De curând am scris pe Context Politic un articol despre încrederea de care se bucură SRI. Articolul a ajuns pe Facebook şi Mirel Palada, sociolog, a contestat superior concluziile mele. Datele sale, a spus, ziceau altceva. Eu nu sunt de fire un om prea încrezător, aşa că am zis, ca întotdeauna, că nu cred până nu văd. Dl. Palada avea, evident, şi alte lucruri de făcut, aşa că a declinat oferta. O vreme. Căci, într-un târziu a a căutat prin calculator şi a găsit graficele în discuţie. Ce conţineau acele grafice nu o să va spun. Pentru că, vai, el avea dreptate şi eu nu.
Ceea ce ridică o problemă. De ce alţii să aibă dreptate, grafice, sondaje şi alte asemenea, iar eu nu? În cazul d-lui Palada răspunsul este evident: deoarece are o firmă specializată în aşa ceva şi, deci, minioni care pot fi trimişi să scurme în măruntaiele opiniei publice căutând răspunsuri. Eu nu am asemenea minioni. Şi nici colegii de la Context Politic – a căror onoare fusese pusă în discuţie – nu au. Aşa că am decis, ca să nu rămânem cu onoarea nereperată, să apelez la Google.
Totul se vroia la început o simplă colecţie de câteva zeci de sondaje de prin 2012 la care să putem apela când avem întrebări existenţiale. Cele câteva zeci au ajuns repede la o sută. Apoi au ajuns la două sute, spre epatarea celor care ştiau de proiect. Apoi patru. Cinci. Şase.
Pe măsură ce căutarea devenea mai subtilă a crescut şi varietatea documentelor. Întâi două serii mici de sondaje pe teme comerciale. Apoi raportări lunare economice ale INS (făcute tot prin sondaj, că doar nu poate să cuantifice nimeni tot universul ). Audienţele radio. Eurobarometrul. Şi, deşi nu mai vorbim de sondare, am pus şi datele de la recensământ, mai mult ca să le avem la îndemână.
Evident, nu mai vorbim de date din ultimul an. Majoritatea sunt intre 2009 şi 2012, cu vârfuri atunci când apar evenimente electorale importate. Altfel spus, sunt de interes mai degrabă academic. A fost natural să le întoarcem publicului care ar putea avea astfel de curiozităţi academice.
Aşa că le-am încărcat pe Dropbox. Am dat proiectului un nume: Polls beyond Numbers adică Sondaje fără număr. Mihnea Dumitru a integrat frumos totul într-o pagină de web.
Puteţi vedea sondajele (şi ce mai sunt) la adresa contextpolitic.net/sondaje. Am redenumit fişierele după o regulă relativ consistentă ca să le puteţi găsi cu uşurinţă. Odată găsite le puteţi descărca sau le puteţi pre-vizualiza în browser (fără să fie nevoie de un PDF reader). În plus, pe pagina de pornire găsiţi sugestii despre cum puteţi să indexaţi fişierele local pentru o căutare mai uşoară.
Enjoy.
Andrei Tiut
Notă: toate fişierele sunt disponibile public, în sensul că sunt indexate de motoare de căutare şi nu au notiţe de copy-right. Sau au astfel de notiţe, dar sunt plătite de statul român; aici am conchis că trebuie să fie o eroare, statul nu ar face aşa ceva pe banii noştri (desigur).
Dacă vă sunt de folos, daţi credit celor care le-au făcut dar nu uitaţi nici sursa la care le-aţi consultat, ca să poată să se bucure şi alţii din ele.
Alte articole pe teme asemănătoare:
Andrei Tiut chiar crezi ca in Romania de azi mai exista cineva { vreau sa spun cei ce au cat de cat o minima informatie si…o cat de minima educatie } care sa mai creada in sondaje…indiferent de catre cine sant facute ? Nici macar in SUA alegatorii nu cred in sondaje si ca atare nu se mai deranjaza sa le consulte inainte sa-si ofere votul cuiva ! Ce incredere poate avea cineva intr-o institutie de genui SRI , ce se dovedeste a fi in primul rand o institutie aservita politic unor guvernanti , unor partide , si nu ceea ce ar trebui sa fie de fapt si de drept : o institutie al carui scop ar trebuii sa fie prin culegerea de informatii apararea intereselor Romaniei fata de orece amenintari venite din interior si …mai ales din exterior ? Cand spun Romania ma refer evident si la populatie deoarece fara populatie …ar mai exista Romania sau ar fi doar o intindere de pamant !?
http://en.wikipedia.org/wiki/Fivethirtyeight#Focus