Mituri politice: cât au câștigat PSD și PNL din crearea USL 7

image12

Există un argument care apare recurent pe Internet și care spune cam așa: în 2008 PSD+PNL+PC=55%; în 2012, PSD+PNL+PC=60%; deci marele beneficiu al USL, pe fond de austeritate promovată de guvernul Boc, este de 5%. În fapt cifrele sunt mai degrabă 57 și 59%, deci am avea un beneficiu de doar… 2%. Nimic mai greșit, USL aduce trei beneficii majore.

1. USL nu se erodează în fața PPDD.

Marea noutate a alegerilor din 2012 este PPDD. Acesta a beneficiat, desigur, de impopularitatea guvernamentală, dar putea – cel puțin teoretic – să atragă și pe cei acei USL-iști care nu găseau în conducerea partidulului un „lider puternic” sau o”mână forte”. PPDD a luat 14% din toate voturile. Dacă ar fi luat 14% și din procentele USL, atunci Uniunea ar fi trebuit să scadă cu 8%. În schimb a crescut cu 2%. Detaliile calculului mai jos:

PSD+PC+PNL (2008) 57,12%
PPDD 14,32%
„Felia” de pierderi USL 8,18% care ar fi revenit PPDD
USL (2012) – proiecție 48,94% („USL2008” – PPDD*USL2008)
USL( 2012) – realitate 59,33%
Câștig 10,39%

Notă: într-un anume sens ar fi fost mai corect să spun că PPDD a obținut 14 pp (puncte procentuale) integral din non-USL, adică din 43% sau chiar non-USL, non-UDMR adică cam 37 – 38%. Pe această logică am zice că USL a stopat radicalizarea opiniei publice si că, fără USL, PPDD ar fi avut în mod natural peste 30%. Însă ar fi prea mult, chiar și față de cele 20% ale PRM din 2000.

2. USL nu a pierdut procente din cauza incompatibilității electoratelor

Comparând alegerile între 2008 și 2012, comparăm cumva mere cu pere. Raționamentul de mai jos este și mai fragil, pentru că pornește de la alegerile prezidențiale. Între turul unu și turul doi Mircea Geoană a câștigat aproximativ le fel de mult ca și suma voturilor din turul unu primite de el și de Crin Antonescu. Traian Băsescu, însă, a crescut de la ~30% la peste 50%. În mod normal Mircea Geoană ar fi putut să spere, pe lângă cea mai mare parte a voturilor d-lui Antonescu, la o parte consistentă din voturile nehotărâților. Pe care nu a primit-o. Găsiți un calcul mai jos:

Traian Băsescu tur 1 32,44%
Mircea Geoană tur 1 31,15%
Crin Antonescu tur 1 20,02%
Proiecție M Geoană tur 2 brută 51,17% (MG1 + CA1)
Restul candidaților tur 1 16,39% (100%-TB1-MG1-CA1)
„Felia” lui M Geoană din rest 10,03% ([Rest *(MG1+CA1)/(MG1+CA1+TB1)])
Proiecție M Geoană tur 2 consolidată 59,56% (MG1 + CA1 + „felia din rest”)
Procente reale 49,66%
Pierdere 11,54%

Ați putea spune că lipsa pierderilor nu se contabilizează la câștiguri. Ar fi corect, dacă USL ar fi o doar alianță electorală. Dar scopul USL nu este maximizarea voturilor cât construcția unei majorități instituționale care să fie contrapusă puterii prezidențiale. A face această majoritate fără costuri electorale este o performanță bună.

3. USL a beneficiat de o primă electorală de aproximativ 10%.

Aici calculul este simplu: 69.3 – 59.3 = 10%

*

Astfel, USL a evitat două lovituri majore (PPDD și incompatibilitatea „ideologică”), a câştigat două procente la vot și încă zece la re-distribuire. Această abordare are câteva consecințe interesante.

(1) Prima este că, deși s-a izolat de pierderea de voturi spre PPDD, este posibil ca PPDD să nu reușească aceeași performanță. Altfel spus, o posibilă întoarcere a votanților PPDD spre mainstream găsește un raport USL vs. PDL de 6:1.

(2) Apoi, avem două felii de electorat reținut în USL de ~10%. Ele se suprapun parțial, deci suma lor este mai mică de 20%. Să spunem 15%, ca să fie o cifră rotundă. Vorbim de de un electorat sensibil la ideea de uniune, nu doar la partidele favorite. Partidul care s-ar poziționa ca victimă în acest context are prima șansă să păstreze cât mai mult din cei 15%.

(3) În sfârșit, dacă USL s-ar sparge, am vedea un joc cu sumă negativă: pe lângă PNL și PSD votanții s-ar re-orienta și spre PPDD. Mai mult, este posibil ca PPDD să obțină înapoi mai mult decât partidul „vinovat” de ruperea USL.

Andrei Tiut

7 comments

 1. Situatia e si mai interesanta daca ne uitam la voturi:

  2008, PSD+PNL = 3,5 milioane voturi
  2009, turul 1, Geoană+Antonescu = 5 milioane voturi
  2012, locale, USL = 4,4 milioane voturi
  2012, parlamentare, USL = 4,4 milioane voturi

  Efectul crizei a fost să mobilizeze un număr mare din votanţii de la prezidenţiale (evident nu pe toţi). PDL evident nu a reuşit acest lucru:

  2008, parlamentare şi 2012, locale: 2,2 milioane
  2012, ARD: 1,2 milioane
  2009, TB, turul unu: 3,1 milioane

  Mică explicaţie: disting între votanţii constanţi (vin la vot oricând), prezidenţialişti (vin la vot doar la prezidenţiale şi poate la locale) şi non-votanţi.

