Azi este ziua lui Eminescu și, deci, ocazie de citate pioase. Ceea ce este foarte frumos, clădește conștiința națională. O singură rugăminte însă aș avea. Nu mai citați publicistica. Articolele lui Eminescu vădesc un conservatorism pășunist, defazat nu numai față de timpurile noastre ci și față de conservatorismul unui Maiorescu. Și, fiindcă știu că nu vreți să mă credeți pe mine, voi cita din Istoria literaturii române (Compendiu) a lui George Călinescu:
În articolele de gazetă […] [s]ingurul stat temeinic e acela natural, automat ca al albinelor, nu statul liberal, întemeiat pe contract social. Barbaria devine la Eminescu o „sănătoasă barbarie”, iar „obiceiul pământului” o instituţie mai solidă decât constituţia. Forma statului natural celui mai tipic este statul naţional. Un roi de albine nu se poate gândi amestecat cu alte gângănii. În acest înţeles al purităţii e îngăduit a se vorbi şi de misiunea unei naţii. Fireşte, Eminescu devine rasist, deplânge infiltraţia elementelor alogene, a „damblagiilor” bizantini, formând „pătura superpusă”, admite războiul (hegelian într-asta) ca o expresie a luptei pentru existenţă, şi în fine statul legitimist şi oligarhic, ridicat pe clase permanente, specializate. Iraţionalismul acesta pare a fi şira spinală a mentalităţii noastre specifice, fiindcă toate construcţiile ideologice de la N. Bălcescu până la Nae Ionescu şi L. Blaga se nutresc din el.
Andrei Tiut
George Călinescu crede despre Eminescu și că acesta își pierduse imaginația…erotica. Și citează un poem în care pare că iubita ar avea gura la ceafă. Nu mai știu exact care este textul cu pricina!!!
Textul cu pricina despre care vorbeam mai sus este poezia Dorința! Oricum, părerile sunt împărțite.
Iti dai seama ce zaharisit era Moshu’Calinesu…?
„fiindcă toate construcţiile ideologice de la N. Bălcescu până la Nae Ionescu şi L. Blaga se nutresc din el.”
Si noi, ‘telectoali rigurosi le inghitim precum claponii…
Bre crestine…Balcescu se putea nutri de la Eminescu doar daca acesta se apuca se scrie in burta mamei lui.
Legenda: Balcescu a murit in anul 1852
Citesti gresit cauzalitatea. Eminescu e un reprezentant al acelei irationalitati, nu „creatorul” ei 🙂
Ok…Mai gresim…Nimeni nu-i perfect. Cumva textul impricinat apare in cronica Optimistului…?miriammarydanielledaniela333 says: poezia cu pricina s-ar numi Lacul si iubita din text e o juna contorsionista…Da’ce atata rigoare pentru texte poetice?