Al doilea moment al adevărului pentru DNA 1

0-333715-dna_53291c0588

Rolul DNA, în opinia mea dar și a majorității susținătorilor săi, este de a veghea contra abuzurilor penale ale puterii politice. Totuși, cel puțin la nivelul care se vede, Direcția s-a specializat în a urmări, spre exemplu, foști miniștri. Nu actuali miniștri, foști. În mod asemănător, la nivel de primari, exemplul integrității DNA este în fiecare discuție același domn Apostu.

Pe susținătorii d-lui Morar acest fapt nu pare să îi deranjeze. Cineva de la Noua Republică, spre exemplu, nu a simțit contradicția de a produce text laudativ din care reiese că nici un prefect nu ar fi fost condamnat pe baza unui rechizitoriu DNA.

N.B. Această imagine nu este utilizată în scopuri electorale

N.B. Această imagine nu este utilizată în scopuri electorale

Pentru o mare parte a celorlalți români, însă, această impresie de partizanat a adus o stigmă pe imaginea instituției. Dincolo de sondaje, putem vedea că este rentabil să lovești în DNA atât pentru rating TV cât și pentru imaginea politică.

Am auzit mai multe propuneri de justificare ale acestei înclinații a DNA, unele mai de bun simț, unele aducând a argumente circulare și unele fiind de-a dreptul încercări de a livra un Jedi mind trick. Efectul acestor raționalizări asupra celor care nu sunt deja convinși este cvasi-nul.

Observația că în șapte ani DNA a deranjat un singur primar notoriu al PDL și nici un ministru este simplu de făcut și relevantă pentru atât pentru „elita intelectuală” cât și pentru „masele largi”. Că și contra-măsură PDL și/sau DNA ar fi trebuit să ofere un argument la fel de simplu și percutant. În schimb au decis să ignore problema. De aceea, vreau să fiu bine înțeles, chiar dacă cineva ar produce acum o explicație perfect onorabilă, este prea târziu ca ea să aibă efect.

În schimb domnul Liviu Dragnea oferă DNA o excelentă șansă de a-și curăța imaginea publică. Dacă în cazul dlui Năstase acuzațiile aduse au fost mediocre și târzii, în cazul domnului Dragnea ele sunt puternice și prompte. Dacă dl Năstase era un lider depășit al Opoziției, dl Dragnea este un lider actual și influent al Puterii.

Desigur, o condamnare a domnului Dragnea ar da o oarecare apă la moară celor ce susțin că Direcția este politizată. Și acuzația de dublă măsură ar putea fi – în opinia mea – perfect justificată. Dar nu va conta. O condamnare a domnului Dragnea ar arăta că Puterea poate fi adusă cu picioarele pe pământ, pavând astfel drumul pentru procurori mai eficienți și mai curajoși și crescând pretențiile din partea societății. Iar cel care ar obține această condamnare va fi reținut ca un deschizător de drumuri.

Andrei Tiut

One comment

  1. Pingback: Săptămâna 20 – 26 mai: agenda publică şi predicţii | Context Politic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s