Dacă nu știi nici în ce colegiu stai, începe cu HartaPoliticii.ro 4

hartapoliticii_banner_300x250_3

Citizen Toolbox este locul în care adunăm trimiteri – către alte platforme, site-uri, baze de date, hărți etc. – care ne ajută (și vă pot ajuta) să ne informăm și să participăm. Aici vă spunem ce puteți și ce nu puteți să faceți cu ele și îndrăznim să vă încurajăm să le folosiți. 

La un loc, sperăm să devină exact ce spune numele: un set de unelte pentru cetățeni, ca să avem și altceva decât un ciocan.

HartaPoliticii.ro

Pe scurt

HartaPoliticii.ro este o platformă online de informare cu privire la candidații la Camera Deputaților, Senat, Parlamentul European și la alegerile prezidențiale. Proiectul a fost fondat de Octavian Costache și din martie 2012 este open source. Platforma este un nexus de informații despre persoane politice, conținând informații despre cum au votat în parlament, funcții deținute, prezența în mass media, apariții în listele de candidați pătați, discursuri în parlament etc.

La ora actuală portalul monitorizeaza 4803 politicieni, dar date complete există pentru parlamentarii cu experiență, lipsind informații detaliate despre politicienii care candidează pentru prima dată la alegerile din 2012.

Ce poți face cu HartaPoliticii.ro

  • Poți afla colegiul din care faci parte și secția ta de votare după stradă, comună sau oraș
  • Poți urmări anumiți politicieni, ceea ce înseamnă că poți alege să primești doar știrile referitoare la respectivii politicieni
  • Conține o listă cu cei mai mediatizați politicieni, împreună cu indicatori care arată câte articole în plus sau în minus s-au scris despre respectivii politicieni, față de săptămâna anterioară
  • Poți urmări topul prezenței deputaților și senatorilor la voturile din parlament, în procente
  • Conține pagini pentru fiecare parlamentar, în care se găsesc date precum prezența la vot, cum a votat, măsura în care a votat diferit față de partid, luările de cuvânt în Parlament, în ce colegiu și contra cui candidează, știri, scurt istoric al activității ca parlamentar și candidat, plus suspiciuni de incompatibilitate sau corupție identificate de portalul România Curată
  • Fiind un portal open source, permite introducerea de date despre politicieni de către utilizatori
  • În plus, portalul indexează cele mai recente știri politice de pe Hotnews și Mediafax
  • În caz că nu vă descurcai prin site să faceți toate astea, mai nou există și un tutorial video

Ar putea fi mai bine…

  • Pentru politicienii care candidează pentru prima dată informațiile sunt foarte rare. În concluzie, în măsura în care există destul de mulți candidați noi din toate direcțiile politice, dacă vrem să comparăm candidații din colegiul nostru nu scăpăm fără să facem destul de mult research noi înșine.
  • Motoarele de căutare după adresă (pentru colegiile electorale și pentru secțiile de votare) sunt dificil de folosit atunci când cuvintele cheie introduse nu sunt foarte specifice (de exemplu, o căutare dupa Aleea Circului te duce direct la țintă, dar o cautare dupa “Stefan cel mare bucuresti” afiseaza rezultate ce contin fiecare din aceste cuvinte in parte, nu ia string-ul complet – astfel încât rezultatele conțin 25 de colegii diferite din toată țara).
  • Există o pagină cu idei concrete care trebuie implementate, însă această pagină a fost actualizată în luna martie iar de atunci marea majoritate a ideilor nu au fost implementate.

Vestea bună e că s-a muncit deja semnificativ în campania asta pentru a avea informație mai completp și mai user friendly, și platforma arată mai bine și spune mai multe decât acum câteva luni.

Platforma OpenPolitics și aplicația TestVot au fost testate pentru acest articol de

Stefan Boța

4 comments

  1. Și încă un lucru… pagina de idei ce mi-aș dori să fie implementate este acolo pentru inspirație. Pentru cei care își doresc să contribuie și poate nu știu de unde să o apuce.

    Dar partea cea mai interesantă este că dacă oricăruia dintre voi îi surâde una din ideile respective, puteți chiar voi să o faceți realitate. De-asta este proiectul open source, să poată contribui oricine și să facă proiectul mai bun pentru toată lumea.

    Mi-ar plăcea ca proiectul ăsta să treacă de la a fi privit ca „un proiect pe care îl fac unii” la a fi privit ca un proiect al nostru al tuturor, al tuturor celor implicați în politică, unde oricine poate adăuga facilități noi, și făcând asta aduce un plus de valoare, trafic și expunere facilităților implementate de toți ceilalți.

    Cât de bestial ar fi dacă mai mulți oameni ar pune mâna și ar contribui real? Am putea avea ceea ce ne dorim cu toții ca tool de informare, fără să fim la mâna unor NGO-uri care nu știu să facă chestii pe internet, sau la mâna unor companii care nu au resurse sau interes să fie cu adevărat utile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s