Flancul estic al NATO – o consolidare parțială 1

_p2a26391

Agresiunea asupra Ucrainei și anexarea Crimeei de către Federația Rusă au scos în evidență vulnerabilitatea flancului estic al NATO și absența unei infrastructuri militare semnificative și permanentă a Alianței în regiune. Dacă ar fi existat o prezență militară robustă din partea NATO în regiune, Federația Rusă poate nu ar fi întreprins acțiunile agresive care au pus sub semnul îndoielii existența Ucrainei ca stat suveran și independent. Chiar dacă este preconizată desfășurarea în România și Polonia a scutului antirachetă de către SUA acesta prezență americană nu asgură descurajarea acțiunilor agresive rusești în spațiul fost-sovietic. De asemenea nici aranjamentele militare pe bază rotațională din Polonia, țările baltice, România și Bulgaria nu sunt suficiente în contextul crizei din Ucraina.

Statele Unite și NATO au luat o serie de măsuri la debutul crizei din Ucraina care să sporească prezența aliată militară pe flancul estic, chiar dacă și numai temporar, pentru reasigura statele membre din această regiune. Măsurile au fost menite să transmită și un mesaj puternic Federației Ruse cu privire la hotărârea și capacitatea NATO de a-și proteja aliații de pe flancul estic. Aceste desfășurări de forțe ale NATO în apropierea Rusiei au făcut parte din arsenalul de măsuri de retorsiune luate împotriva Rusiei ca urmare a acțiunilor sale agresieve din Ucraina.

În momentul de față în Statele Unite începe să se formeze un consens în privința necesității transferării de trupe și infrastructură militară americană pe flancul de est al NATO pentru a descuraje acțiunile agresive ale Rusiei. Până acum însă toate măsurile luate în acest sens au fost de factură temporară. Atât Polonia, cât și România au cerut Statelor Unite desfășurarea de forțe militare pe teritoriul lor că măsură de reasigurare în fața asertivității Rusiei.

Cu ocazia turneului din Europa Centrală președintele SUA Barack Obama a promis un pachet de reasigurare strategică pentru aliații de pe flancul estic în valoare de 1 miliard de dolari. Dar acesta nu este destul de cuprinzător din punctul de vedere al aliațiilor din Europa Centrală și de Est ai SUA care doresc o prezență americană sporită și permanentă a forțelor americane pentru a descuraja asertivitatea Rusiei. Fondurile promise de președintele Obama  sunt îndeajuns pentru a finanța desfășurări temporare și prin rotație de forțe americane pe teritoriul aliaților NATO de pe flancul estic.

Statele de pe flancul estic al NATO sunt în momentul de față puse într-o situație deloc avantajoasă fiind nevoite să „lupte diplomatic” pe trei fronturi: să convingă Washington-ul să transfere o parte din trupele americane din Germania și Europa de Vest pe flancul estic, să convingă partenerii europeni din NATO de necesitatea acestei redesfășurări de forțe și să reziste presiunilor rusești. În acest context strategic complex summit-ul NATO din Țara Galilor se va dovedi crucial pentru ancorarea flancului estic al alianței, iar membri din Centrul și Estul Europei trebuie să-și argumenteze foarte bine cauza. Asigurarea flancului estic al NATO ar putea primi „o mână de ajutor” din partea Rusiei, dacă Moscova continuă să se comporte agresiv în spațiul fost sovietic.

România, Polonia, Bulgaria și țările baltice nu sunt singure în fața revizionismului și revanșismului rusesc, așa cum a precizat președintele Obama, dar mai au de luptat până când vor primi ceea ce își doresc.

Dialogul forței militare

Întocmai ca în momentele de cumpănă ale Războiului Rece SUA, NATO și Rusia au dialogat nu numai pe canale diplomatice, dar și prin intermediul forței militare. Deși din fericire nu a fost tras niciun foc de armă părțile implicate în conflicta s-au lansat într-un proces aproape ritualic de etalare a capabilităților militare. Iată o parte dintre aceste mișcări pe tabla de șah a conflictului din Ucraina. Lista de mai jos nu este exhaustivă, ci cuprinde evoluțiile cele mai semnificative din ultimele luni.

*

6 martie 2014: Statele Unite ale Americii suplimentează detașamentul de aviație care asigură serviciul de luptă-poliție aeriană în țările baltice în cadrul Baltic Air Policing de la 4 la 10 aparate F-15. NATO a anunțat triplarea numărului de aparate aliate care participă la această misiune începând cu luna mai. Acest detașament va rămâne în Polonia până la sfârșitul anului.

Pentagonul a anunțat că portavionul USS George H.W. Bush aflat în tranzit spre Marea Arabiei vă petrece mai mult timp în Mediterană pentru a reasigura aliații NATO ca urmare a crizei provocate de anexarea Crimeei de către Rusia. Distrugătorul USS Truxtun este detașat pentru a efectua exerciții de tip PASSEX cu forțele navale române și bulgare.

