Pretorienii lui Dragnea 1

„Cum, bă, să scăpați de sub control o mulțime pașnică?”

„Păi, șefu, să vedeți noi am executat ordinele!”

„Ordinele cui, bă?”

„…”

Pe 9 august, într-o declarație sforăitoare și agramată, PR-ul Jandarmeriei Române proclama sus și tare că „nu suntem trupe pretoriene (sic!)” și că instituția nu se confruntă cu cetățenii, precum și că rolul jandarmilor este de „a asigura siguranța participanților (la protest – n.a.)”.

Colac peste pupăză, colegii dlui lt. colonel Marius Militaru s-au chinuit să demonstreze contrariul pe întreaga durată a mitingului diasporei din 10 august. Nu numai că nu au protejat participanții la un protest pașnic, dar i-au atacat și rănit, fără a face distincție între elementele agresive și oamenii nevinovați din mulțime. Ba mai mult, au lovit în neștire, dând dovadă simultan de exces de zel și incompetență, jurnaliști, precum și cetățeni care au ridicat mâinile în aer în momentul șarjei jandarmilor.

Pentru a fi cât se poate de clar, ridicatul mâinilor în aer semnifică fie predarea combatantului, fie că respectivă persoană este neînarmată și nu are intenții agresive. Nu știu dacă se învață acest lucru în școlile de ofițeri și subofițeri ale MAI sau în timpul instrucției viitorilor jandarmi, dar pe timp de război, refuzul acceptării predării combatantului reprezintă crimă de război. Ce să mai zic pe timp de pace! Numai poliția americană reușește să împuște oameni neînarmați, cu mâinile ridicate. Se pare că Jandarmeria Română reușește doar să bată demonstranți pașnici, cu mâinile ridicate.

„Intervenția” jandarmeriei a fost atât de bine condusă, încât doi jandarmi au rămas izolați de restul trupei și au fost loviți cu sălbăticie de un grup de ultrași. Numai intervenție curajoasă a unor protestatari, culmea, le-a salvat viețile. Am văzut acele imagini și o să fiu foarte clar – ceea ce au pățit cei doi jandarmi în mâinile ultrașilor e tentativă de omor! Un bilanț al „faptelor de vitejie” din Piața Victoriei, publicat de ISU-SMURD, indică 452 de răniți. Dintre aceștia, 40 au fost transportați la spital. 35 de jandarmi au fost răniți, iar 11 au fost duși la spital.

Acțiunile jandarmilor demonstrează că pe durata întregului protest scopul acestora nu a fost de ai proteja pe participanți de eventualele provocări sau acte necugetate, ci acela de a dispersa manifestația din Piața Victoriei. Acest lucru arată că cei care trebuiau să apere drepturile cetățenilor erau acolo pentru a le submina drepturile la liberă expresie, protest și liberă asociere. În acest sens jandarmii au utilizat din belșug gazele lacrimogene, trase fără noimă și discernământ asupra protestarilor încă de la debutul protestului, iar mai apoi, când în mod convenabil au sosit ultrașii, au „curățat” piața cu bastonul și tunul cu apă, dar au curățat-o atât de bine încât ultrașii au construit baricade din jardinierele de pe Bulevardul Titulescu, cărora le-au dat și foc. Bașca, în timpul „luptelor” jandarmii au pierdut și două pistoale (asta dacă e adevărat). Întreagă intervenție a fost incompetentă și denotă faptul că a fost motivată politic.

Dar unde am mai văzut acest „film”? Pe 1 februarie 2017, în timpul protestelor contra OUG 13, când jandarmeria „a uitat” să oprească sosirea grupărilor de ultrași în Piața Victoriei, deși posibila lor prezență a fost semnalată pe căi oficiale de SRI. Ca și astăzi, la cârma MAI se afla Carmen Dan, care a găsit atunci o serie întreagă de scuze penibile pentru a justifica lentoarea reacției la informațiile principalului serviciu de contrainformații. Atunci au existat informații credibile că ultrașii au fost trimiși în piață de membri ai PSD, certați cu legea.

Acest „eșec” operațional al jandarmeriei a fost pregătit din timp. Mai întâi prin tot felul de avertismente voalate ale PSD și ale mediei afiliate partidului că ar putea exista violențe. Apoi prin amenințările lansate de agenți provocatori contra forțelor de ordine. Urmate de provocările de la fața locului ale jandarmilor (gazele lacrimogene, prezența autospecialei cu tun cu apă) și eșecul acestora de a opri eficient acțiunile violente ale ultrașilor și altor indivizi doritori de violență. Și în fine prin dezinformarea și justificările penibile prezentate Jandarmeria Română după consumarea faptelor.

Tot ceea ce a reușit Jandarmeria Română în seara de 10 august a fost să reprime o manifestație pașnică. Nu e niciun secret faptul că Liviu Dragnea este deranjate de contestarea publică continuă a guvernării PSD și a lansat o campanie agresivă de demonizare a cetățenilor care protestează pașnic în București și în celelalte orașe ale țării. Și nu e niciun secret faptul că MAI este condus de unul din „soldații de bază” ai dlui Dragnea, Carmen Dan.

Jandarmii au demonstrat pe 10 august că sunt brațul înarmat al PSD și ai lui Liviu Dragnea – pretorienii lui Dragnea. Dacă această instituție joacă partizan și se plasează în afara cadrului statului de drept, trebuie reamintit faptul că România organizează alegeri la intervale regulate, iar opoziția de astăzi s-ar putea să fie puterea de mâine.

George VIŞAN

One comment

  1. Pingback: Pretorienii lui Dragnea — Civitas Politics – „Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau inaripat.“

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s