Aproape sigur ați auzit și dumneavoastră această afirmație. Fie ca discurs electoral de dreapta, fie în contextul analizei sistemului de pensii, fie într-o discuție despre declinul demografic. Cea mai frumoasă este expresia: din munca mea trăiesc trei oameni (patru, dacă punem și bugetarii la categoria întreținuți).
Datele INS publicate săptămâna trecută, însă, susțin altceva. Anume că, din ~21 de milioane, populația ocupată este de ~9 milioane. Adică fiecare om care muncește întreține, în medie încă un om și ceva.
Dar, veți spune, mulți dintre aceștia nu plătesc impozite. Ei bine, nu este cu totul adevărat. Cu un TVA pe tot ce cumpărăm, cu o acciză inclusă în benzină suntem cu toții datori. Chiar și cei ce nu ies din casă decât până la magazinul din colț, tot plătesc benzina inclusă în prețul cumpărăturilor. În plus, mulți suntem datori cu acciza pe țigări și, într-o măsură mai mică, alcool.
Dar faptul că un salariat acoperă cheltuielile bugetare ale cuiva fără venituri declarate nu însemnă că preia toate obligațiile sociale ale acestuia.
În primul rând lucrătorii la negru își susțin proprii copii. Plătitorii de taxe și impozite îi plătesc copilului neplătitorului educația și, eventual, câte o spitalizare. Dar hrana, îmbrăcămintea, încălțămintea, șpaga la medic, eventualele meditații și cadouri pentru profesori se plătesc din banii părinților.
Apoi lucrătorii la negru pot ajuta la susținerea părinților. Aproximativ 500 000 de oameni primesc o pensie pentru agricultori, din care nu se poate omenește supraviețui. Aceștia trăiesc din ce produc ei înșiși. În măsura în care nu mai pot lucra pământul, ei depind de transferuri de bani sau de la ajutorul în gospodărie dat de aceia dintre copii care, după revoluție, s-au întors la țară. Care copii întorși la țară au o probabilitate mai mare să presteze măcar parțial munci ne-impozitate.
Deci, dacă vă întrebați cum poate un lucrător să întrețină trei sau patru ne-lucrători, răspunsul este simplu: nu poate. Și nu o face.
Andrei Tiut
PS: E posibil să vă întrebați ce se întâmplă cu povara pe care neplătitorii o pun pe infrastructură. Ei bine costul infrastructurii este dat în primul rând de distanțele pe care trebuie să le „acopere”. Dacă toți plătitorii de taxe s-ar aduna într-o parte a țării, lăsând deoparte copii, părinți și șomeri, atunci acea bucată ar fi mai mică și necesarul de cheltuieli de infrastructură per capita corespunzător mai scăzut. Dar asta nu se întâmplă.
Inclin sa cred ca toate statisticile pe care te bazezi sunt minciuni sfruntate. In primul rand in Romania nu mai sunt de mult 21 de milioane de oameni. Conform recensamantului mai suntem doar 19 milioane. Si in mod real probabil mult mai putin (ca doar stim cum s-au facut declaratiile). Sa zicem 17 milioane. Restul in mare parte au emigrat.
Cine a emigrat? Pensionarii? Elevii si studentii? Nu, exact forta activa. Deci aia 9 milioane sunt de fapt doar vreo 5 milioane.
Ceea ce se potriveste mult mai bine cu datele statistice privind angajatii. Pentru cine nu stie, in Romania sunt foarte putini cei care lucreaza complet la negru. Pedepsele pentru asa ceva sunt prohibitive si poti chiar intra la puscarie. Mult mai intalnit e cazul muncii la gri, adica declararea pe cartea de munca a unui salariu mai mic decat cel real. Deci cei ce muncesc la „negru” sunt si ei prinsi la categoria angajati.
In ce priveste cele aproape 3 milioane cu alte forme de munca acestia pur si simplu nu exista. Exista in Romania cateva sute de mii de persoane fizice autorizate, din care foarte multi au si contract de munca ca angajat.
Asa ca pentru mine este in continuare corecta afirmatia ca un angajat suporta alti 3 oameni. 4 daca incluzi si bugetarii. Cum o face? Simplu: platind la stat intre 50% si 75% din totalul veniturilor sale prin diferite impozite, contributii sociale si alte taxe indirecte. Restul pe datorie, statul imprumutandu-se cu 10% peste ce culege din taxe in fiecare an.
Pai…
1- cititi prima steluta (adica *).
2 – eu citesc asa: 21 de milioane de romani, din care 19 in tara. Cifra maxima vazuta de mine vreodata vis-a-vis de migratie e 3 milioane. si asta cand aveau unde sa plece. 5 milioane e o cifra cu totul fantezista (fara suparare)
3- „Pentru cine nu stie, in Romania sunt foarte putini cei care lucreaza complet la negru.” – nu aveti nici o dovada in acest sens
PS-ul e cel mai tare.
Mi-a placut articolul, si raspunsul oferit lui Alexandru.
Articolul e simplu si bun, felicitari!