The Reptilian Overlords. Sofismele „omului de paie” în descrierea Pieţei Universităţii în 2012 10

1358099172proteste_piata_universitatii_1_25fd76a61b

Fenomenul Pieţei Universităţii a fost greu de interpretat inclusiv de către cei ce au avut maximă bunăvoinţă. Policentric, populat cu oameni cu scopuri radicale dar cu  mijloace limitate întru atingerea acestor scopuri, divers şi în acelaşi timp solidar el a sfidat definiţiile şi aşteptările tradiţionale. În schimb au înflorit tot felul de explicaţii care arătau cine sunt „adevăraţii” lideri ai Pieţei şi, deci, „adevăratele” cerinţe. Multe dintre aceste argumente sunt sofisme în sensul declarat în titlu. Probabil însă că multe sunt şi erori oneste, rezultate din nevoia de a reduce cu orice preţ necunoscutul la cunoscut.

1. Ultraşii sunt de vină

Una dintre primele mistificări a fost încercarea de a asimila Piaţa Universităţii cu manifestaţiile violente din sport. A fost şi una dintre cele mai rapid dejucate. Probabil că un rol l-a avut incompetenţa percepută a Jandarmeriei în prima sâmbătă a manifestaţiilor. „O ţară întreagă” a putut vedea Jandarmeria oprind atacul din senin, aproape provocând manifestanţii violenţi să se regrupeze. Dar rolul fundamental l-au avut ultraşii însăşi care au avut inteligenţa politică să se comporte în zilele următoare perfect paşnic.

2. Antena 3 este de vină

Faptul că manifestaţia populară a fost alterată profund de televiziuni este cunoscut oricui a fost acolo. În zona (zonele) TV, cu trepiede şi reflectoare, manifestanţii îşi intrau natural în rolul de scandatori producând imaginea unei mulţimi simple şi furioase. În spatele lor însă alţi manifestanţi socializau, schimbau impresii politice, plimbau câini şi copii, beau ceai şi scriau pancarte.

Pe lângă aceasta, însă, Antena 3 a fost acuzată fie că a organizat manifestaţia sau – mai adesea – de a o fi răstălmăcit şi denaturat în studio. Nu sunt perfect mulţumit de modul în care Antenele au reflectat evenimentele, după cum nu sunt perfect mulţumit de nici o televiziune. Reporterii şi redactorii au făcut şi ei ce ştiau mai bine: au adus sub reflectoare şi în studiouri „oameni simpli din popor” şi (să fim sinceri)  fete frumoase. Iar recrutarea stereotipă a dus (surpriză) la unele comportamente stereotipe. Piaţa te învăţa să treci peste problemele tale particulare şi să te alături doleanţei generale („Jos Băsescu”). Scoşi însă din acest mediu şi încurajaţi de întrebări nefericite mulţi „reprezentanţi ai pieţei” au uitat această disciplină şi au povestit motivaţiile lor personale: rege, cianuri, pensii, salarii. Cum mai nimeni nu credea că monarhia şi cianurile sunt teme majore, Piaţa Universităţii a căpătat faima unui protest anti-austeritate.

Acesta a fost un fenomen general iar Antena 3 nu a fost în mod particular mai în eroare decât alte televiziuni. Dacă stăm să ne gândim, nici nu ar fi avut motive. Venind din direcţii diferite, radicalismul Pieţei era totuşi destul de compatibil cu radicalismul Antenelor şi contrasta mai degrabă cu relativa moliciune din acel moment a USL. Antena 3 nu avea de ce să manipuleze, pentru că realitatea îi îndeplinea singură nevoile.

Desigur, televiziunile în general şi Antena 3 în particular au menţinut Piaţa pe agenda publică şi astfel au motivat oamenii să vină în fiecare zi. Dar asta se întâmplă în orice ţară cu presă liberă.

