Pentru un alt fel de jurnalism (SOV suntem noi) 11

Casa Presei Libere

 

Dacă vrei să îşi găzduieşti informaţia pe o platformă de CMS (gen WordPress/ Joomla) preţul este zero. Dacă vrei să nu arate a blog ci mai degrabă a site trebuie să plăteşti unui programator 300 de euro (dacă vrei să susţii economia românească) sau 200 de dolari (dacă vrei să o susţii pe cea indiană).

Un domeniu .ro costă cam 30 EUR. Dacă ţi se pare mult poţi aştepta să fie supe-ofertă pe domeniile .info şi să preiei unul cu 1 USD/an. Redirectarea domeniului spre WordPress costă 12 EUR pe an.

Astfel organizarea tehnică a unui site (nu blog, site) de ştiri poate fi plătită  integral dintr-un singur salariu. Să zicem că salariul e grevat de rata la bancă – atunci aţi putea dori să vă instalaţi WordPress sau alt CMS pe Amazon EC2/S3 (au o ofertă în derulare, cu  gratuităţi în primul an).

Nu este nevoie să înţelegeţi toţi termenii de mai sus. Ideea este că se poate construi o organizaţie de ştiri în mod fundamental gratuit (plus muncă).

Putem în aceste condiţii, să mai dăm vina pe SOV pentru starea presei româneşti? Eu zic că nu. Nimeni nu îi împiedică pe ziariştii care suferă în tăcere dictatura managerială să se exprime liber pe o asemenea platformă. Dacă au contracte de imagine, sunt liberi să scrie sub pseudonim.

Nu este vorba neapărat de lipsa apetenţei de a lucra gratis. La fel de bine poate să fie vorba de fascinaţia ecranului. Ziariştii vor să se vadă, politicienii se luptă să fie ascultaţi (de preferinţă fără întreruperi) iar populaţia se uită fascinată cum aceştia se ceartă între ei. Ziarişti, politicieni şi popor vedem cum televiziune fac rabat la calitate, dar alegem în continuare compromisul.

De ce? Penetrarea Internetului în România este uşor peste 30% (Eurostat 2009). Dacă ne gândim la discrepanţele rural/urban şi pe grupe de vârstă, putem estima că o anume majoritate a populaţiei urbane între 18-45 de ani are acces Internet. Este grupul care are  interes în schimbarea socială şi care, prin reclamele pe care le urmăreşte, poate ajuta la susţinerea economică a infrastructurii unor asemenea organizaţii.

Acest fapt ne dă puterea să migrăm în masă din mediile de presă controlate de „moguli”  către un mediu în care noi, ca populaţie, am deţine controlul. Dacă alegem să nu beneficiem de această putere, devenim complici statu-quo-ului, la fel cum păgubiţii FNI sau Caritas sunt, datorită indiferenţei lor morale, complici ai excrocheriei care i-a adus la sapă de lemn.

Nu spun aici că ar trebui brusc să ne informăm doar de pe bloguri. Dar cred că populaţia trebuie şi poate să îşi diversifice sursele de informare, după cum şi noi, cei care scriem pe net putem să contracarăm parţial starea de fapt care ne nemulţumeşte.

Dacă facem aceste lucruri putem spera la apariţia unei pieţe alternative a informaţiei. Altfel nu ne rămâne decât să ne bucurăm că  domnul Vântu a fost, după propriile sale spuse, un „luminat”, şi sperăm ca Sebastian Ghiţă va binevoi să ne lase în continuare „supape”.

Andrei Tiut

11 comments

 1. dar exista, deja, zeci de site-uri si mai bine de 100 de bloguri de jurnalisti. problema este ca pana si acestea sunt, intr-o anumita masura, controlate. treaba cu „supapa” pe care o reprezenta VoxPublica, de exemplu, e o poveste.

 2. Corect, nu vorbim de blogurile „permise” sau „cerute” de trustul de presa ci de cele ce realmente vin din initiativa proprie.

  In plus, blogul unui jurnalist, atat vreme cat sta in profilul de blog (comentarii, pareri, exprimarea sentimentelor) nu ofera o alternativa la trusturile media.

  Continutul jurnalistic (interviuri, reportaje, exclusivitati etc), nu jurnalistul este cel care este relevant.

 3. @Andrei
  Eu vad o problema cu abordarea aceasta voluntarista. Sa spunem ca partea financiara e rezolvata, dar jurnalismul, chiar si amator presupune nu numai exprimarea unor opinii sub forma unor editoriale, ci si anchete. Jurnalismul de ancheta este mult mai costisitor in privinta resurselor de timp alocate, a resurselor financiare si a riscurilor asumate.

