Cu ce defilăm la paradă? 5

parada-masini-1-decembrie-2014-bucuresti-20

Majoritatea persoanelor care mă cunosc, și bănuiesc că și cei care mă citesc, știu deja  că am o pasiune for all things military, dar mai ales pentru temele strategice din cadrul relațiilor internaționale. Câteva din articolele publicate pe acest site s-au ocupat exclusiv de chestiuni militare și strategice, întotdeaună însă circumscrise unui anumit context politic, bine definit.

Fiind pasionat „afacerile militare” (military affairs) nu pot să ratez paradele militare, indiferent că sunt ale României (1 Decembrie), ale Franței (14 Iulie) sau cea a Rusiei (9 Mai – Ziua Victoriei). O paradă militară este în esență o declarație politică a capacității militare a unui stat, o demonstrație pașnică de forțe destinată cetățenilor statului respectiv, pentru a le întări încredere în capacitatea statului de a-i proteja de vreo agresiune externă. Etalarea capacității militare la paradă este și un mesaje direct către alte state, aliate sau potențiali adversari, reprezentați la eveniment de membri corpului diplomatic:

Aceasta este forța noastră militară cu care putem contribui la o alianță sau cu care vă veți confrunta în cazul unei agresiuni!

O paradă militară este un foarte  bun prilej de etalare a celor mai noi sisteme de armament intrate în înzestrarea forțelor armate. În timpul Războiului Rece o metodă foarte bună de a „măsura” capabilitățile militare ale URSS-ului erau paradele militare organizate în Piața Roșie cu ocazia comemorii Revoluției din Octombrie sau a Zilei Victoriei. De câteva ori reprezentanții NATO au aflat de existența unor sisteme de  armament în urma prezentării acestora la paradele militare de 9 Mai sau cele care marcau Revoluția bolșevică.

Nu voi face o recenzie a ultimei parade militare românești de 1 Decembrie. Evenimentul s-a consumat acum o săptămână și nu acesta este scopul articolului. Voi comenta însă un trend pe care eu îl consider îngrijorător și oarecum, o lipsă de onestitate din partea organizatorilor: prezența în blocul de pardă a unor echipamente militare care nu sunt în înzestrarea Armatei sau care poate nu vor intra. Vorbesc de un trend deoarece, e a doua oară consecutiv când observ aceste aspecte, prima dată fiind la parada din 2013. Concret este vorba de prezența Daciilor Duster Army echipate cu armament, iar în 2013 prezența transportorului blindat Saur 2.

Dacia Duster este un vehicul civil, un SUV ieftin, destinat pieței românești și exportului, unul din cele mai vândute vehicule produse în România de uzina de la Mioveni. Dar este vorba până la urmă de un vehicul civil, care nu e nici măcar un vehicul tot teren, ci un SUV. Adică chiar dacă poate aborda terenul accidentat, un SUV se simte mai bine pe șosea sau în spațiul urban. Comparat cu celelalte vehicule 4×4 prezente la paradă și aflate în înzestrarea armatei – Uro Vamtac, Humvee sau Panhard PVP – Duster-ul iese un pic „șifonat” fiind depășit la capitolul performanțe. Faptul că vehiculul nu este potritivit pentru armată este sugerată de utilizarea unui exoschelet pentru a facilita montarea unei turele telecomandate, produse în România.

Dacia-Duster-Army-side

Dacia Duster Army la parada de 1 Decembrie din 2013

Cum se explică prezența Dacia Duster Army, de două ori la rând, la parada militară? Vehiculul este un prototip, rezultatul colaborării dintre Departamentul de Armamente al MApN, Dacia, UMB și Digital Bit. Se pare că producătorul Daciei Duster a intuit că există o piață pentru vehiculele sale la nivelul „instituțiilor de forță” locale.

Va intra probabil Dacia Duster Army în dotare? Nu neapărat în formula aceasta, dar e posibil ca în viitor să existe aplicații militare pentru vehiculele produse la Mioveni. Dacia Duster deja a fost adaptată ca platformă de cercetare CBRN pentru Armată. Lăsând la o parte vehiculul în sine, proiectul Dacia Duster Army e important ca platforma pentru testarea și validarea turelelor telecomandate produse în România, pentru a facilita înzestrarea cu vehicule blindate. Dacia de armată a participat la parăzile de 1 Decembrie cu două tipuri de turele telecomandate, una pentru mitraliere ușoare și alta pentru mitraliere grele.

