Citizen Toolbox este locul în care adunăm trimiteri – către alte platforme, site-uri, baze de date, hărți etc. – care ne ajută (și vă pot ajuta) să ne informăm și să participăm. Aici vă spunem ce puteți și ce nu puteți să faceți cu ele și îndrăznim să vă încurajăm să le folosiți.
La un loc, sperăm să devină exact ce spune numele: un set de unelte pentru cetățeni, ca să avem și altceva decât un ciocan.
TestVot și OpenPolitics.ro
Pe scurt
TestVot este o aplicație interactivă prin care utilizatorii își pot testa „afinitățile politice”. Aplicația este integrată în platforma OpenPolitics.ro unde găsiți în plus analize și sinteze pe 13 teme de politici publice.
TestVot-ul actual de pe openpolitics.ro este adaptat campaniei pentru alegerile parlamentare din 2012 dar a fost disponibilă ca testvot.eu și în campaniile pentru parlamentarele din 2008, și europenele și prezindețialele din 2009, dar și pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2009.
Platforma a fost creată de oamenii de la think-tank-ul Median Research Centre și colaboratori de-ai lor, majoritatea cu experiență de cercetare în științe politice.
Ce poți face cu TestVot
- Răspunzi la 30 de întrebări pe subiecte de politici publice. Mai exact îți exprimi acordul sau dezacordul, pe o scală de 5 puncte, cu o serie de poziții gata formulate pe 11 teme, pornind de la impozite și intervenții ale statului în economie până la finanțarea educației, agricultură, pensii și sănătate sau sistemul politic și electoral din România.
- La final, aplicația îți afișează sub formă de grafic compatibilitatea dintre răspunsurile tale și pozițiile partidelor/blocurilor (USL, ARD, PPDD, UDMR).
- Poți selecta dintr-un meniu să vezi compatibilitatea generală (agregată din toate răspunsurile) sau pe fiecare subiect în parte.
- Poți de asemenea selecta să vezi în detaliu cum se plasează răspunsurile tale pe scala de la 1 la 5 în comparație cu pozițiile fiecărui partid – un element foarte util având în vedere șansele mari ca, urmărind doar graficele de compatibilitate cu partidele, să fiți derutați (ce compatibiltăți poți avea cu PPDD? Surpriză!)
- Aplicația este disponibilă în limbile română și maghiară.
- Găsiți pe site și metodologia pentru selecției temelor și codificarea pozițiilor partidelor.
- Nu în ultimul rând, ce are TestVot în plus fațp de alte platforme similare e faptul că fiecare întrebare e însoțită de o sinteză a temei în discuție și de un link către analiza extinsă a temei de pe openpolitics.ro.
Ce poți face în plus cu OpenPolitics.ro
- Găsești analize pe 13 teme mai mult sau mai puțin prezente pe agenda partidelor în campanie (economie, taxe, reorganizare administrativă, piața muncii, sănătate, mediu, fonduri europene etc). Analizele nu se referă doar la programale electorale, ci și la politicile publice ale ultimelor guverne, legislație, poziții și acțiuni ale ONG-urilor și marilor corporații, cu referințe către sursele de informații. Vă doresc să aveți timp să le citiți.
- În plus față de analize, pozițiile partidelor sunt prezentate într-o secțiune distinctă. Pentru fiecare din cele 13 subiecte abordate de platforma, secțiunea prezintă un rezumat al pozițiilor exprimate de partide în programele lor electorale, care vă ajută pe de o parte să faceți comparație între programe, iar pe de altă parte să înțelegeți mai bine rezultatele oferite de aplicația TestVot.
Ar putea fi mai bine…
- Nu sunt incluse în platformă și nici în aplicația TestVot pozițiile partidelor mici, considerate ca neavând șanse să intre în parlament (PRM, partidele verzi etc). Poate că într-adevăr costul de a urmări pozițiile acestora era mai mare decât beneficiul de a le avea incluse în platformă, dar la modul ideal mi-ar plăcea să văd tot spectrul reprezentat.
- Adaptarea platformei la campania actuală și la pozițiile actuale ale blocurilor de partide – cu alte cuvinte, faptul că se bazeză pe pozițiile asumate de partide prin programele electorale actuale – are avantaje și dezavantaje, asumate de altfel de autorii platformei (vezi metodologia). Un mare dezavantaj pentru mine este că, bazându-se pe programele electorale ale blocurilor, pozițiile partidelor componente se pierd printre rânduri. De exemplu, relația de dragoste dintre PNL și cota unică este complet uitată în actuala poziție a USL-ului, și în general prin subiectul impozităre pare să bată un vânt UNPR-ist. Pe de altă parte, în colegiul meu din partea USL candidează doar UNPR-iști, deci poate că problema din aplicație reflectă doar trista incoerență din realitate.
- Tot în ce privește desprinderea de realitate a pozițiilor din programe: ARD-ul apare ca un puternic opozant al organismelor modificate genetic, dar fostul ministru al agriculturii Valeriu Tabără, fost angajat al Monsanto, este candidat ARD pentru un nou mandat.
OpenPolitics are în plan și o platformă de discuții, deschisă publicului dar “moderată de specialiști”, care nu este încă deschisă. Aștept cu interes și rezultatele sondajului anunțat printre candidații la alegerile parlamentare. Sondajul este încă în curs de desfășurare și urmărește teme privind “selecţia candidaţilor, tehnicile şi strategiile de campanie utilizate precum şi la atitudinile lor în privinţa elaborării şi implementării de politici publice şi a mecanismelor de reprezentare politică.” Când apare vă dau de veste.
Platforma OpenPolitics și aplicația TestVot au fost testate pentru acest articol de
Irina Pop