  In al doilea rand cred ca in dezbaterea subiectului moguli se evita o componenta importanta, de fapt cheia dezbaterilor. Daca in alte activitati economice integrarea pe verticala a unei companii este sanctionata, prin nu stiu ce scapare legislativa, la noi, o persoana sau un grup de persoane poate sa detina concomitent ziare, reviste, posturi radio, posturi tv, portaluri media si agentii de presa – toate sub umbrela unui trust. Din punctul meu de vedere nu exista nici o justificare pentru concentrarea atator resurse media in mainele unui grup atat de restrans de indivizi.

  Recentele scandaluri in care sunt implicati jurnalisti (Bogdan Chireac) si moguli (SOV, Dan Diaconescu) releva ca aceste concentrari media au ca scop in principal accesul preferential la resurse financiare publice sau private, santaj si chiar accesul la puterea politica si stabilirea agendei publice in favoarea unor grupuri opace de interese. Este neaparata nevoie de „spargerea” de catre Consiliul Concurentei a acestor trusturi media, pe langa aplicarea acestei idei de jurnalism civic. Mentinerea in continuare a unor grupuri media integrate pe verticala si fara un actionariat transparent nu poate conduce la consolidarea democratiei.

 4. ahahaha, in sfarsit George isi arata adevarata față de socialist mic care vrea sa reglementeze piata media.

  Serios acum, lucrurile pe care Andrei Tiut le propune s-au petrecut deja intr-o oarecare măsură. Există o categorie de oameni foarte bine informați, care se informează din mai multe surse, inclusiv de pe internet. Problema este ca nu sunt suficient de mulți pentru a crea o masă critică. Nu toată lumea are acces la internet, nu toată lumea își permite să aibă abonamente la două sau mai multe ziare, nu toată lumea are timp să stea cu ochii în tembelizor ca să descâlcească informațiile contradictorii.

  Cu cât este mai mică proporția alegătorilor informați, cu atât mai mari sunt șansele ca statul sâ fie capturat de interese ascunse iar politicienii să folosească mesaje populiste. Până nu va crește bunăstarea economică lucrurile nu se vor schimba prea mult.

 5. Nu cred ca reglementarea pietei media tine de vreo agenda stangista. Eu doar cer aplicarea unor reguli deja existente in alte sectoare economice si pietei media. De ce sa interzicem integrarea pe verticala in energie, dar sa lasam lucru asta sa se intample pe piata media?

 6. @ Daniel
  Acum ca am deviat de la subiectul dezbaterii, trebuie sa fac o marturisire privind orientarea mea politic – eu sunt whig, adica liberal de secol XVIII si am si oarecari tendinte libertariene.

  Lasand la o parte orientarile politice, tin sa reamintesc ca Adam Smith avertiza asupra pericolelor ce decurg in momentul in care oamenii de afaceri creeaza carteluri si eludeaza prin intelegeri opace mecanismul pietei si competitia. In cazul mediei din Romania vad doua motive ptr. care statul ar trebui sa intervina:
  1. Sa protejeze mecanismul pietei si concurenta.
  2. Integrarea pe verticala a dat nastere unor fenomene periculoase in media romaneasca. In loc ca principala tinta sa fie obtinerea de profit din vanzarea unor produse media, actualele trusturi de presa se ocupa cu santajul sau cu obtinerea de acces preferential la resursele publice.

 7. Nu sunt sigur despre integrarea verticala a trusturilor. Nu e ca si cum unii ar poduce materie prima si altii produse finite. Intre radio, TV si presa scrisa nu pot spune care e sus si care jos.

  Dar, mai ales, nu ma opun sa fie sanctionat mogulul cel rau. Sa il aresteze, amendeze si dezmembreze. Doar vreau sa atrag atentia ca un om din 3 are posibilitatea sa „schimbe canalul” ca producator sau consumator de informatie; iar daca nu o foloseste trebuie sa ne intrebam ce fel de societate suntem

 8. Intr-adevar particularitatea produsului vandut de media face cam greu aplicarea standardelor care determina integrarea unei companii obisnuite pe verticala. Totusi mi se pare riscant ca unui grup media sa i se permite sa se extinda necontrolat in fiecare subdomeniu al acestei activitati. Exista state care interzic detinerea simultana a unor televiziuni, ziare, posturi de radio sau agentii de presa de catre aceeasi persoana sau de catre aceeasi companie.

 9. Pingback: Everybody lies: cum să supraviețuiești manipulării pe timp de suspendare «

 10. Pingback: De weekend: Voiculescu sunteţi voi « Civitas Politics

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s