Democratizarea artei by Google (via ted.com) 2

Mărturisesc că am privit la început proiectul de mai jos cu un oarecare scepticism. Pe undeva mi-era clar că asemenea evoluţii sunt de aşteptat. Pe de altă parte am văzut proiecte asemănătoare ale unor mari muzee care nu m-au impresionat excesiv.

Totuşi Google Art Project aduce două lucruri noi. Pe de o parte asociază muzeelor brandul Google făcând ca arta să devină „cool”. Pe de altă parte încearcă să aducă o dimensiune de  reţea socială prin crearea de colecţii personale şi modalităţi de a le comunica.

Proiecte de acest gen (care combină realizările tehnice cu PRul) fac arta grafică accesibilă către populaţii ale căror venituri şi locaţie geografică nu le-ar fi permis niciodată accesul în marile muzee. Asta după ce instituţia muzeului însăşi a scos arta de sub monopolul elitelor înstărite.

Off-topic: chiar dacă în mod normal Google Art Project ne interesează pe Civitas mai degrabă prin aspectul său social, situl merită recomandat în sine. Navigarea nu a fost fără eroare, dar calitatea grafică şi viteza de  încărcare sunt excepţionale.

Andrei Tiut

2 comments

  1. Google Art Project pare o idee buna, dar superflua. De ce sa vizionezi opere de arta pe internet, cand poate ar fi mai util si placut sa mergi la muzeu? (pentru locuitorii statelor sarace, Google Art Project, pare a fi totusi util, deoarece nu foarte multi isi permit sa viziteze muzeele de arta europene sau americane).
    Pe urma nu folosesti termenul de democratizare usor abuziv? Scos din contextul unui regim politic, termenul de democratizare mi se pare utilizat abuziv. Nu poti aplica democratizarea in domeniul artei, din simplu motiv ca arta nu functioneaza dupa „proceduri democratice”. Da largirea accesului la arta si cultura este in sine un fapt pozitiv, dar termenul de democratizare nu cred ca descrie acest proces in mod corect.

  2. Era vorba intr-adevar de democratizarea *accesului* la arta – mi-a … alunecat penita pe hartie. Iar termenul de democratizare nu se refera doar la logistica ci si la promovarea pe canale (si asocierea cu valori) mai putin elitiste.

    Cat despre utilitate, gandeste-te ca, potential, Google Art Project aduce doua lucruri pe care un muzeu nu are cum să le ofere: o „colectie personala” cu acces continuu si un nivel al detaliului care poate fi inaccesibil unui ochelarist care priveste Pieta de la 7 m printr-un ecran de sticla intr-o basilica moderat luminata (caz real). E cam aceeasi utilitate pe care o are un bun album de arta, doar ca la o rezolutie de cateva ori mai mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s