E-Guvernare: The fall of the house of paper Răspunde

Clipboard01

Vreau de mai mult timp să recomand Onorată Instanță, un proiect al Funky Citiznes și Fundația Ceata care dorește să facă Justiția mai transparentă. Și la transparență se ajunge prin analize pe baza accesului la date.

La fel de important ca și proiectul este unul din motivele pentru care acest proiect a fost posibil: faptul că portalul ministerului public are un API. Adică Application interface programming adică o metodă prin care o mașină (PC-ul Funky Citizens) poate interoga o altă mașină (serverul portalului). Mă bucur că un ONG a rulat acest proiect, dar sunt de-a dreptul mirat că au găsit un API din care să își ia datele.

Nu sunt singurele lucruri bune în materie de guvernare și tehnologia informației. Open Government Partnership a părut la început unul din multele proiecte care nu se întrupează decât în ficțiune. Totuși, de data aceasta, a apărut data.gov.ro care este chiar utilizabil. Proiectul este un darling al unor ONGuri românești din cauza bunei comunicări cu Direcția Servicii Online și Design (vedeți însă o opinie critică aici). Dvs nu ați auzit de el pentru că, raportat la scopurile extrem de ambițioase, este încă imatur. Nu vă recomand neapărat să vă folosiți de sit fără să verificați dintr-o a doua sursă: fiind un proiect birocratico-tehnic datele nu par a fi curate (cured) și calitatea lor este la fel cu a statului român – impredictibilă. Dar proiectul există, mișcă, și asta este excelent.

Avem, apoi, aplicații ale CNAS (cum ar fi aceasta) deocamdată nu foarte inteligente dar … promițătoare.

Apoi, spațiul virtual privat oferit de ANAF și Ministerul Finanțelor. Când am auzit prima dată de acest proiect, cam cu două luni înainte de lansare am crezut că este o glumă. Și, totuși, a fost lansat proiectul pilot pentru București și Ilfov. (Înțeleg că în spate sunt aceleași programe de gestiune folosite pentru utilizatorii persoane juridice – asta ar putea explica de ce nu am auzit de căderi catastrofale ale sistemului).

Mai este „radarul pădurilor”, o formă de autoînregistrare a transporturilor de bușteni mai mult decât un „radar”. Dar – și aici este partea bună – este integrat cu sistemul de urgențe 112, permițând verificarea în timp real a unui transport de către orice cetățean.

În sfârșit manualele în format electronic (manuale.edu.ro). În condițiile în care un manual de hârtie costă 15-20 lei (plus auxiliare) iar tableta cea mai ieftină sub 200 de lei proliferarea manualelor digitale gratuite devine o formă de a subvenționa indirect achiziționarea de tablete. Din nou, vorbim de un concept. Nu încerc să sugerez că actualele manuale chiar ar rula pe cele mai ieftine tablete ci doar că avem o direcție promițătoare.

Zidul de hârtie care înconjoară statul român se fisurează încet-încet. Dacă ne uităm prin crăpături nu o să vedem mare lucru: informații parțial relevante, proiecte parțial finisate, etc. Dacă, însă , ne uităm la crăpături vom vedea ceva mult mai interesant: un zid care stă să cadă. Dar nu vă grăbiți să deschideți șampania, mai durează 5-10 ani.

Andrei Tiut

Notă: Nu am stat să număr câte proiecte sunt inițiate în guvernul Ponta și câte înainte. Nu totul se subsumează campaniei electorale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s