Surse alternative de ştiri (unde fugim de televizor?) 3

Mare parsiglete din educația mea politică a fost făcută pe vremea Radio BBC România. Între timp postul a dispărut și am continuat să folosesc BBC World Service (situl) pentru știri internaționale. Am renunțat în momentul în care opoziția lor față de războiul din Irak a devenit deranjantă – este destul de greu să fii antiamerican încercând să pari neutru. De curând însă am descoperit cele două posturi internaționale ale BBC cu emisie pe Internet. Printre altele l-am putut asculta cu tristețe pe vice-premierul bulgar explicând cum țara sa a evitat greșelile unor țări ca Grecia sau… România.

Pentru știri românești mi-a fost recomandat (și nu regret) Radio Delta RFI. Muzica e mai dinspre vremea mea (mulți francezi, totuși) iar știrile neutre și scurte.

Sunt abonat și la RSS-ul Deutsche Welle – ediția română. Dacă RFI are un stil minimalist DW suplimentează producțiile proprie prin colaborări cu situri de știri, ziare, sau chiar organizații profesionale. Orientarea este ușor anti-guvernare (nu că aș putea reproșa asta cuiva!) iar Horațiu Pepine este uneori ușor declamatoriu dar, în comparație cu știrile “mainstream” sunt o adevărată gură de aer proaspăt.

În afară de BBC (pe care l-am re-descoperit curând) principala mea sursă de informații internaționale este  World News, un agregator de știri care preia articole din alte surse, de la CNN la Khaleej Times. Serviciul este mai greu de folosit deoarece realizatorii încearcă să te mențină cât mai mult pe sit. Tot la minusuri ar fi articolele de opinie ale “corespondentului” Dallas Darling – pe care vă recomand călduros să le evitați. Dar una peste alta veți găsi știri și perspective interesante.

Sper că nu crede nimeni că organizațiile de mai sus nu au și ele mogulii lor. Dimpotrivă. World News are o agendă liberală de stânga foarte agresivă pe care o promovează în mod deschis în articolele de opinie. RFI/BBC/DW au ca printre scopuri câștigarea de prestigiu pentru statele finanțatoare. Ziariștii de la aceste trusturi nu pot controla modul în care patronii lor vor folosi prestigiul câștigat, tot la fel cum blogerii de la “supapa” Vox Publica nu puteau controla ce face Vântu în restul trustului. Diferența, după părerea mea, stă în grad. Unii acumulează prestigiu în timp și, de aceea, îl cheltuiesc cu grijă; alții dau un tun la TV pe care sunt dispuși să îl “spargă” influențând alegeri prezidențiale în speranța că vor da un alt tun imediat după aceea.

Nu mai rămâne de menționat decât  The Daily Show, “the most trusted name in fake news”. În pofida faptului că este o emisiune umoristică puteți afla destule urmărind-o cu simțul critic treaz.

Desigur, selecția de mai sus nu are pretenția să fie o descriere completă a ceva anume ci doar o opțiune subiectivă. Deci, dacă vi se pare că sursa dumneavoastră favorită de știri nu este menționată aici, folosiți-vă cu încredere de comentarii.

Andrei Tiut

3 comments

  1. Pingback: Tweets that mention Surse alternative de știri (unde fugim de televizor?) « -- Topsy.com

  2. Pingback: Everybody lies: cum să supraviețuiești manipulării pe timp de suspendare «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s