Statistici din lumea întreagă în Google Docs (via gapminder.org) 8

Am vorbit de câteva ori de gapminder.org pe acest blog, direct sau indirect dar – din păcate – nu am povestit ce este. Închipuiți-vă un instrument capabil să creeze grafice comparative la nivel global cu reprezentarea a nu mai puțin de 5 dimensiuni în mod intuitiv – acesta este Gapminder. Și, în plus, seriile de date sunt deja acolo.

Primele două dimensiuni sunt abscisa și ordonata planului – fiecare poate reprezenta orice criteriu vă doriți din lista destul de lungă. Pe acestea se desenează sub forma unor cercuri diversele țări (sau state SUA, aici opțiunile nu sunt foarte variate). Cercurile au dimensiuni diferite (însemnând implicit populația dar poate fi setat pe orice). De asemenea culorile sunt diferite (implicit regiunea codificată cumva bizar dar – din nou – poate fi setat pe orice). Și așa am ajuns la 4 dimensiuni.

Să presupunem că nici una dintre dimensiunile setate nu este timpul, și că aveți în față o imagine înghețată în timp a realității statistice. Nu e nimic, apăsați pe butonul Play și imaginea începe să se miște, de la primul an în care sunt date până la ultimul (în fundalul imaginii va fi permanent afișat anul ca să vedeți în ce moment sunteți. Puteți seta pentru oricare puncte să rămână un „trail” în urmă, ceea ce este excelent pentru a urmări fenomenele de convergență și divergență.

Toate acestea erau disponibile de mai mulți ani. Ceea ce m-a făcut să scriu acest articol este posibilitatea de a accesa direct seriile de date. Pe scurt, Trendalyzer (programul care stă în spatele gapmider.org, dezvoltat de  Hans Rosling și Fundația Gapmider) a fost achiziționat de Google care a pus seriile de date în Google Docs și le-a făcut disponibile. Ele pot fi accesate apăsând pe micile butoane de forma unor grile semnalate cu rosu in imaginea de deasupra.

Resurse:

Gapmider World: (gapminder.org/world/) aplicația interactivă Flash unde puteți realiza grafice.

Data in Gapminder World: (gapminder.org/data/) tabelul cu tipurile de date pe care le puteți descărca în .xls, Vizualiza în Google Docs sau de la care puteți porni un grafic

Alternative:

*

Desigur, orice comparații de serii de date întâmpină probleme specifice de corectitudine, comparabilitate și disponibilitate a informațiilor. Aceste probleme cresc pe măsură ce mergem înapoi în timp. Dacă urmăriți trenduri seculare nu e nevoie să vă bateți capul prea mult. Însă dacă doriti să intrați în detaliu este bine întotdeauna să săpați mai adânc în sursa datelor.

Andrei Tiut

8 comments

  1. Pingback: Apocalipsa se amână (5): să oprim creşterea populaţiei la 10 miliarde «

  2. Foarte bună şi asta (cum altfel, doar e vorba despre MIT!).
    În altă ordine de idei, pt. diferite astfel de colecţii, Dvs. aţi putea folosi un tool gen ‘copacul cu perle’ – sau poate folosiţi deja aşa ceva.

  3. Într-adevăr, seamănă lista respectivă cu chestiunea la care mă refeream eu, însă asemănarea se rezumă la stadiul de idee, nicidecum la materializarea efectivă. Acele tool-uri nu sunt nimic altceva decât gen vechile unelte de bookmarking, evoluate de-acum, având astăzi felurite funcţionalităţi, tot felul de chestiuţe menite să ne uşureze organizarea unor colecţii. Pentru Civitas se prea poate să nu fie întrutotul utile însă pentru utilizatorul uman, pt. a nu uita una-alta sunt 100% şi indiscutabil folositoare, de aceea le şi pomenii eu mai înainte. Totuşi, nu mi se pare potrivit să scriu alte detalii aici, în comentariu, însă dacă doriţi să folosiţi o astfel de unealtă, puteţi folosi adresa de e-mail de la care scriu comentariul şi vă voi da detalii – în definitiv, folosindu-le, am ajuns la colaborare cu persoane din domeniul meu dar din alte ţări, aşa că nu văd vreo problemă în a vă prezenta ac. tool.

  4. Pingback: 600 de sondaje şi ceva mărunţiş (OSINT 8) « Civitas Politics

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s