Altă prezență la paradă care nu se regăsește în înzestrarea curentă a Armatei a fost în 2013 transportorul blindat Saur 2, la rândul său un prototip, produs însă de Uzina Mecanică Moreni. Parcul de transportoare blindate al MApN este destul de învechit, cele mai moderne vehicule de acest tip sunt Mowag Piranha 3C și B 33 Zimbru, ambele în cantități mici. În rest batalioanele mecanizate se descurcă cum pot cu transportoare TAB-71 și TAB-77 care sunt mult mai numeroase, dar și mult mai vechi. MApN dorește înlocuirea și standardizarea transportoarele blindate cu modele mai moderne.

kkkkkkkkkkkkkkkkkk

Saur 2 la parada de 1 Decembrie din 2013

Apariția Saur 2 la paradă e însă bizară, deoarece ministerul nu-l dorește neapărat să intre în dotare, deși a fost în cele din urmă omologat, după două încercări. MApN derulează în prezent un program propriu la nivelul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare pentru realizarea unui transportor 8×8 care să fie produs tot la Moreni. Înainte de parada de 1 Decembrie, a avut loc în poligonul Jegălia o testare cu public a carcasei TBT, cum e cunoscut vehiculul în acte. Deși proiectul TBT a fost demarat în 2011 și este considerat de MApN ca fiind prioritar, finanțarea sa a fost problematică datorită contextului economic. Se speră ca realizare șiomologarea protototipului TBT să aibă loc în 2015. Saur 2 este un proiect de uzină realizat la Automecanica Moreni, iar aceștia din urmă tot speră să primească comenzi de la armată, susținând ideea că dacă ministerul ar achițiziona 50 de vehicule, adică un batalion, ar exista resurse să se producă TBT. Însă despre problema transportoarelor armatei, mai pe larg, într-o postare viitoare.

O posibilă explicație pentru apariția acestor prototipuri la parada de Ziua Națională ar fi că acesta a fost un artificiu de marketing al Armatei pentru sprijinirea industriei de apărare și obținerea de finanțări pentru înzestrare. Cred însă că mai eficientă este marketarea prototipurilor și proiectelor militare în cadrul expozițiilor de specialitate, unde se întâlnesc fără probleme atât producătorii de armament cât și decidenții politici. O altă explicație ar putea ține de nevoia sporirii încrederii în Armată a cetățenilor, mai ales în contextul crizei din Ucraina. Populația știe că armată are o  problemă când e vorba de înzestrare, iar prezentarea unor prototipuri industriale la paradă are darul de a crea speranțe într-o dotare mai bună în viitor.

George VIŞAN

5 comments

    • Este jenant pentru guvern care nu aloca bani pentru dezvoltarea acestor echipamente si pentru achizitia lor. Mergeti la ATM sa vedeti proiectele studentilor si profesorilor de acolo cum sau in rafturi si se aduna praful pe ele. Crdeti ca noua nu ne-ar placea sa defilam prin fata oamenilor in masini si echipamente moderne?

  1. Saur 1 a fost un esec. Saur 2 mai vine de acasa dar tot pe platforma BTR e facut si a fost omologat cu greu de Armata.

    MApN mizeaza pe ACTTM sa faca TBT si pe urma sa fie produs la Moreni in viitorul apropiat.

    Dusterul Army ar putea intra in dotare, se pare, la capitolul misiuni auxiliare, gen paza bazelor. Dusterul am vazut ca a intrat in dotare acolo unde ARO nu mai facea fata.

    Vestile bune sunt ca DPA a e emis 2 RFI una pentru vehicule blindate/neblindate usoare 4×4 si una pentru campioane. Seful de la DPA e convins ca poate incepe achizitiile de la anul.

  2. Ar trebui sa fiti mai bine informati cand publicati date. Turela telecomandata de pe Duster prezentata anul acesta nu este aceeasi cu cea de anul trecut, si nici produsa de cei care au produs-o pe cea de anul trecut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s