Gabriel Resources despre Gabriel Resources 7

Sorin Cucerai a avut fantezia să citească informaţiile oficiale oferite de Gabriel Resources investitorilor. Textul acestora este scris, în mod evident, de nişte avocaţi care au vrut să se asigure că, orice s-ar întâmpla, clientul nu va fi tras la răspundere.

O parte din problemele ridicate sunt între GR şi investitori. Mineritul de acest fel este o afacere de risc, iar dacă, spre exemplu, cantitatea de aur nu este cea preconizată şi investitorii şi partenerii (inclusiv statul român) pierd… asta este. În schimb este interesant să vezi cum aceeaşi abordare nu este rezervată doar investitorilor ci şi mediului şi legii.

În sfârşit, nicăieri în contract nu există referiri la buna credinţă (due dilligence, bona fide). Atunci când este vorba de calitatea expertizei ne apropiem măcar de acest deziderat…

Gabriel believes that those experts […] have carried out their work in accordance with all internationally recognized standards.

… dar atunci când este vorba de corupţie discuţia devine pur formală.

Gabriel has instituted policies […] which have been designed to ensure that Gabriel and its employees comply […]

Desigur, bunătatea și onestitatea nu sunt neapărat ingredientele unei colaborări economice de succes. Dar, cum nu vorbim de o piață concurențială, declarațiile GR ne amintesc de importanța rolului supraveghetor al statului. (Andrei Tiut)

Urmează observaţiile lui Sorin Cucerai:

Gabriel Resources nu garantează că ea, angajaţii ei, consultanţii, contractorii şi ceilalţi agenţi ai ei nu au întreprins şi/sau nu vor întreprinde acţiuni care contravin legislaţiei anticorupţie (pp. 36-37).

GR recunoaşte că e posibil să nu se asigure împotriva anumitor riscuri (p. 38).

GR recunoaşte că nu dispune de sumele necesare pentru a deschide vreo mină, pentru a cumpăra drepturile de proprietate asupra întregului teritoriu ce urmează a fi exploatat şi pentru a achita costurile legate de obţinerea tuturor permiselor necesare exploatării. Mai mult, GR nu garantează că va putea obţine vreodată aceste sume de bani (p. 38).

GR recunoaşte că nu poate garanta acurateţea datelor pe care le oferă cu privire la estimarea cantităţii de aur şi argint de la Roşia Montană, după cum nu poate garanta nici că depozitele estimate vor putea fi exploatate în sens comercial (deci că exploatarea de la Roşia Montană ar fi viabilă din punct de vedere comercial) (p. 42).

GR recunoaşte că o aplicare mai strictă a legislaţiei privind protecţia mediului e contrară intereselor companiei – asta deşi în reclame se lauda (mincinos) că exploatarea de la Roşia Montană se va face cu respectarea celor mai înalte standarde privind protecţia mediului (p. 43).

GR nu garantează că registrele sale contabile sunt ţinute corect (p. 44).

Repet: asta spune Gabriel Resources despre Gabriel Resources. Adică nu sunt afirmaţii făcute de presupuşi anticapitalişti, eco-terorişti, shpioni, protestatari dezinformaţi, hipsteri sau eugendavizi. Nu, sunt afirmaţii făcute de Gabriel Resources despre ea însăşi.

Sursă: http://gabrielresources.com/documents/AIF_2012_000.pdf

Sorin Cucerai

P.S.: Merită citit pe această temă şi: 75% dintre companiile miniere din lume au sediul în Canada, o discuţie pe vice.ro despre regimul legal al companiilor canadiene de minerit.

7 comments

 1. de comparat si textele din aceste 2 linkuri, cu observatia ca, in decurs de 3 ani, ar fi fost cazul ca un management performant sa corecteze toate eventualele lipsuri ori deficiente din trecut!
  http://www.rmgc.ro/dezvoltare-durabila/abordare/un-global-compact-rosia-montana.html
  http://www.unglobalcompact.org/aboutthegc/thetenprinciples/principle10.html
  daca nu s’a-nvrednicit sa faca asta pan’-acum, ce credibilitate are managementul companiei pentru viitor?!? oricum, radacina scandalului si a manifestatiilor, din punctul meu de vedere, e coruptia, asa incat lipsa de grija fata de aceste aspecte (macar in comunicarea publica!) mi se pare graitoare pentru modul in care compania crede ca-i de neatins… de 15 ani, eu m’am cam saturat de impunitate 😦

 2. Pingback: Cîteva litere mici de la Gabriel Resources. Noua putere a business-ului « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

 3. Pingback: Raportul Gabriel Resources pe 2012 | Lupta pentru Roşia Montană

 4. Pingback: Unde cred că greșește Dan Tăpălagă: despre Roșia Montană, capitalism, partide politice și pantofi | Academia Catavencu

 5. Pingback: RMGC | Lumea lui Arm

 6. Pingback: Haios lobby-ul Zgonea | Academia Catavencu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s