Studiourile de televiziune au avut în ianuarie 2012 un efect foarte bizar asupra percepţiei Pieţei Universităţii. În stradă cu toţii ştiam mai mult sau mai puţin că suntem o confederaţie protestatară, şi că avem obiective diverse. În studiourile TV, luminile rampei întunecau inteligenţa. De la comentatori TV până la militanţi, toţi încercau să reducă fenomenul la mica sau marea lor luptă personală. De astăzi, ziceau ei ritos, cetăţenii nu vor mai permite să una sau să alta. Claudiu Crăciun şi-a câştigat reputaţia în bună măsură deoarece avea un discurs mai realist şi mai subtil. Piaţa, spunea Crăciun, nu este asta sau aia, ci Piaţa suntem noi cei care vrem o altfel de societate; nu vom cădea de acord aici şi acum cum arată această societate, dar suntem de acord că trebuie să depăşim blocajul actual.
Ca să ai genul acesta de modestie îţi trebuie claritate intelectuală şi – până la urmă – hotărâre morală. Pentru asta l-am respectat şi îl respect pe Claudiu. Şi îl respect pentru că (după cum mi s-a spus) a fost printre cei ce au contribuit activ la atmosfera non-violentă. Din nefericire, tocmai am citit, cu oarecare tristeţe, un text al său prin care încearcă să brand-uiască protestul împotriva RMGC ca moştenitorul legitim al evenimentelor din ian. 2012. Nu un moştenitor ci moştenitorul. And I have to call that bullshit. Sau, dacă sunteţi tradiţionalişti, rahat cu perje.
Oare a uitat Claudiu ce zicea anul trecut? Nicidecum, ecourile clarităţii de altădată sunt vii:
Piaţa Universităţii nu a avut un simbol al ei. Dar dacă există unul care se apropie de spiritul ei, acesta este frunza verde-roşie care îi sperie pe politicieni şi jandarmi deopotrivă.
Adică, frunza roşie-verde nu e chiar Piaţa însăşi dar „a fost cauza cea mai populară printre protestatari, fie că erau pensionari, studenţi, ultraşi sau activişti.”. Ori, în momentul în care începem să ţinem concursuri de popularitate problemele curg gârlă. De exemplu, mă gândesc că dl Băsescu a fost, în felul lui, un simbol al pieţei mai puternic decât RMGC, sau gestul de a escorta politicieni afară din perimetru, sau – la limită – pancartele în care dna Udrea suferea torturi felurite şi ilegale.
Apoi e problema relaţiei dintre parte şi întreg. Când spui că ecologia era „aproape” simbolul pieţei, spui e fapt că ea nu era „întrutotul” sau „cu adevărat” acel simbol. Ca să forţez o metaforă rapidă, este ca relaţia dintre dragoste şi sex. Dragostea înseamnă (de regulă) şi sex. Sexul nu înseamnă neapărat şi dragoste.
Să fim bine înţeleşi. Este normal ca ecologiştii să iasă în stradă. Şi este normal să aleagă Piaţa Universităţii. Şi este normal să se folosească până la un punct de imaginea pieţei pentru că, scuzaţi limbajul desuet, au binemeritat de la aceasta. Fix de aceea am ieşit în stradă, pentru ca aceste voci să fie auzite şi pentru ca politicienii să e teamă de ele. Toate vocile să fie auzite şi politicienii să se teamă de toate vocile.
Problema apare, Claudiu, când începi să faci excluderi şi discriminări. Când sugerezi că aceia care au fost cu frunza pe pancartă sunt mai reprezentativi decât ceilalţi.
Să-ţi pun problema altfel. Să zicem că eu şi cu alţii am avea fantezia să ieşim în stradă pentru RMGC. Nu o să fac asta, dar să zicem. Şi să zicem că dl Oprescu ar spune că este sătul de haos şi ne-ar trimite să manifestăm într-un ţarc de la ministerul Economiei. Şi că noi am ieşi din ţarc. Şi să zicem că Primăria sau Jandarmeria ne-ar persecuta într-un fel oarecare. Eu am ieşit în stradă pentru ca tu să poţi să îţi susţii cauza ecologică, cauză ce părea cumva exotică pe atunci. Acuma, că ai ajuns mai aproape de mainstream, ai mai ieşi în stradă ca să aperi dreptul meu la libera expresie? Dreptul de a susţine, horribile dictu, corporaţia? Pentru că textul tău de pe Vox Publica sugerează cu putere că alte lucruri ţi se par azi fundamentale.