3. Colonelul Dogaru este de vină

Paranteză. Până acum am vorbit de Piaţa Universităţii din lipsa unui termen mai bun. În fapt au existat pieţe în toată ţara şi nu numai. Favoriţii mei, de exemplu, sunt cei din Craiova pentru că odată când au plecat acasă au lăsat oameni de zăpadă care să continue manifestaţia. În acest peisaj colonelul (r) Dogaru are rolul lui legitim. Însă legitimitatea de care vorbim se obţinea destul de uşor: oricine striga „Jos”, nu se deda la acte violente şi nu era politician a primit drept de cetate.

De aici şi până la un rol pre-eminent este o cale lungă. Dacă staţi şi căutaţi pe Google imagini cu colonelul Dogaru în Piaţa Universităţii propriu-zisă o să găsiţi poze de la diverse mitinguri „sindicale”, uşor de recunoscut după uniforma pe care o poartă oamenii. Am întrebat câţiva participanţi dacă l-au văzut în timpul evenimentelor şi răspunsul general a fost un fel de „O fi fost… cine ştie”.

Este drept că dl. Dogaru însuşi a spus cel puţin odată că el a scos oamenii în stradă şi deci USL ar trebui să se teamă de el. Dar oamenii, se pare, au alte păreri.

4. USL a plătit manifestanţi

Fiind vorba de un caz de teorie a conspiraţiei nu am cum să ştiu sau să dovedesc că nici un manifestant nu a fost niciodată plătit în nici un fel. Totuşi este remarcabil că singura dovadă video pe  care o ştiu este filmată într-un sediu PDL, cu un afiş portocaliu uitat neglijent pe o uşă de fişet. Într-un sens, la câte manifestaţii au fost în ţară, m-aş mira ca toate să fi scăpat de politizare.

Dar am observat un lucru la mitingul USL de la Arcul de Triumf. Participanţii fuseseră aduşi cu autocare, probabil li se deconta şi o masă, mulţi nu ştiau să scandeze un slogan (este o artă şi asta). Dar nemulţumirea lor faţă de Traian Băsescu era – vă asigur – sinceră şi nefalsificată.

Mulţi susţinători PDL şi apoi ARD nu au înţeles cum se leagă aceste lucruri deşi şi au interpretat greşit inclusiv mitingul de la Arena Naţională; rezultatele se văd.

Cu atât mai amuzant este că USL a avut o reacţie iniţială de nedumerire faţă de Piaţă. Dacă în tot 2011 nu au organizat nici o demonstraţie de mase trebuie că se bazau pe anumite studii şi cercetări care spuneau – putem presupune – că „mămăliga nu explodează”. Merită urmărită (sau chiar studiată) evoluţia retoricii lui Crin Antonescu din momentul iniţial (când era vexat de apolitism şi insista ca meritele militanţilor de partid să fie apreciate) până în momentul de acceptare (probabil decizia de a boicota Parlamentul).

5. Fantasmele celor 30 de minute

Destul de rapid fenomenul Pieţei a împărţit dezbaterea publică în trei „tabere”: cei care susţineau Piaţa, cei care se opuneau din răsputeri, şi cei care nu veneau dar explicau – uneori pe larg – de ce nu pot să vină şi ei. Dintre aceştia din urmă câţiva au avut curtoazia să treacă prin Piaţă/ Pieţe înainte de a refuza să se alăture. Nu pot să ştiu dacă au stat într-adevăr 30 de minute. Dar pot să confirm că vedeau acolo fix ceea ce doreau să vadă şi uneori exact ceea ce anunţaseră că vor vedea. Nu voi intra aici în detalii, ştiţi voi care sunteţi

*

Aceştia sunt câţiva dintre stăpânii pieţei de care îmi aduc aminte, fără a avea pretenţia că i-am enumerat pe toţi. Dacă mai ştiţi şi alte exemple, simţiţi-vă liberi să adăugaţi în comentarii.

