#NouaPolitica este tagul pentru cei care vor sa sustina si sa promoveze campania.
Cristian Andrei de la Agenţia de Rating Politic a lansat o provocare mediului politic şi blogosferei româneşti – astfel politicienii şi partidele politice din România sunt încurajaţi să trateze în mod egal jurnaliştii şi bloggerii. Civitaspoliticsblog salută şi sprijină această iniţiativă şi propune extinderea acestei practici şi la nivelul instituţiilor statului român. Astfel ar fi de dorit ca bloggerii să fie invitaţi de Parlament, Guvern, ministere sau Preşedenţie pentru a comenta şi analiza marile evenimentele organizate de aceste instituţii.
Conferintele institutiilor statului sunt publice, in principiu ar trebui sa se poata duce si bloggerii fara o invitatie speciala!
Salut Bogdan,
Eu nu ma refeream la evenimentele in general publice ale statului, ci la marile evenimente. De exemplu o conferinta internationala, un summit, o depunere a juramantului de catre presedinte sau prezentarea unui raport de catre o comisie prezidentiala. La tipul acesta de evenimente cetateanul de rand nu prea are acces – un jurnalist poate participa daca este acreditat. Sugestia mea pentru autoritati din acest post este sa trateze egal bloggerii si jurnalistii.
George Visan
Ideea mi se pare buna, dar ar fi destul de dificil de implementat pentru ca „blogerii” nu sunt reglementati in nici un fel, ceea ce e probabil the best thing about blogging. Dar atata timp cat, in teorie, orice cetatean poate fi blogger, a lansa o invitatie fara discriminari tuturor bloggerilor e ca si cum ai lansa o invitatie intregii populatii a Romaniei, si de ce nu si strainilor, atata timp cat se pot numi bloggeri, etc.
Pe de alta parte, daca sa zicem tu ca partid iti faci o lista de bloggeri pe care ii inviti, inevitabil lasi pe unii pe dinafara, voit sau nu. Ceea ce inseamna ca fie
1) se creeaza un nou cerc inchis, de bloggeri, dar tot inchis, cu bariere la intrarea „pe lista” bloggerilor „autorizati”, sau
2) te trezesti cu acuzatii, meritate sau nu, ca esti „blogger de partid”
In concluzie, ideea mi se pare buna, da nu stiu cum poate arata in practica si daca nu cumva risca sa schimbe „fata bloggingului politic”
@ irina
Nu cred ca e greu de implementat – deja anumite institutii sunt prezente atat pe twitter cat si pe FB, Primul ministru are mai nou blog. Mai degraba decat sa lanseze invitatii, ar putea crea un sistem prin care se poate aplica pentru anumite evenimente.
La cealalta observatie nu sunt de acord din doua motive:
1) blogosfera ar pune presiune pe partide sa mentina lista deschisa.
2) reactiile virulente din blogosfera la postarile partizane sau care dezinformeaza de la evenimentele de partid ar putea descuraja parti prisurile evidente. Bloggerul care mimeaza independenta ar putea pierde mult din prestigiu in blogosfera si nu ar mai fi urmarit.
@ george,
vis-a-vis „Bloggerul care mimeaza independenta ar putea pierde mult din prestigiu in blogosfera si nu ar mai fi urmarit”…
Asta presupunand ca in blogosfera, „rating-ul” tine de calitate si impartialitate in tratarea subiectelor… Mie mi se pare ca blogosfera reflecta, din pacate, situatia din presa scrisa, in care blogurile cele mai urmarite sunt cele de tip tabloid.
Si da, as vrea si eu sa vad „un sistem prin care se poate aplica pentru anumite evenimente”, prin care orice cetatean blogger (sau facebook-er sau pana la urma, folosind orice mijloc de a-si exprima ideile) poate solicita – e invitat sa solicite – dreptul de a se informa si de a deveni sursa de informatii pentru altii.
@ Irina
Nu neg ca exista bloguri care tabloidizeaza politica sau ca exista bloguri care au optiuni ideologice asumate deschis, dar pe de alta parte acestia sunt arhicunoscuti si pot fi usor invitati de consumator (presupunand pe de alta parte ca omul doreste o informatie exacta si nu un comentariu partizan). Pe de alta parte cred ca bloggeri pot cadea in pacatul unor „jurnalisti” cunoscuti care folosesc informatii pentru a santaja diferiti politicieni.
GV
Am un comentariu general: ideea campaniei este de a face partidele si poate si intitutiile sa se uite spre bloggeri nu ca la „unii veniti de pe strada” sau ca la „niste cetateni care oricare altii” sau ca la unii care o sa ii incurce si o sa aglomereze spatiul. Ci ca unii cu statut echivalent cu al jurnalistilor. Si nu ne referim fireste la orice blogger, asa la gramada. Pot face foarte bine o triere, sa limiteze numarul primilos inscrisi samd
Bogdan: nu stiu care e exact regimul evenimentelor organizate de institutii publice dar cred ca se poate gasi loc de o invitatie oficiala si pentru bloggeri, mai ales la evenimentele „mari”.
Irina: cred ca toate „dificultatile” pe care le-ai gasit sunt „subtiri”, adica nu pot fi un impdeiment. nu cred ca cineva se poate crampona de ele ca sa nu invite bloggeri. nu cred ca se face nici un „cerc inchis”, daca vin si bloggeri de partid nu e nici o buba, o triere numerica a lor se poate face, chiar si pe baza a ceea ce scriu de obicei (politica sau nu) samd