 2. Foarte corect calculul si al dumitale si al lui domnului Mateescu . Intrebarea pe care o adresez amandoura este : cat au pierdut in cele noua luni de guvernare si mai ales in ultimele zile ?! Pentru ca este clar ca…au pierdut imens…oricat ar incerca sa dreaga busuiocu si Crin Antonescu si Victor Ponta . Si o alta intrebare : in toamna , atunci cand vor avea loc votarea noii Constitutii si mai ales votarea regionalizarii Romaniei …cam cati votanti vor mai venii la vot ? In 2014 …chiar nu ma deranjez sa mai intreb deoarece pana atunci USL-ul se va destrama cu voia sau fara voia celor doi lideri USL, nu de alta dar…fiecare membru al partidelor respective stie precis ca partidul din care face parte pierde imens , fiind asociat ca imagine…celorlati . Mai ales daca pana atunci nu se va vedea nimic palpabil la nivelul sperantei de indreptare a situatiei economice precare { ce precare ca-i deja in groapa ?! } in care se afla populatia Romaniei deoarece daca scoti din ecuatie populatia …Romania ca tara , ca intindere de pamant, chiar nu poate exista de fapt nici o tara nu poate exista .

  • In februarie stiu ca erau bine-mersi la peste 60%, inclusiv in sondaje ale unor firme pe care nu le banuiesc a fi favorabile USL.

   Cu procurorii, sa vedem.

   Oricum, dvs faceti o greseala comuna: comparati comportamentul dvs (care sunteti consumator curent de politica, vad) cu comportamentul cetateanului care urmareste stirile din cand in cand. Daca dvs ati avut o revelatie cu USL, nu va asteptati ca aceasta revelatie sa se simta simultan in toata tara. Pot trece luni sau ani; sau poate nu se va intampla deloc…

 3. Pingback: Andrei Tiut: Mituri politice: cât au câștigat PSD și PNL din crearea USL | Radu Zlati - deputat de Gherla

 4. Domnule Andrei Tiut cu tot respectul dar un mare om politic interbelic spunea la un moment dat ca :” Politica faci si cand esti la …baie !” Evident nu se referea la ” baie” stricto senso ci la…altceva insa , n-am dorit sa va supar folosind aceeasi expresie vulgara .Deci sunt obligat sa fiu „consumator curent de politica „…in lipsa la ceva mai bun. Politiica { indiferent de tara } este cea ce guverneaza statele si nu bunul simt asa cum poate ca ar fi normal .De fapt in aceea perioada interbelica despre care faceam vorbire , in multe state exista si politica bunului simt , politica ce se facea si-n favoarea cetateanului , deci a statului respectiv .Veti rade insa…si eu urmaresc ” stirile ” tot asa …din cand in cand . Imformatiile mi le iau de pe NET si nu din media romaneasca , de pe NET , din postarile unora ca dumneavoastra .Chiar mi s e pare ca sinteti infinit mai credibili dv.stra bloggarii { unii fireste , nu chiar toti !} decat televiziunile ….nepartizane . Chiar , stiti vreuna de acest gen ? Nu-i vorba despre vreo ” revelatie ” in cazul meu…mai degraba DEZAMAGIRE crunta …Nu ca asi fi asteptat sa inceapa sa curga lapte si miere …de-a doua zi de cand USL-asii ai preluat guvernarea si majoritatea prlamentara insa…totusi, ceva , ceva { adica ceea ce asteptau , macar aia 7,4 milioane despre care se tot face vorbire } tot trebuia sa se intample ! S-a intamplat ceva in acest sens ? Nu eu…” consumatorul curent de politica ” ci si altii ca mine ce se uita la stiri doar cateodata cam toti , ne simtim mintiti , tradati …cel putin in increderea pe care le-am acordat-o USL-asilor . Nu vreau sa fiu inteles gresit , nu sint sustinator al PDL-ului pentru a ma bucura de disensiunile din USL insa…la cate balbe au produs, nu vi se pare normal sa am ” revelatii ” vis a vis de ei ? Nu vi se pare normal sa spun si eu ca si altii : la meme Marie avec une autre …palarie ? Le doresc USL-asilor ca acel procent la care faceati referire , de 60% { dupa unele institute ceva mai mult insa ca medie …este corect 60% }, sa se mentina si-n 2014 , insa daca vor merge tot asa { adica fara sa faca nimic din ceea ce au promis …atunci cand erau in opozitie } tare ma tem ca vor scadea la mai putin de 50% si asta chiar n-ar fi de dorit …adica eu cel putin n-asi dorii asa ceva nu de alta dar cata frustrare am strans in inima de cand PDL-ul a facut ” guvernarea ” acestei tari incat…. Frustrare pe care mi-o vars si eu …pe blogul dumitale , ca altminteri ce sa fac ? Chiar va multumesc ca aveti bunavointa de a-mi citi comentariile si de a raspunde …chiar daca probabil va par plictisitoare si lipsite de logica si sens .

 5. Pingback: USL: uniune politică sau mare coaliție « Civitas Politics

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s