Piaţa Universităţii a fost un punct de cotitură şi pentru Civitas Politics. Ne place să credem că am fost printre primii care s-au focalizat pe evenimente fără să spună că este vorba de o izbucnire trecătoare şi pasabilă. Iar interesul generat de Piaţă ne-a instalat pe un trend care a dus la dublarea numărului de vizualizări pe parcursul anului 2012. Mulţumim celor care ne-au citit şi preluat precum şi celor care şi-au exprimat atunci opiniile, fie ele pro sau contra. Dacă doriţi să vă amintiţi parfumul acelor vremuri, vă invităm să re-citiţi seria dedicată evenimentelor.

Iar discuţiile private pe care le-am avut cu George despre perspectivele fenomenului au avut rolul lor în modul în care este structurat situl. Mulţumesc deci lui Sorin Frunzăverde că a schimbat tabăra în felul (chiar dacă nu în timpul) potrivit . Fără această confirmare a modului de interpretare a evenimentelor cine ştie dacă am fi avut astăzi un segment de predicţii.

Andrei Tiut

10 comments

 1. @Andrei

  1. Prezenta ultrasilor nu a fost una inspirata. Ti-am mai spus care e problema mea cu ultrasii: oamenii aceia traiesc pentru violenta si nu prea isi pot controla umorile. Le place sa se bate cu jandarmii si cu ultrasii din echipa adversa. E drept ca in Piata au fost violenti in 2-3 ocazii, insa prezenta nu cred ca a fost un plus. M-am distrat foarte tare cand le-am citit manifestul plimbat in online de Critic Atac si Rogozanu incare indrugau vrute si nevrute. Probabil cea mai simpatica cerinta a lor a fost ca statul sa construiasca fabrici si uzine, nu sa acorde aprobari pentru constructia de malluri – aceleasi malluri in care in weekend se duc ultrasii cu prietenele sa vada ultimul film produs la Hollywood.

  In al doilea rand a fost permisa permisa prezenta Noii Drepte si a anarhistilor de stanga. Foarte tarziu Noua Dreapta a fost evacuata de moderati iar anarhistii au ramas bine mersi.

  2. Acolo unde erau televiziunile cred ca au fost si manfestanti platiti. Nu de-a lui Dogaru, dar au fost revolutionari si pensionari din asociatiile afiliate lui Dan Voiculescu. Astfel nu se explica cum stateau cam 10 ore pe zi unii pensionari si protestatari in piata care aveau o anumita varsta. Protestezi, dar te mai duci si pe acasa.

  • 1. Manifestele nu au contat, Piata a fist un protest si nu un demers ideologic (https://civitaspolitics.org/2012/01/21/slogane-vs-pancarte-mecanismele-votului-democratic-in-piata-universitatii/).

   Iar anarhistii nu sunt, *in Romania* un grup violent. Plus ca, daca as alege intre col Dogaru si anarhisti, cred ca as prefera anarhistii..

   2. Nu exclud plata cu totul. dar sa stii ca nu empatizezi cu pensionarii. Tu stii, de exemplu, ca in coltul sahistilor in Cismigiu se statea atata de mult ca primaria a facut un WC dedicat? Ce sens are sa mergi acasa sa vezi un film eroic cand poti sa stai cu prietenii sa fii tu erou?

   • Ideologia a fost prezenta, dar a fost destul de difuza. Cam toate mesajele si programele care au iesit de acolo au fost de stanga. Basca si scandari: Corporatia nu face legislatia! ci si pancarte.
    Legat de pensionari pot sa empatizez foarte bine cu cei care stau 10 ore in Cismigiu si joaca sah. Mai greu sa inteleg si sa empatizez cu acei oameni care stat 10-12 ore sa urle Jos Basescu!. Inteleg ca la protest s-au legat prietenii sau s-a chibitat despre politica dar totusi nu cred ca politica i-a tinut atata timp in strada, mai ales iarna.