10 martie 2014: NATO anunță desfășurare a două aeronave E-3 AWACS  în spațiul aerian al Româniai și al Poloniei. Aeronavele aparțin forțelor aeriene franceze.

12 martie 2014: Distrugătorul USS Truxtun începe o serie de aplicații cu nave românești și bulgare. Nava americană părăsește Marea Neagră pe 21 martie, după ce și-a prelungit prezența în Marea Neagră, în ciuda protestelor Federației Ruse.

13-14 martie 2014: Un detașament de 30o de militari americani și 12 avioane F-16 sunt desfășurați în Polonia.

14 martie 2014: La cererea Ucrainei, Statele Unite realizează un zbor de recunoaștere în spațiul aerian ucrainean în baza acordului Open Skies.

21 martie-4 aprilie 2014: Exercițiul comun bulgaro-american Saber Guardian are loc în Bulgaria. Exercițiul a fost programat anterior.

1-2 aprilie 2014: Exercițiul aerian multinațional al NATO în statele baltice cu participarea SUA, a aviației suedeze și a celei finlandeze. Exercițiu militar programat anterior.

2 aprilie 2014: Statele Unite suplimentează forțele desfășurate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu cu 175 de infanteriști marini și anunță suplimentarea de comun acord cu România a prezenței americane în această bază cu 600 de militari.

10 aprilie 2014: Nava de spionaj electronic franceză Dupuy de Lome ajunge în Marea Neagră unde va staționa până pe 30 aprilie. 6 avioane F-16 și personalul aferent acestora a sosit în România pentru exercițiul Dacian Viper, care a avut loc în perioada 10-17 aprilie.

14-17 aprilie 2014: Distrugătorul american purtător de rachete USS Donald Cook efectuează o escală în portul Constanța. Nava americană efectuează exerciții militare comune cu Forțele Navale Române. Distrugătorul american face parte dintr-o escadră americană cu baza la Rota, în Spania a cărei misiune este apărarea antirachetă a Europei.

17 aprilie 2014: Premierul canadian Stephen Harper a anunțat că țara sa va desfășura în Europa Centrală și de Est 6 avioane de vânătoare CF-18 ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina.

În poligonul de la Varpalota, Ungaria are loc exercițiul multinațional Saker Falcon la care au participat unități de elicoptere din Statele Unite, Ungaria și Olanda.

22 aprilie 2014: Statele Unite anunță desfășurarea unui contingent de 600 de militari americani în țările baltice și Polonia.

Grupul naval de combatere a minelor al NATO – SNMCMG1 – este trimis în Marea Baltică pentru a efectua aplicații comune cu statele membre nator riverane baltice și a întări prezența militară a în regiune.

23 aprilie 2014: Statele Unite desfășoară în Polonia și țările baltice 600 de militari din Brigada 173 Infanterie Aeropurtată. Elemente ale acestei unități vor executa exerciții cu armatele poloneză, letonă, estonă și lituaniană. Desfășurarea acestor trupe este o reacție la agresiune Rusiei împotriva Ucrainei.

24 aprilie 2014: Fregata USS Taylor și distrugătorul USS Donald Cook execută o aplicație comună cu fregatele românești Regina Maria și Mărășești.

Franța va desfășura în Polonia, la baza aeriană Malbork 4 avioane de luptă Rafale C pentru a sprijini serviciul de luptă-poliție aeriană din țările baltice, Baltic Air Policing, și a se antrena cu forțele aeriene poloneze.

29 aprilie 2014: 4 avioane Rafale C ale aviației militare aeriene franceze aerizează la baza aeriană Malbork din Polonia.

29 aprilie-28 mai 2014: Debutează modulul de pregătire Platinum Eagle al Black Sea Rotational Force în poligonul Babadag.

1 mai – 30 iunie 2014: Exercițiul multinațional Combined Resolve II se desfășoare în Germania în poligoanele de la Hohenfels și Grafenwoehr. La acest exercițiu participă 4000 de militari din Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Georgia, Lituania, România, Serbia, Slovenia, SUA și Ungaria. Este prima dată de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial când tancuri românești participă la aplicații în afara granițelor.

5-16 mai 2014: Debutează modulul Platinum Eagle al Black Sea Rotational Force la Vatra Dornei. Aplicații comune între vânătorii de munte români și pușcașii marini americani.

7 mai 2014: 6 avioane de luptă multirol CF-18 ale Forțelor Regale Canadiene aterizează baza aeriană de la Câmpia Turzii.

12 mai 2014: Parașutiști americani, polonezi și canadieni execută exerciții comune la Dabrowa Gornicza în Polonia.

12-23 mai 2014: Exercițiul naval Dynamic Monarch 2014 este organizat în Marea Baltică. Este vorba de o aplicație care simulează operațiunile salvare în urma unui accident la bordul unui submarin. Exercițiu programat anterior.

