who won […]” Da, s-ar putea sa stie. Și ce? Cu ce mă face pe mine mai bun/important acest lucru. Bravo ei, nu mie.

De asemenea, nu mai începeti cu scuze de genu: “I am not racist but […]” Ba ești. Când incepi asa, ești.

“I am not racist, but gypsies are bad. They steal and make us look bad.” Nu sunt rasist, dar mama-mama ce i-aș împușca pe toți. Dar nu-s rasist, nu, nu, nu, eu nu, ei sunt.

La fel cu „nu-s nationalist” dar vorbesc numai despre țara mea in continuu. Cu mine nu poți discuta vreun alt subiect.

De asemenea nu mai repetati numele țarii de 5 ori în aceeași propoziție: Romania, Romania, Romania, Romania, etc. Este obositor si enervant. Alternați și voi o Romania cu un „acasă” si/sau „la mine în țară”. Stați liniștiti, nu cred că uită interlocutorul vostru de unde sunteți dacă nu îi amintiti constant acest lucru.

Asa că fiecare român este doctor în românologie. Și este datoria noastra sfântă să plictisim străinii demonstrându-le fără să fim întrebați cât de speciali suntem noi ca popor. Nu suntem. Și nu le pasa. Dacă le pasă ne întreabă, dacă nu, atunci înseamnă că doar vor să iși bea berea. Sau ce dracu fac ei acolo.

Știu ce zic pentru ca de fiecare dată cand apare la masa un chinez super emoționat ca „bea o bere” cu niște lao-wai (straini) va incepe sa vorbească numai despre China, de parca nu suntem IN CHINA și de parcă nici nu stau aici de aproape 2 ani (ptiu! Ce zboara timpul): “You know, in China we do like this […]” da, știu, vad, de ce presupui că am venit ieri? “We have 5000 years of civilisation.” Bravo! Și ce dacă? Dacă mă interesează te intreb eu. Sau se chinuie să mă învețe un cuvânt inutil repetându-l vreo 20 de minute în continuu. Până îl zic eu corect. Frate, ce ai cu mine? Serios, nu vreau să invaț chestii când ies în oraț. Și nu știu tonurile după ce număr au: 1, 2, 3, 4. Le știu după cum urcă sau coboară sunetul.

Comportamentul ăsta l-am vazut la cei veniți din țări care se simt mai de mâna a doua și care au o mare problema cu identitatea naționala și, mai ales, cu imaginea în afara țării: Europa de Est, Rusia (câteodată), Asia, etc. Low self-esteem. E ca și cum avem ceva de demonstrat. Nu, nu avem. Serios, e ok să îți vezi de treaba. E mult mai mișto să cunoști omul cu care stai de vorbă decât sa ții un monolog de o oră despre cât de specială e țara ta. Nu m-a frecat nimeni la icre în legătură cu Groenlanda, Islanda sau Svalbard deși chiar sunt curios. In schimb mi se scot ochii în legătură cu China, Rusia, sau vreo altă țară tara din asta.

Așa că dacă vreți să evitați a fi ciudații ăia din bar sau de la petrecere care caută pe cineva care să îi asculte cum peroreaza câte 1-2 ore despre cât de mirobolantă e țara lor: ciocu’ mic, răbdare, ascultați și intrebați inainte de a da cu gura. Cel mai bun mod în care puteți răspândi o imagine bună asupra țarii este sa fiți niște oameni normali. Să nu fugă lumea de noi când zicem ca suntem din România de frică să nu rămână blocați într-o nesfârșită lecție de istorie, antropologie, artă, economie ținută de un nebun tocmai cand voiai să te relaxezi și tu.

Este foarte frumos să întrebi pe cineva despre el, despre orașul de unde e, despre țara lui, arătând că ești o persoană deschisă și curioasă și în felul ăsta îl inviti să te intrebe și el de unde ești, cum e pe la tine prin țară pentru ca i-ai stârnit curiozitatea. AȘA DA!

“Hello, I am Gicu and I am from Romania. The West hates us because gypsies make us look bad because they steal all the time. We don’t. We are not racist people, trust me my friend, but gypsies are bad people. Also Russia hates us, they took Basarabia, North Bucovina and <<Insula Șerpilor>> from us. I am not racist but they are bad people. Listen, we have this drink, <<pălincă>> which is very strong, it is a double distilled <<țuica>> made from plum. The hungarians stole the name from us, you know? I am not racist but they are bad people. Also I am not a nationalist, but Romania is a great country. That is why the West and Russia and our neighbors and the jews and the free-masons want to crush us. But I am not nationalist, nor anti-semite and I do not believe in conspiracy theories but the occult forces are trying to take over the world.” AȘA NU!!!

David Stancu, arhitect în Hangzhou, China.

One comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s