 2. Domnu’ Tiut ce sa spun…in primul rand corecta si la obiect analiza evenimentelor din ianuarie 2012 insa …se vede ca- este facuta de catre cineva ” in trecere ” pe acolo …prin Piata universitatii vreau sa zic . Cei ce am venit acolo din prima seara { eu am venit abia de sambata ca nu eram nebun sa incep un protest si vineri si …13 !!! } n-am fost organizati si am raspuns doar la ” alerta ” de pe facebook . Ca n-am fost organizati s-a vazut si fara binoclu atunci cand am fost aiuriti de catre primul venit ce s-a recomandat student si a afirmat ca vin si ” aia din Regie ” sa ni se alature . Tot el a si spart pe mitingisti in doua …in sensul ca cei mai destepti au ramas pe loc iar …aillalti s-au luat dupa el , printre ei si…subsemnatul ! Asa o plasa n-am luat in viata mea de la ultimele manifestatii din iunie …’90 . Plecarea spre Cotroceni…desii se stia ca Basescu nu-i acolo iar un ” asalt ” asupra acelei locatii….era o adevarata nebunie a fost repet cea mai mare si ultima nebunie sau prostie cum place fiecaruia , la care am luat parte dupa iunie ’90 ! Singurii tipi ce erau organizati aproape militar erau …ultrasii si de fapt erau consider eu bomboana asteptata si de jandarmi care pana la aparitia astora din urma…erau relativ linistiti si civilizati . USL-ul a avut ” o reactie de nedumerire fata de fenomenul ” de noul fenomen Piata Universitatii si pe buna dreptate : nici un politician { cunoscut cel putin } n-a fost acceptat .Poate tineti minte ce a patimt saracu Ludovic Orban si chiar ….Dan Diaconescu….Direct . Sa ma scuze domnul George Visan dar nu pot fi de acord cu domnia sa . Pai s-a vazut cu ochiul liber ca prezenta celor de la Noua Dreapta n-a fost pe placul celor ce eram adunati acolo si desii ne adusesera ajutoare constand intr-o statie de amplificare ….le-am cerut sa se care de acolo iar tipii…chiar au plecat fara multe vociferari . Spui domnule Visan ca cei de la „Noua Dreapta ” au fost evacuati dar …au ramas anarhistii …Pai nu ti se pare ca sint cam multi anarhisti in tara asta domnule draga ? Cam cati sa fie conform ultimelor date de la INS ? 22 de milioane minus UNU iar acela esti….DUMNEATA ?! Domnule Visan ,pentru a intelege cum stateau pensionarii aia in frig cate 10-12 ore ar fi trebuit sa participati la ACEL 21 Decembrie 1989, sau la macar ACELE ZILE de 22-25 Decembrie 1989 in strada sub focuri de arma cand nu stiam daca este vorba despre o facatura sau nu si eram in stare sa … „murim pentru idealurile revolutiei ” . Rahat ….idealuri !!!Daca dumneata n-ai fost acolo in strada in acele zile si mai ales in acele nopti…este greu sa intelegi asta . Probabil asta-ti creeaza un complex de vinovatie si… Chiar si eu daca judec la rece azi , stand acasa in fotoliu la caldura ….nu pot gasii o explicatie pentru incapatanarea cu care acei oameni , inclusiv subsemnatul rezistau in frig , in ger , in ninsoare { c-a si nins} doar pentru o idee : Jos Basescu ! Si rezistau, se incapatanau sa reziste….fara a li se fi promis ceva …Stai linistit domnule Visan, toata averea lui Voiculescu…n-ar fi fost de ajuns pentru a-i platii fie si cu sume modice pe toti cei ce au strigat impotriva reformarii structurilor securitatii { de parca ar fi disparut vreodata !} in Romania lui Traian Basescu . Ce pot sa-ti mai spun domnule George Visan….In 17 Ianuarie 2012 am aniversat inplinirea a 59 de ani de viata ….acolo in Piata Universitatii desii , ar fi fost mai normal sa fiu acasa langa familia mea . Pe acelasi 17 Ianuarie …. 2013 de aceasta data , voi sta langa familia mea …chiar daca domnul Voiculescu mi-ar da toata averea sa pentru a iesii si a striga impotriva nedreptatii din aceasta tara ! Fa bine si…mai iesi si dumneata !!

