Victor Ponta și PSD Răspunde

http://www.wprost.pl/F/pic.php?T=news&P=263177

1

Acum câteva zile am fi zis despre dl Ponta că este învins în alegeri de dl Iohannis, trădat (?) de dl Zgonea în cazul SIE, urmărit de procurorii dnei Kovesi, certat cu dl Dragnea și refugiat în spital la mare depărtare. Câțiva speculau chiar că nu se va mai întoarce. Dl Ponta s-a întors, a manevrat două zile până a trecut scandalul de presă, a dat de lucru DNA până în august s-a plasat victimă în cazul ministrului transporturilor. Astăzi (ajutat și de confuzia neforțată a președintelui) dl Ponta este apărătorul investitorilor contra președintelui de dreapta și al poporului contra unui politician mai popular decât el. Fără îndoială, dl Ponta este cel mai iscusit operator politic al momentului.

2

Aceste victorii și abilități tactice maschează, însă, diluarea strategică. Mai este PSD partidul forței liniștite, în linia Iliescu-Năstase? Poate că nu, căci premierul se simte obligat să combată. Mai este PSD principalul partid anti-Băsescu? Probabil că da dar, dincolo de un electorat captiv, cui îi mai pasă? Mai este PSD continuatorul USL? Din nou, cui îi mai pasă? Mai este PSD partidul celor săraci? Poate, dar, iată, și al celor bogați. Pe scurt identitatea dlui Ponta este neclară și, date fiind epurările, identitatea dlui Ponta este identitatea PSD.

3

Undeva prin 2012 spuneam că dl Ponta și restul conducerii USL au mai degrabă abilități strategice decât tactice (5 lucruri pe care trebuie să le ştiţi ca să înţelegeţi USL). Astăzi, pentru dl Ponta lucrurile stau invers. Strategic el se află într-o zonă confuză. Tactic, partidul se folosește de el (și el de partid) pentru abilitatea de a conserva accesul la putere în fiecare mini-criză.

Deocamdată dl Ponta beneficiază de deciziile pe termen lung luate mai demult (întărirea UNPR/ PLR; Codul Fiscal). Dar când acestea își vor fi trăi traiul, la ce va mai apela premierul?

Evident, situația este cumva ipotetică. Dacă dl Ponta va fi condamnat atunci discuția devine caducă. Dacă va fi achitat (în viitorul apropiat) suferința sa eroică în ghearele DNA va servi drept combustibil electoral o vreme. Dar, până în 2016, problema revine oricum: cine este Victor Ponta? , pe cine reprezintă PSD? Până se vor găsi răspunsuri la aceste întrebări PNL are (deși nu neapărat merită) avantajul strategic.

Andrei Tiut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s