Ideile nu pot fi reduse la tăcere Răspunde

10152993_736207039747110_916597574_n

Libertatea de exprimare, libertatea de conștiință și libertatea presei sunt fundamentele civilizației occidentale moderne și a democrației. Exercitarea acestor libertăți fundamentale a fost întotdeanuna o provocare, chiar și în cadrul celor mai liberale regimuri politice. Masacrarea jurnaliștilor francezi de la Charlie Hebdo reprezintă un asalt direct asupra valorilor fundamentale ale democrației liberale. Uciderea premeditată și cu o cruzime nețărmuită a 10 jurnaliști și a 2 polițiști, aflați în exercițiu funcțiunii, reamintesc tuturor că aceste valori nu sunt nici în momentul de față banale sau pe deplin asigurate, chiar și în țările cu o democrație funcțională. Statul, societatea sau fanaticii de orice culoare politică pot suprima oricând libertatea de conștiință, dreptul la liberă exprimare sau libertatea presei, atunci când interesul politic o cere sau când ideile unora contrazic credințele și valorile altora.

Ceea mă aduce la următorul punct. Libertatea de exprimare și libertatea de conștiință nu există pentru a proteja ideile sau valorile pe care unii indivizi le apreciază ca fiind „corecte”, „decente” sau „general acceptate”. Dimpotrivă, aceste libertăți asigură cadrul în care ideile indivizilor și ale grupurilor care alcătuiesc o societate pot interacționa, uneori conflictual. Dezbaterea și conflictul dintre idei și argumente, reprezintă modul în care o societate ia decizii privind prezentul și viitorul său. În absența acestor libertăți o societate nu poate asigura membrilor săi vehiculul prin care aceștia pot lua decizii sau purta dezbateri privind viitorul lor. Acțiunea umană este astfel limitată și împiedicată să-și atingă potențialul. A recurge la gloanțe în momentul în care nu ai argumente sau pur și simplu pentru că nu apreciezi ideile altuia, denotă incapacitatea de a funcționa ca individ într-o societate, oricare ar fi aceasta.

Brutalitatea și cruzimea de care au dat dovadă cei trei atacatori din Franța nu trebuie însă să ne împingă să privim acuzator o întreagă comunitate pentru faptele comise de un grup de fanatici. Uciderea a 12 oameni și rănirea altor 11 nu reprezintă o justificare pentru a da foc unei moschei sau pentru a condamna aprioric o religie. Masacrul de jurnaliștilor de la Charlie Hebdo reprezintă  un moment de reflecție asupra motivelor și resorturilor care au împins trei oameni să ia viețile altor oameni, pentru simplu motiv că nu erau de acord cu ideile acestora din urmă. Pedepsirea colectivă a unei întregi comunități, fie ea doar simbolică, subminează însăși ideea de justiție și denotă un intelect limitat. Orice fel de abatere de la normele statului de drept în a pedepsi faptele unor fanatici reprezintă un atac cel puțin la fel de grav asupra valorilor democratice, precum fapta comisă de acești teroriști.

George VIŞAN 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s