Dar chiar machiavelic vorbind, mă tem că interpretezi situaţia greşit. Tradiţia principală a Pieţei este de a exprima vocea societăţii în faţa unor politicieni care nu o mai ascultă. Orice altă tradiţie vine în siajul acesteia, fără a o înlocui. Noi am izbândit parţial nu pentru că am fost în stradă mulţi ci pentru că se întâmpla să fim vocea societăţii. Întreabă-te, deci, dacă astăzi reprezinţi societatea aşa cum o reprezentai atunci. Dacă nu, este bine să fii în Piaţă fără a vorbi în numele Pieţei. Sau poţi înfiinţa o tradiţie nouă. Dar nu te compromite inutil reducând Piaţa la o utopie de stânga.
Andrei Tiut
Alte texte relevante:
-
De ce cred că Piaţa e diferită şi mai presus de una sau alta dintre pancartele şi cauzele particulare de acolo: Slogane vs. pancarte. Mecanismele votului democratic în Piaţa Universităţii. Recitind acum văd cum Roşia Montană nici nu era trecută că o temă care să aibă şansa de a se impune ca reprezentativă pentru Piaţă. Am validat atunci acest text cu mai multă lume atunci, şi nimeni la acea vreme nu a avut obiecţii.
-
De ce cred că actuala manifestaţie (altfel lăudabilă) nu se înscrie în zona principală a agendei cetăţeanului: Noua agendă publică.
1. Piata Universitatii din Ianuarie 2012 a fost despre „Jos Basescu”, nu despre altceva.
2. Astazi ar fi trebuit sa aiba loc un protest impotriva RMGC, deoarece tocmai s-a trimis in Parlament o propunere de lege ce se refera la acest proiect, nu la fracturarea hidraulica sau alte lucruri.
Din pacate spatiul public e plin de tot felul de vedete wanna-be de 2 lei, ce insista a atribui opiniei populare propriile lor obsesii marginale. Din asta nu au de castigat decat tintele protestelor, adica Basescu in 2012 sau RMGC acum. Chiar ma enerveaza situatia, pentru ca mi se pare o problema cu adevarat importanta. Nu imi ramane decat sa sper ca intr-un final rezultatul va fi asemanator cu cel din 2012, si anume ca dorintele de fond ale unui grup relevant prin dimensiune vor razbate suficient de clar si decisiv prin zgomotul de fond facut de toti agitatii astia complet deculpati de la agenda publica.
Andrei, am mai sugerat asta si in alta parte, dar reiterez: sunt de acord cu ce spui, si acum dar si din ce-mi amintesc din ianuarie 2012, si cred ca la momentul respectiv m-a deranjat revendicarea chiar mai mult decat pe tine. Dar tot nu inteleg de ce iti pasa atat de tare de ceea ce spune si face Claudiu Craciun. Eventual ofera-mi si un motiv pentru care conteaza CC.
Depinde in ce context intrebi. Pentru protestul actual poate ca nu. De aceea in cealalata discutie am lasat argumentul sa cada.
In contextul PU, C CRaciun e reprezentativ in sensul ca a fost unul dintr-o mana de oameni caapbili sa nu confunde doleantele proprii cu doaleantele Pietei.Deci CC ma dearnjeaza mai mutl decat media.
Dar si daca nu era CC, si daca faceai tu filiatia asta tot te conbtraziceam. PU 2012 e un simbol politic inca utilizabil. E pacat sa il strici, ca zau ca nu avem multe.