3 iuniei 2014: Crucișătorul american USS Vella Gulf (CG-72) aflat în Marea Neagră

6-21 iunie 2014: În Marea Baltică NATO organizează aplicația navală Baltops 2014, exercițiu militar aflat la a 42-a ediție. La exercițiu au participat Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Suedia, SUA și Marea Britanie. Rusia nu a fost invitată să participe la acest exercițiun multinațional din cauza crizei din Ucraina.

*

26 februarie 2014: Federația Rusă organizează un exercițiu militar de amploare la granița cu Ucraina, la care participă aproximativ 150000 de militari.

1 martie 2014: Duma de Stat adoptă o rezoluție care permite utilizarea forței de către Rusia pentru a proteja rusofonii și cetățenii ruși din Ucraina.

3 martie 2014: În Marea Baltică Federația Rusă organizează o aplicație cu trageri de luptă a forțelor navale și terestre staționate în Kaliningrad.

13 martie 2014: Rusia organizează un exercițiu militar la care participa 8500 de soldați la granița cu Ucraina.

19 martie 2014: Federația Rusă lansează exerciții aeriane de amploare în apropierea granițelor cu Finlanda și Norvegia.

25 martie 2014: Forțele Strategice ruse organizează un exercițiu de amploare în Siberia.

26 martie 2014: Sateliți de recunoașterea a NATO detectează masarea la granița cu Ucraina a 40.000 de militaru ruși. Autoritățile de la Moscova vor declara în repetatea rânduri că au retras o parte din aceste trupe, numai pentru a fi contrazise de oficiali ai NATO sau americani.

14 aprilie 2014: Un avion de atac de tip Suhoi Su-24 rusesc efectuează o serie de survoluri la joasă altitudine  deasupra distrugătorului american USS Donald Cook (DDG-75) care se afla în Marea Neagră. Un al doilea avion de tip Su-25 a fost detectat zburând în apropierea distrugătorului american. Presă rusă a susținut că avionul rusesc a bruiat sistemele radar ale distrugătorului american.

19 aprilie 2014: Rusia anunță suplimentarea forțelor militare desfășurate la granița cu Ucraina.

23 aprilie 2014: Militarii ruși au organizat aplicații militare în regiunea Rostov, în apropierea graniței cu Ucraina. Exercițiile au avut ca obiect pregătirea pentru o paradă militară.

Avioane de vânătoare rusești interceptează și hărțuiesc un avion american de spionaj electronic RC-135U, aflat în spațiul aerian internațional.

Două bombardiere strategice Tu-95 ale Federației Ruse sunt interceptate de avioane de vânătoare britanice Eurofighter Typhoon în largul coastelor Scoției, în spațiu aerian internațional.

5 mai 2014: Generalul american Herbert Carlyle a declarat într-o conferință de presă că în urma anexării Crimeei și a crizei din Ucraina s-au înmulțit zborurile de patrulare ale bombardierelor rusești în regiunea Pacificului, în apropierea coastelor Californiei și a insulei Guam. Forțele aeriene americane au interceptat un număr sporit de avioane rusești care se apropiau de spațiul aerian al SUA.

8 mai 2014: O rachetă balistică intercontinentală de tip Topol-M este lansată în poligonul de la Plesetsk în cadrul unui exercițiu al Forțelor de Rachete Strategice. La exercițiu a participat și președintele Federației Ruse.

20 mai 2014: Aplicație navală comună ruso-chineză în Oceanul Pacific – Marea Chinei de Est.

10 iunie 2014: Rusia organizează o aplicație militară de amploare în Kaliningrad ca răspuns la exercițiile NATO ce au loc în Marea Baltică și țările baltice. Avioane de bombardament și 24 de nave militare participă la aceste exerciții.

12 iunie 2014: 4 Bombardiere strategice rusești sunt interceptate de avioane de vânătoare americane în spațiul aerian internațional, în apropierea coastelor Californiei.

19 iunie 2014: Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen acuză Rusia că și-a întărit prezența militară la granița cu Ucraina.

24 iunie 2014: Vladimir Putin cere Dumei de Stat să anuleze rezoluția prin care acesta a fost autorizat să utilizeze forța pentru a proteja rusofonii și cetățenii ruși din Ucraina. Decizia vine în urma unor negocieri purtate cu noul președinte ucrainean Petro Poroșenko.

George VIŞAN

One comment

  1. Reblogged this on fata noptii and commented:
    Cu ocazia turneului din Europa Centrală președintele SUA Barack Obama a promis un pachet de reasigurare strategică pentru aliații de pe flancul estic în valoare de 1 miliard de dolari. Dar acesta nu este destul de cuprinzător din punctul de vedere al aliațiilor din Europa Centrală și de Est ai SUA care doresc o prezență americană sporită și permanentă a forțelor americane pentru a descuraja asertivitatea Rusiei. Fondurile promise de președintele Obama sunt îndeajuns pentru a finanța desfășurări temporare și prin rotație de forțe americane pe teritoriul aliaților NATO de pe flancul estic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s