Falimentul politic al doctrinei „America First!” Răspunde

Este mult spus că „America First”, ideea fundamentală a politicii externe a lui Donald Trump, reprezintă o doctrină politică – Trump nu are o doctrină politică anume și este incapabilă să articuleze una – dar  de dragul dezbaterii aceasta va fi tratată ca atare. „American First!” este un slogan de sorginte fascistă utilizat de adversarii implicării SUA în cel de-Al Doilea Război Mondial – din fericire The Donald nu poate fi acuzat de originalitate.

America First! era deviza America First Committee, un grup de presiune extrem de vocal și bine organizat creat în septembrie 1940 și care la apogeul activității sale numără 800.000 de membri. Organizația milita pentru menținerii unei neutralități  stricte a SUA și se opunea acordării de asistență militară Marii Britanii, rămasă singură în fața agresiunii germane. Deși nu era o organizație fascistă, (principalele organizații fasciste active înainte de 1941 în SUA erau German-American Bund și Fascist League of North America), America First Committee a evoluat într-un timp foarte scurt, de la simpla apărarea neutralitatății americane, la șovinism, iar înainte de dispariția sa după atacul japonez de la Pearl Harbour din 7 decembrie 1941, organizația dobândește un vădit caracter antisemit.

Printre liderii comitetului se numărău o serie de filogermani din rândurile elitei politice și financiare americane, cel mai cunoscut fiind aviatorul Charles Lindbergh. Acesta din urmă s-a remarcat la sfârșitul anilor 30 ca simpatizant al lui Hitler și „idiot util” al naziștilor. După vizite atent pregătite în Germania de aparatul de propagandă al lui Goebels acesta a declarat că aviația germană, Luftwaffe, este cea mai bună forță aeriană din Europa și a îndemnat democrațiile europene să capituleze în fața revizionismului hitlerist pentru a evita un nou război. Demersurile sale politice au fost susținute de un alt simpatizant de peste ocean al naziștilor, ambasadorul american în Marea Britanie, Joseph P. Kennedy (tătal lui JFK și RFK).

Nu este de mirare, deci, că sloganul America First a atras în jurul lui Trump noul val de extremiști de dreapta activi în SUA – așa zisa mișcare alt-right, rasistă și antisemită. La inaugurarea mandatului lui Donald Trump, pe 21 ianuarie 2017, noua generație de neo-naziști americani, condusă de Richard B. Spencer, a scandat Heil Trump!.

Lăsând la o parte originile sale istorice, America First! reprezintă o acuzație implicită la adresa liderilor americani de dinainte lui Trump care nu ar fi pus America pe primul loc atunci când au negociat și au încheiat înțelegeri internaționale. Cei vizați de această acuzație sunt în special președinții americani care au promovat globalizarea după sfârșitul Războiului Rece: Bush Sr, Clinton, Bush Jr și Obama. Sloganul reflectă astfel aroganța viziunii politice a lui Trump care nu a avut niciun fel de experiență politică, militară și diplomatică înainte de a deveni președinte și care susține astfel că niciun șef de stat american până la el nu a reprezentat cu adevărat interesul național al SUA pe scena internațională. Pe cale de consecință, tot ceea ce au făcut „antemergătorii” lui Trump în materie de politică externă este, într-un fel, antiamerican. Aceasta este acuzația explicită a sloganului America First! împotriva elitei politice de la Washington.

Mai grav pentru Trump, el nu este în stare să reprezinte cu demnitate interesele americane în lume. În plan extern, al 45-lea președinte al SUA a căpătat notorietatea unui lider internațional ușor de satisfăcut și manipulat politic. Tot ce trebuie făcut este să-l primești cu surle și trâmbiție, să-i dai dreptate tot timpul, să-i spui că face o treabă bună, că va face „America din nou măreață”, eventual să închei un deal pe care acesta să-l considere avantajos sau să cumperi armament american și să-l înviți la o paradă militară. Toate aceste aspecte au devenit evidente în timpul vizitei de stat din Franța sau cu ocazia recentului tur de 12 zile în Asia. Cu alte cuvinte, împăratul este gol și toată lumea e conștientă de acest lucru – și bineînțeles profită de pe urma acestei situații.

În ciuda faptului că Trump susține sus și tare în fața electoratului său că pune interesele americane pe primul loc, în practică lucrurile nu stau așa. Confruntat cu scandalul implicării Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 – un fapt fără precedent prin dimensiunea operațiunii de dezinformare și manipulare online, Trump nu numai că nu-l trage la răspundere pe omologul său rus, Vladimir Putin, ci s-a opus pachetului de sancțiuni adoptat de Congres. Trump a luat de bune dezmințirile lui Vladimir Putin în dauna dovezilor aduse și a analizelor oferite de serviciile secrete americane. Poate mai grav decât atât este faptul că în cadrul întâlnirilor sale cu reprezentanții ai unor puteri ostile SUA acesta a dezvăluit secrete de stat sau și-a arătat disprețul față de comunitatea de informații americane, atunci când aceasta i-a oferit materiale care nu i-au convenit. Acesta nu este numai un comportament reprobabil și care nu se potrivește cu funcția pe care Trump o ocupă temporar, ci este unul profund ne-american și lipsit de patriotism. Este ceea America First! condamnă în primul rând!