I-auzi aici: „- vrem libertatea spiritului, dar ne-am saturat de o clasa politica ce a permis droguri legale la fel de periculoase ca cianurile Rosiei Montane!” Manifestul ultraşilor din Ianuarie 2012
Asta pentru reîmpropătarea memoriei celor care cred că au ajuns în frunte bucatelor pentru cine ştie ce merite deosebite (alde Ponta, Antonescu, Vrânceanu-Firea-Pandele…)
http://marianhociung.wordpress.com/2012/01/21/manifestul-ultrasilor-vrem-sa-inchideti-mall-uri-si-sa-deschideti-fabrici/
Nu sunt sigur ce vretis a ziceti, dar probabil primul link din PS raspunde la intrebarea dvs :).
Ultrasul care „o arde pe stadion” urland mascari la echipa adversa s-a trezit ca e cetatean – cam asa mi s-a paruta atunci acel text dezlanat denumit pompos Manifestul Ultrasilor, si ca nu are loc de munca. Se plange de malluri, pe care le frecventeaza cu „baietii” si „tovarasa”, dar ii este lene sa caute o fabrica sau uzina….
Vă invit să faceţi o călătorie cu tramvaiul 1 – că doară s-a plimbat şi băşinescu cu el – şi să vă uitaţi, între Panduri şi Şoseaua Viilor, la stânga şi la dreapta. Imaginile vor spune mai mult decât mii de cuvinte.
Tu chiar vrei sa ai fabrica in oras?
Vai! Dar cum să vreau aşa ceva! Eu le doresc la Sinaia şi la Mamaia! Sau în marele centru urban Urziceni.
Poate sa n-ai in oras o fabrica de acid sulfuric sau de cianuri sau de negru de fum dar in rest….Parintii dumitale au spus bodaproste pentru ca aveau ” fabrica in oras ” nefiind nevoit sa faca naveta cine stie pe unde . Daca vei urma sfatul lui Donkeypapuas si vei urma acel traseu , incearca sa-ti inchipui cate mii de oameni lucrau pe acolo in trei schimburi inclusiv duminica pentru a duce ducand acasa paine pentru familiile lor pentru ca , copii lor sa poata merge la scoala { copii printre care probabil te numarai inclusiv dumneata } si abia dupa aceea intreaba pe cineva daca vrea sa aiba ” fabrica in oras ” .
Parintii mei nu au lucrat niciodata in fabrica. Pe de alta ideea ca fabrica trebuie sa fie in mijlocul orasului si nu la periferie e de secol xix si a fost emulata foarte mult de Ceausescu. Locul fabricilor si atelierelor este fie la periferie – parc industrial sau platforma industriala, fie in afara orasului. Ptr tranzitul muncitorilor exista transport in comun si de firma.
Sa inteleg stimabile ca parintii dumitale au fost ” tarani cooperatori ” iar dumneata faci parte din prima generatie …. incaltata in pantofi ? Insa daca parintii dumitale n-au lucrat niciodata in fabrica { tarani ce sa le faci ?! } dumneata in mod sigur ai avut ocazia sa lucrezi intr-o fabrica si sa fi nevoit sa te trezesti la ora 5 .00 AM ca sa ai siguranta ca la 6.15 AM intri pe poarta fabricii pentru a putea incepe munca la 6.30 AM ca altfel puteai fi penalizat asa cum bine sti . Daca te-ai trezit vreodata la ora 5 AM { si poate si mai devreme } probabil cunosti calvarul prin care treceau bucurestenii { fireste asta daca esti bucurestean sau ai locuit si muncit in Bucuresti vreodata } ce folosindu-se de transportul in comun se chinuiau sa ajunga la locurile d e munca si mai ales iarna acel calvar se transforma in cosmar .Poate o fabrica din …Azuga bunaoara nu-i cazul sa fie instalata in centrul orasului insa poti compara Bucurestiul cu Azuga sau….Botosani ? Si c a tot spuneai ceva despre sec.XIX : documenteaza-te si vei vedea ca de regula fabricile au fost construite langa marile aglomerari urbane si nu invers asa cum probabil ca-ti inchipui dumneata …in mod eronat . Karl Marx o spune …eu doar al citez ! 😉 ceea ce spune Donkeypapuas ca se poate viziona la o calatorie , la o plimbare pe sos. Viilor pe dreapta si pe stanga… reprezinta ceea ce a ramas din visul capitalist al romanilor : RUINE !!! Sper din toata inima sa nu te fi suparat deoarece chiar ai comentarii interesante si multe dintre ele tintite la obiect si …sincer n-asi vrea ca suparandu-te sa nu-mi mai raspunzi la unele comentarii pe care poate le voi mai face . Respect .
