Rămășițele zilei de 29 iulie… 5

Hans Holbein cel Tânăr, confruntare între mercenarii elvețieni și germani în timpul războaielor din Italia

Se spune că ambițiosul rege grec Pyrrus din Epir ar fi spus după bătăliile cu romanii de la Heracleia și Ausculum:

Încă o victorie ca aceasta și suntem pierduți

În aceeși situație se găsesc combatanții celei de-a doua suspendări a lui Traian Băsescu. Undeva pe câmpul de bătălie se află, rănită grav, tânăra și imatura noastră democrație. Împrăștiate pe acest câmp al dezonoarei, aflate în diferite stadii de descompunere, se găsesc legile acestei țări, procedurile democratice, statul de drept, balanțele și contraponderile, separația puterilor în stat, spiritul civic și imaginea țării. Este un spectacol grotesc – un corp politic aflat pe muchia prăpastiei.

Ultimele zile au arătat cât de vulnerabile sunt instituțiile noastre în fața unei majorități temporare determinate – indiferent de culoare politică a acesteia. În numele majorității au fost schimbați pe rând președinții camerelor, destituit avocatul poporului, Curtea Constituțională s-a văzut insultată, cu hotărârile ignorate și atribuțiile reduse – măsuri cu greu revocate, judecătorii amenințați și legile electorale schimbate peste noapte. Totul pentru a satisface interesul de moment al unei majorități temporare.

Care este rezultatul? Traian Băsescu nu a fost destituit, iar USL nu și-a îndeplinit obiectivul fundamental. Este o remiză strategică. Ce este drept Traian Băsescu pare să fi pierdut sprijinul popular – principalul său atuu – cam 7,4 milioane de români au cerut efectiv demiterea sa. Dar prin tăcerea lor aproape 10 milioane de români fie nu au vrut demiterea președintelui, fie nu au fost convinși deloc de legitimitatea demersului USL. Crin Antonescu și Victor Ponta își văd obiectivul realizat doar pe jumătate, credibilitatea zdruncinată și țelul formării majorității la următoarele alegeri generale pus sub semnul întrebării.

Quo Vadis? Ce a rămas de făcut? Dacă elita politică de la București continuă războiul politic fratricid agenda publică va fi servită prost. Este clar că ne aflăm din punct de vedere politic în al doisprezecilea ceas al democrației românești – zero hour. Este nevoie de dialog și reconstrucție. Se poate porni de la propunerea făcută înainte de criza politcă de președintele Traian Băsescu: demisia contra parlament unicameral și trei sute de parlamentari – o propunere mai mult sau mai puțin credibilă. Dacă nu, atunci o masă rotundă unde să fie discutat un nou aranjament constituțional.

Mi-a fost dat să aud zilele trecute din gura unui intelectual devenit politician următoare cugetare politică:

Mi-e greu să cred că există un centru în politică…

Propensitatea ambelor tabere spre polarizare a condus la rezultatul de astăzi. Absența moderației și a prudenței, în ambele tabere, au facilitat eșecul politic al zilei de 29 iulie…

George VIŞAN

5 comments

  1. Asupra suspiciunii de interpretare a lipsei celor aproape 10 milioane de romani lipsa la referendum , permiteti-mi sa-mi exprim astfel parerea : asa cum eu , Mircea Enache , prezent din prima pana in ultima clipa in sectia de votare , nu am votat si ma pretind un cetatean implicat in social si fara carente educationale sau comportamentale , de ce sa nu cred ca respectivii absenti au avut cel putin aceleasi caracteristici mie ? ( Mai ales ca am vazut si pot proba …infantelismul unora dintre aplaudacii demiterii.)

  2. De multe ori ma intreb daca basistii chiar sunt spalati pe creier sau sustin propaganda asta penibila despre moartea democratiei fiind perfect constienti ca cel pe care il apara e cel putin la fel de rau si vinovat de sufocarea democratiei in Romania. Sau poate aveti viziunea unei „democratii” bazate pe vointa unui singur om care taie si spanzura, iar Parlamentul este miezul dictaturii si loviturilor de stat.

    • @Anonim
      Deobicei nu raspund comentatorilor anonimi si chiar am fost tentat sa sterg acest comentariu.
      Eu zic sa mai incerci sa citesti textul acesta o data si dupa aceea sa revii cu un comentariu. Asta daca il intelegi!

  3. Dvs Mircea Enache nu ati facut un curs de logica formala – nu stiu daca asta e o carenta educationala sau nu.

    „Eu… nu am votat si ma pretind(=sunt) un cetatean implicat” e o propozitie particulara.
    „Respectivii absenti au avut cel putin aceleasi caracteristici mie” este o propozitie generala.
    Nu se poate salta intre una si cealalta.

    De ex, daca dvs Mircea Enache faceti sex cu sotia dvs, asta nu inseamna ca toti cei ce facem sex facem cu sotia dvs. Sau cu sotia noastra. Sau cu o sotie. Sau cu un singur om. Sau cu un om.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s