Recomandări: Ce politică mai citim pe Internet Răspunde

(sursa)

 

Informație „brută”

După cum am recomandat și altădată, mi se pare o prostie să cauți informație în presă atâta vreme cât ai agenții e știri. Deci prima sursă este Mediafax. Informațiile dina articolele Mediafax sunt aproape fără reproș. Mai există mici biasuri în timing, ilustrarea cu poze, sau selecția articolelor recomandate de la publicațiile surori „Gândul” sau „Ziarul Financiar”. Dar acestea pot fi ignorate.

Următoarea agenție care merită citată este Agerpres. Desigur, Agerpres este proprietatea statului și trebuie să o privim cu o suspiciune sănătoasă. Pe de altă parte, agenția pare să ofere mai multă informație de la Mediafax; altfel spus, include articole mai puțin viabile comercial. De aceea, dacă setați alerte pe bază de cuvinte cheie în RSS sau Google News, recomand mai degrabă Agerpres decât Mediafax.

În sfârșit, Hotnews este un fel de semi-agenție de știri, deci merită măcar menționată. Datorită opiniilor politice foarte puternice ale sitului, evit să ii socotesc o sursă majoră de informații. Nu pentru că aș ști cu precizie dacă și cât opinia influențează raportarea informației. Dar… de ce să riscăm. Hotnews se dovedește util la manifestațiile de stradă, când arată un interes mai mare decât media. De-asemenea, situl publică uneori documente brute interesante (și nu, nu mă refer la stenograme).

Acuma, eu consum relativ multă informație politică și, de aceea, favorizez sursele cu informație multă și bine structurată. Există mai multe surse mai mici, care însă nu publică nici la fel de repede nici la fel de exhaustiv și, de aceea, nu au ajuns pe această listă.

Informație „agregată”

Poate ușor surprinzător, o să recomand mai întâi situl INSSE. Da, știu, nu e tocmai o operă de artă ergonomică. Dar căutați zona RSS și abonați-vă la comunicatele de presă. Veți primi cam 30-40 de comunicate pe lună, majoritatea vi se vor părea de neînțeles, dar din când în când veți avea câte o mică revelație. De altfel, am inclus în zona din dreapta a sitului Civitas Politics un widget cu ultimele comunicate pentru cazul în care doriți să vă faceți o idee.

Claudiu Tufiș și-a lansat pagina „Church of data/ ramblings of a data prophet”. Identitatea proiectului nu este încă foarte clară dar, deocamdată, asta pare să îi fie de folos. Dacă ar avea un obiectiv mai precis ar risca să publice extrem de rar. Așa, caracterul ușor indefinit îi permit un ritm de publicare relativ susținut.

Pe Context Politic găsiți ultimele sondaje politice disponibile public. Nu intru în detalii, căci nu auto-reclama e scopul acestui articol.

O surpriză extrem de plăcută am avut văzând situl Factual, prima încercare de fact-checking pe care o cunosc în spațiul românesc. Modelat, se pare, după Politifact, proiectul evaluează declarații ale politicienilor și caută să distileze cât este adevăr și cât este eroare sau minciună. Stilul articolelor este ușor inegal dar asta se va remedia de la sine pe parcurs (proiectul este în stadiu „alpha”). O problemă ceva mai mare, dar remediabilă, este lipsa unei arhive structurată temporal.

Dar cea mai mare problemă o constituie resursele: adică absența lor. Ca să ruleze o operațiune credibilă Factual are nevoie să „lovească” în mod egal în toate partidele și facțiunile. Un număr mic de evaluări pe săptămână i-ar împinge în situația de a ierarhiza cumva subiectele în funcție de importanță și resurse. O asemenea ierarhie însă ar reflecta (inconștient dar inevitabil) bias-ul politic al autorilor. Din fericire, Factual pare să fie conștient de această problemă și caută să atragă noi resurse sub forma unui Checkathon. (dacă vă înscrieți azi, vineri, puteți participa mâine, sâmbătă).

Analiză (politică)

Sursele mele de analiză sunt în continuare aceleași pe care le citez de obicei în proiectul OSINT. Nu am mai scris de mult în această serie nu pentru că sursele ar fi încetat să scrie, ci pentru că politica devine din ce în ce mai greu de cunoscut rațional pe măsură ce deciziile sunt din ce în ce mai puțin transparente și rezervate unui număr mai restrâns de oameni. Astfel, analizele sunt au mai puține lucruri în comun și sunt mai greu de agregat.

Ca să nu fiu, însă, pesimist, semnalez ca new entry situl Smart Politics.

Opinie, sentiment, corazon

Nu de moarte mă cutremur, ci de veșnicia ei”, spunea poetul. La fel și eu: nu mă opun neapărat ideii de opinie și emoție în politică și societate. Dar mă înspăimântă faptul că nu par să aibă un sfârșit. Pe de altă parte alături de articole mobilizatoare și politicianiste pot exista analize excelente pe care nu doresc să le scap. Soluția la această dilemă este dată de social media. Nu sunt abonat la nici o platformă de opinie, ceea ce vă recomand și dumneavoastră. Dacă în aceste locații apare ceva interesant cu siguranță veți afla de la amici.

Andrei Tiut

Foto credit

Lasă un comentariu