Cuvinte despre Civitas Politics 2

Etimologic vorbind, „civitas” este exact ceea ce este „politeia” – „condițiile și drepturile cetățeanului și ale societații într-un stat”. Daca eu mi-am botezat blogul   plecând de la Politeia lui Platon, amicii de la Civitas Politics au plecat de la Cicero cu De re publica (Somnium Scipionis), adică „concilium coetusque hominum jure sociati” (cp.3). Cred ca fondatorii și autorii blogului au reușit să-și exprime ceea ce au dorit, așa cum cred că și eu am reusit să mă exprim așa cum am crezut de cuviință.

Oamenii din spatele Civitas sunt așa cum declară ei „studenţi şi absolvenţi în ştiinţe politice, care îşi propun să susţină şi să pună în valoare potenţialul acestora, promovând spiritul civic, participativ şi iniţiativa într-un mediu democratic şi multicultural”. Personal am numarat 14 autori, cu o majoritate a articolelor semnate de George Vișan.

Platon

Pe 6 aprilie, Civitas Politics va împlini 4 ani. Relativ la „flexibilitatea” blogosferică, este clar că durata existenței blogului lor este dovada unui angajament civic excepțional și o durabilitate a autorilor și a continutului produs de acești oameni. Civitas Politics este fără îndoiala colecția unor articole valoroase, care reușesc să propună idei si sa trateze probleme aici, acolo si acum. De multe ori mă poziționez cu ei în ceea ce cred, alte ori sunt de cealaltă parte a trotuarului. Echidistanța academică (într-un fel) îndepărtează zeloții, dar slujește rațiunea.

Din nefericire, rațiunea aparține celor puțini în zilele noastre și de aici poate și faptul că nu au reusit să-și creeze o comunitate de comentatori puternică, asemănătoare celei noastre.

Cicero

Cred că articolele publicate pe Civitas Politics posedă o valoare adăugată impresionantă, datorată în special cunoștiințelor autorilor, dar și potențialului analitic. Știu depre ce scriu și scriu cu o doză remarcabilă de talent. Îi citesc regulat, deși de multe ori, asa cum am spus, nu le împărtășesc părerile. Diferența este de temperament și de mările, oceanele și deșerturile pe care le-am străbătut eu și poate le vor străbate și ei la timpul lor. Tinerii autori de la Civitas reprezinta prima generație de oameni care au ajuns la maturitate într-o țară liberă, ei sunt și prima generație de profesioniști care au crescut intelectual  dupa ’89.

Diferența dintre Politeia și Civitas este exact diferența în timp între Platon și Cicero. Ei caută solutii sau discută despre posibilități. Noi credem că le cunoaștem și ne luptăm pentru ele. Noi suntem angajați politic, ei sunt echidistanți. Romania are nevoie de ambele alternative. Le urez prietenilor de la Civitas multe articole remarcabile și mii de cititori. Eu voi fi intotdeauna unul din ei.

Nu știu de ce, am însă imboldul de a termina aceasta mică postare cu vestita formulă a lui Edward R. Murrow: Good night, and good luck.

Teophyle

2 comments

  1. Recunosc ca si eu va citesc cu nesat, chiar daca nu va impartasesc intotdeauna parerile si viziunile.
    Imi place Civitas pentru echilibrul articolelor publicate, efortul de documentare vizibil si coerenta mesajului intr-o limba romana excelenta.
    Va urez succes si mai multi cititori. Eu voi fi unul dintre ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s