  • @Marian
   Va rog nu comparati Piata Universitatii cu Revolutia Romana. In 2012 nu s-a tras in protestatari, nu s-au urcat tancurile pe baricade si nimeni nu a venit de la Securitate sa va ancheteze. Sa compari protestele dintr-un regim comunist si autoritar cu un protest democratic este un anacronism.

   • Am fost in Piata vineri raspunzand la (acelasi?) apel pe FB si am fost si sambata (fcand insa am plecat inainte de partea interesanta). Dar apeluri pe FB am primit tot anul 2012, am si fost la unul si nu a iesit nimic.

    Exista o diferenta intre faptul ca niste oameni au organizat niste lucruri in Piata si ideea ca cineva a organizat Piata.

    La fel si @George Visan: Piata a fost plina de ideologi, dar nu a existat o ideologie a Pietei. Intr-un sens a fost o confederație laxa de miscari, cu criterii de intrare destul de simple.

 3. Domnule Visan cu tot respectul dar…n-am facut asa ceva !!! Eu doar am afirmat ca pentru a-i intelege pe acei oameni ce stateau cate 10 ore in frig protestand …pentru o „idee ” nu pentru banii lui Voiculescu , ar fi necesar din partea unui observator neavizat…fie sa fi participat fie la evenimentele din Decembrie ’89 , fie la cele din ….’90 sau ’91 , fie sa fi fost alaturi de acei ce au fost acolo din 13 { cifra fatidica pentru mine !} Ianuarie si….inca aproape cincizeci de zile dupa aceea in anul de gratie 2012 ! Nu trebuie sa va suparati . Domnule Tiut , aveti dreptate : este o mare diferenta intre faptul ca ” niste oameni ” ….au organizat niste ” lucruri ” in Piata si insasi ideea ca ” cineva ” ar fi organizat Piata . Nu numai ca sunt de acord dar si salut aceasta precizare facuta de dumneavoastra ! Cred mai repede ca oamenii s-au organizat intre ei….fiecare dupa cum al cunostea pe cel de langa el, deoarece teama de provocari si …provocatori era dea dreptul paranoica insa…s-a dovedit a fi cel mai bun paznic in acele zile . Fireste ca erau totusi si ” infiltrati ” …nu se putea altfel…era ceva normal , mai mult sau mai putin , numai eu cati am recunoscut dintre ” ei ” sa fi avut cate 10 E…la ora asta eram pricopsit cel putin ca Gigi ! Culmea e ca multi au aparut fara probleme si pe imaginile de televiziune insa probabil asta inseamna normalitatea democratiei originale din Romania : sa stii cine „tine de….. organe ” 🙂 !!

 4. Incetati sa-i mai spuneti „Fenomenul Piata Universitatii” unui card de pensionari platiti sa strige impotriva lui Basescu. Unii din ei au nerusinarea sa ceara pensii necuvenite de zeci de mii de lei inapoi, din fondul de pensii al amaratilor. Impotriva lor au manifestat romanii care-au anticipat ca vom ajunge sa ne jupoaie „neocomunistii cei fara de rusine”. Au norocul ca presedinte e Basescu si nu Iliescu.

   • Din fericire suntem o tara libera asa ca imperativul („Incetati”) nu isi are rostul.

    In timp ce unii basescieni au fost in Piata macar 30 de minute de curtoazie o sa banuiesc ca dvs nu ati fost deloc. Erau intr-adevar lucruri mai greu de perceput acolo, dar macar varsta (diversitatea varstelor) se vedea cu ochiul liber.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s