Eu m-am aflat de cealalta tabara a protestelor din iarna lui 2012 si pot sa spun ca „prezenta scenica” a MC-ului Pietei Universitatii mi s-a parut hazlie. Ceea ce nu inteleg la dansul este urmatorul aspect – trebuie sa fii un pic naiv sa crezi ca USL ar fi abandonat total agenda guvernamentala a PDL: exploatarea resurselor naturale, echilibrarea bugetului. Mi-e teama ca nu este decat un hipster afectat nu un lider de opinie.
Andrei identifica corect problema – agenda protestelor din 2012 a fost mai larga decat Rosia Montana si gazele de sist. In Piata Universitatii au fost frustrari si nemultumiri mult mai adanci decat aceste teme, cumulate in timp – nu numai fata de PDL si Basescu ci si de intreaga elita politica romaneasca. Acum ca USL perpetueaza o serie intreaga de practici similare cu ale PDL, nimeni care a fost in Piata Universitatii in 2012 nu iese sa protesteze impotria Puterii. Si acum intrebare de 64 0000 de euro: Opozitia nu exista ca forta in parlament – de ce „Piata Universitatii” nu-si reasuma rolul de opozitie extraparlamentara radicala? Ca e nevoie de asa ceva…
Of monser….
Tu iei trotkismul reformist al lui TB, Macovei si al multora din prietenii tai fosti fani PDL/TB si il aplici PU. Sa facem reforma indiferent de consecinte. Sa fim radicali in strada indiferent daca ii pasa cuiva de noi.
Ori PU a fost o adunare disperat-pragmatica. Tu propui o actiune disperat-disperată. Un fel de I Hate You USL in loc de I love you Base.
O manifestatie de succes trebuie sa se matureze ca un vin bun, nu se face prin fiat.
Nu propun asa ceva. Propun doar ca ”Piața” să-și respecte blazonul si sa protesteze împotriva abuzurilor Puterii – de orice fel.
Andrei, ”Piața” a fost radicala si troțlkista in ianurie 2012, bașca și reactionara. Vrei sa-ți aduca aminte sloganurile?
Am mai avut discutia asta si nici atunci nu am cazut de acord. De aceea, dat fiind ca marturiile sunt prin definitie infidele adevarului, o sa cred ca Piata a fost in integralitatea ei reactionara cand o sa imi arati sloganurile acelea inregistrate frumos si electronica.
Pictures or it did not happen, my friend….
1. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/foto-protestul-din-piata-universitatii-faza-pe-lozinci-vezi-ce-sloganuri-antiguvernamentale-au-inventat-manifestantii-250947-main_pic10.html
2.http://www.agentia.org/anchete/foto-galerie-a-noua-zi-de-proteste-in-piata-universitatii-pdl-si-usl-aceeasi-mizerie-slogan-interzis-36173.html
3. https://civitaspolitics.org/2012/02/06/romania-nu-e-de-vanzare-dilemele-si-semnificatiile-unui-slogan/
1. RL confunda lozinca cu sloganul
ex: Lozincile ironice, precum „Băse, suntem 50.000, ne-a numărat Anastase”, „Am venit singur, nu m-a adus autocarul”, „Pierdut preşedinte şi guvern. Se declară nuli”,
Astea erau scrise nu scandate. (Nu au ritm)
2. Agentia – idem
3. Tu ai stat acolo 30 de mi si cand te-am intrebat daca a strigat piata aia cu nationalismul ai ezitat inainte sa raspunzi da.
Ca sa citez din mine 🙂 https://civitaspolitics.org/2012/01/21/slogane-vs-pancarte-mecanismele-votului-democratic-in-piata-universitatii/
Scripta manent, verba volant, Andrei.
