Hurt Locker pentru strategie: Small Wars Journal 1

Bgz86

V-am obișnuit deja cu preluarea și recomandarea articolelor scrise Octavian Manea în Revista 22. Octavian a mai publicat pe acest portal o serie de articole și de interviuri cu specialiști în relații internaționale, profesori de științe politice, precum și practicanți. V-ați obișnuit deja și cu subiectul său favorit – contrainsurgența, adică contracararea mișcărilor de guerillă, a războaielor revoluționare, a amenințărilor asimetrice și a rețelelor și organizaților teroriste.

Interesul lui Octavian Manea pentru fenomenul insurgenței și remediul acesteia, contrainsurgența, l-a determinat să scrie în Small Wars Journal. Platforma Small Wars Journal este un mediu dedicat specialiștilor și practicienilor în războaiele și amenințările asimetrice. S-a dezvoltat pe fondul intervențiilor americane din Afganistan și Irak și a evoluției acestor conflicte în războaie asimetrice. SWJ a fost unul din răspunsurile venite din partea civililor și militarilor implicați în aceste teatre de operațiuni dezamăgiți de strategiile oficiale ineficiente aplicate inițial de SUA în Afganistan și Irak. Platforma Small Wars Journal a evoluat în urma interesului unor practicieni și specialiști de a include în doctrina militară a SUA acele cunoștiințe necesare purtării cu succes a unei campanii de contrainsurgență.

Small Wars Journal nu este o revistă academică, este un mediu dedicat schimbului de idei între specialiști și practicieni, fiei ei civili sau militari, implicați (sau doar interesați)  în operațiuni de contrainsurgență, anti-teroriste, misiuni de menținere a păcii sau de stabilizare – low intensity conflicts în jargonul militar american. Din acest punct de vedere este o resursă extraordinară cercetare și informare, deoarece permite schimbul de idei libere asupra strategiilor, tacticilor, tehnicilor și metodelor de contrainsurgență.  Sunt astfel verificate și transmise mai departe informații utilie asupra abordărilor care dau rezultate în contrainsurgență sau sunt identificați autori care merită consultați. Atenție, SWJ, nu trebuie confundat cu o revistă militară de specialitate. În ciuda subiectului și temelor abordate, SWJ este locul de întâlnire a științelor sociale și politice cu practica militară. Acest lucru se datorează caracteristicilor războaielor asimetrice (sau revoluționare) – o competiție între insurgenți și guvern pentru guvernarea unor spații și populații, unde cel care știe să ofere cea mai bună alternativă populației câștigă. De aceea specialistul în contrainsurgență, fie el civil sau militar, trebuie să fie în același timp antropolog, politolog, diplomat și administrator, dacă dorește să câștige un asemenea tip de conflict.

Octavian a publicat în SWJ o serie de interviuri, 36 la număr în momentul de față, cu specialiști, practicieni, strategi și factori de decizie, implicați sub diferite forme în contrainsurgență și domenii conexe. Interviurile sale ating subiecte precum strategia de contrainsurgență din Afganistan și Irak, rolul contrainsurgenței în marea strategie americană, gestionarea statelor eșuate, metode de contrainsurgență, strategiile anti-acces și de interdicție. Pentru cei interesați de aceste subiecte interviurile realizate de Octavian Manea pentru SWJ reprezintă o unealtă utilă pentru studiul, nu numai al contrainsurgenței, dar și al strategiei sau a politicii externe americane. 

În România singurii specialiști în contrainsurgență și război asimetric se regăsesc printre militarii români dislocați în Afganistan sau care au luptat în Irak. De asemenea bănuiesc că în rândurile comunității de informații (SRI/SIE/DGIA) se mai găsesc practicieni și specialiști în aceste domenii „exotice”. Ceea ce face remarcabilă munca depusă de Octavian este faptul că este singurul civil din România interesat de aceste teme de politică internațională, pe care le-a reflectat în mod competent ca jurnalist la Revista 22 și la Foreign Policy România. Eforturile sale nu au rămas neremarcate, istoricul și jurnalistul militar american Thomas E. Ricks recomandând pe blogul său de pe Foreign Policy munca depusă de Octavian pentru Small Wars Journal. Sunt bucuros să recomand la rândul meu munca depusă de Octavian Manea pentru Small Wars Journal.

Arhiva cu interviurile realizate de Octavian Manea pentru SWJ este disponibilă aici.

George VIŞAN

One comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s