America First! este un atac direct la adresa unuia dintre miturile fondatoare ale politicii americane și ale conservatorilor – „cetatea de pe colină” (city upon the hill). Este fix antiteza excepționalismului american. Trump propune o viziune nativistă (naționalistă, xenofobă și șovină) fundamentată pe un izolaționism rudimentar – construcția unui zid la granița cu Mexicul pe care vecinul de la sud să-l plătească, restricționarea parțială a imigrației din Orientul Mijlociu, ostilitate față de alianțele tradiționale americane și retragerea din organizațiile și acordurile internaționale care nu ar reprezenta interesele americane). Cum demonstrează și Carl Bildt, sloganul America First! se întemeiază pe percepția lui Trump că Statele Unite ar fi victimele unei conspirații internaționale, în spatele căreia s-ar aflat aliații tradiționali, care ar dori să profite astfel de pe urma Washingtonului. Iar pentru a agrava lucrurile, actualul președinte american manifestă o apetență politică deosebită pentru liderii autoritari ai momentului (Putin, Duterte, Xi Jin Ping), democrația, valoarea fundamentală a SUA, fiind practic abandonată ca instrument de politică externă.

De la „cetatea de pe colină”, exemplu de urmat pentru întreaga lumea, se trece astfel la „fortăreața sub asediu”, protejată de ziduri înalte și ostilă străinilor. Acest ultim aspect se transpune în practică în militarizarea politicii externe americane și reducerea aparatului diplomatic – a se vedea tăierea bugetului Departamentului de Stat pe 2018 concomitent cu sporirea bugetului Pentagonului și exodul diplomaților de carieră din instituție sub conducerea lipsită de inspirație a lui Rex Tillerson. Zeci de posturi de responsabili politici de rang înalt rămân vacante în urma acestui exod, iar Trump susține public că nu va face numiri, deoarece oricum el este cel care contează și face jocurile în politica externă americană.

Pentru americanii de rând, în special cei aparținând minorităților sau provenind din familii multietnice, precum și pentru turistul, omul de afaceri sau profesionistul străin venit să lucreze în SUA, viziunea fortăreței asediate se transpune în controale agresive la graniță. Dacă ești musulman sau dacă vameșului american i se pare că după nume pari a fi Orientul Mijlociu, ai toate șansele să fii invitat într-o încăpere adiacentă și să răspunzi unor întrebari nu tocmai comode.

Americani sadea, cum ar fi fiul lui Muhamad Ali, au căzut victimei rasismului vameșilor americani, încurajat de noile reglementări introduse de administrația Trump. Pe lângă deja infamul „travel ban” care vizează șase țări din Orientul Mijlociu, au fost instituite filtre de securitate mult mai dure pentru străinii care vor să viziteze Statele Unite. Islamofobia ocupantului Casei Albe este de domeniul notorietății – recent a partajat pe Twitter o serie de videoclipuri islamofobe publicate inițial pe contul unui dintre liderii partidului de extremă dreaptă britanic Britain First.

În termeni politici miopia sloganului America First! înseamnă diminuarea poziției și rolului Statelor Unite în lume. Exemplele sunt numeroase, în primul an de mandat ale lui Trump, acesta acumulând un număr record de erori strategice și gafe diplomatice, chiar și pentru președinte aflat la debut de mandat. Retragerea SUA din Tratatul de liber schimb Trans-Pacific e mană cerească pentru China și Rusia. Beijingul poate promova liniștit strategia One belt, one road și anexa insulele disputate din Marea Chinei de Sud în timp ce îl liniștitește pe Trump prin gesturi politice lipsite de conținut, cum au fost demersurile lui Xi Jin Ping de a convinge Coreea de Nord să renunțe la arsenalul său nuclear.

Țările partenere în TPP – Australia și Japonia – aliații de bază ai SUA în regiunea Asia-Pacific discută despre punerea în practică a acordului fără participarea SUA. Și același lucru se întâmplă și în cazul Acordului Climatic de la Paris –  alte state încearcă să umple vidul de putere lăsat de Washington în urma sa. De pe urma acestor retrageri unilaterale America nu a obținut absolut nimic, ea fiind cea care a pierdut.

America First! este o formă fără fond, o scoică goală, care reflectă calitatea abisală a Administrației Trump. În loc să promoveze interesele americane, le subminează și oferă oportunității competitorilor internaționali ai SUA.

George VIŞAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s