Numai in secolul XIX sau pe vremea lui Ceausescu se construiau fabrici in mijlocul targului…
@ George Visan Chiar nu-mi pot da seama unde ai vazut dumneata construita pe vremea lui Ceausescu ” fabrica in mijlocul targului ” ! Esti amabil sa indici o locatie un nume al unei fabrici ? In plus ….chiar pe „vremea lui Ceausescu ” prinsese contur ideea { fireste nu era a lui } ca fabricile sa fie construite , iar cele deja existente sa fie mutate , la periferie asa incat revin , si te intreb stimabile : imi poti da un singur exemplu , o singura locatie a unei fabrici ce a fost construita ” in mijlocul targului „….chiar pe vremea lui Ceausescu ??? Altminteri onorate domn , fara suparare dar …vorbesti doar ca sa te auzi vorbind !
Priviti harta bucurestiului, care e ca o pizza. O felie de parc industrial, o felie de zona de locuit. NU se merge chiar pana la Piata Unirii, dar se merge pana la Cotroceni.
Pingback: Vă rog frumos nu mai salvați Roșia Montană… « Civitas Politics
Domnule Tiut …ce nu reusesc eu sa inteleg { si de aceea-mi permit sa va deranjez pe dumneavoastra } este , 1] daca problema inceperii sau nu a exploatarii aurifere de la Rosia Monatana constituie o prioritate nationala ….pentru care motiv s-au adunat la protestul si marsul de rigoare mai mult bucurestenii ? Oare pe aia din Rosia Montana chiar nu-i intereseaza soarta si viitorul copiilor lor ? 2] daca in locul alora d e la RMGC era o ” firma ” romaneasca , 101% , ceva gen …Gruia Stoica { ala de a castigat licitatia pentru CFR -Marfa } s-ar mai fi facut acelasi tapaj ? 3] Cum se poate ca domnul Ponta sa uite ca , tocmai datorita , sau si datorita acestui punct al programului USL de guvernare { interzicerea inceperii exploatarii de la Rosia Montana } guvernul MRU { atat d e blamat } a cazut facand loc guvernului …coabitant al lui Victor Ponta pe post de coabitant sef ?Nu s e gandeste domnul Ponta ca figura asta al va costa si pe el dar mai ales partidul pe care al conduce vor avea d e pierdut la viitoarele alegeri ? Liberalii….nici usturoi n-au mancat nici gura nu le miroase …s-au dat deoparte deci PSD-ul va avea in mod evident de suferit ….nu ca asi murii eu de grija lor ! 4] Claudiu Craciu a fost primit bine doar in primele doua ,trei zile in Piata Universitatii in Ianuarie 2012 dupa care { in special dupa ce a plecat sa reprezinte pe nu stiu cine la Parlamentul European de la Bruxelles } a intrat intr-un con de umbra la fel cu a si aparut . Sunt de acord cu ” joness” cand afirma ca in ianuarie 2012 in Piata Universitatii s-a strigat ” Jos Basescu ” si nu …..”Opriti exploatarea d e la Rosia Montana ” iar asta vi-o spune unul ce s-a numarat printre zecile de protestatari ce au avut oarece sperante in acel ianuarie , sperante ce s-au materializat in bine….pentru altii , nu si pentru acei nefericiti ce ….protestatau si inghiteau gaze si injuraturile jandarmilor asezonate cu lovituri de bastoane deoarece traim intr-un ” sistem constitutional ” !!! 4] Dupa cate-mi aduc aminte Parlamentul { c e tocmai s-a intors din vacanta ” binemeritata ” } trebuie sa ia hotararea in cazul acesta al Rosiei Montana . Pentru ce domnul deputat Cernea n-a avut rabdare sa astepte hotararea Parlamentului si abia apoi sa recurga la mitinguri de protest organizate pe FB ?Si cu riscul de a va supara stimate domnule Andrei Tiut inca o intrebare : pentru ce credeti dumneavoastra ca Realitatea , Romania TV { aia a lui Ghita …amicul primului ministru Ponta }, antenele 1 sau 3 sau PRO TV-ul sau alte….”kanale ” n-au dat nici prea multe imagini si nici vreun interviu cu protestatarii ,in schimb B1TV a fost ” pe faza ” cam de la inceput { nu chiar de la inceput ca …se putea ” interpreta ” } si pana aproape de final prezentand inclusiv interviurile despre care faceam vorbire ?