Se dă următorul grafic cu evoluția prețurilor de consum:
Vedem cum indicele prețurilor nealimentare are o evoluție relativ constantă, în timp ce indicele mărfurilor alimentare pare să aibă o variație sezonieră. Mai precis, vedem niște mici „vârfuri” în luna mai. Practic, mai pare a fi ultima lună în care trăim din rezerve (sau solarii) și iunie prima lună în care începem să trăim semnificativ din roadele câmpului. Diferența se vede și mai bine dacă desenăm variația de la lună la lună (prima coloană de după fiecare linie este luna mai):
Prețurile scad de la sine în iunie 2006, 2009, 2011, 2013 și 2014. În 2007 avem o secetă istorică și efectele sale se simt probabil și în 2008. Dar, chiar și în anii „răi” creșterea prețurilor în lunile iunie-iulie pare să fie semnificativ moderată.
Graficele acestea se pretează puțin la teoria conspirației. Într-adevăr, variația naturală a ciclurilor face posibil să vedem simultan scăderea prețurilor (bilă albă Guvern) și creșterea marjei de profit a companiilor. Dar nu este nevoie să bănuim Guvernul de conspirații ci doar de un robust cinism politic. Scăderea TVA la alimente nu se face din motive ideologice ci pentru voturi. Iar voturile sunt atrase de scăderi reale de prețuri. Deci este interesul Guvernului să scadă TVA într-un moment în care evoluția naturală a prețurilor va ajuta sau măcar nu va stânjeni.
Ar fi aici rolul Opoziției să atragă atenția asupra ciclului agricol și să educe populația să aștepte scăderi mai semnificative. Dar PNL este prea preocupat de sine însuși. Iar Opoziția prin presă va fi prea preocupată să ne arate că prețurile nu scad, chiar și dacă ele vor scădea.
Andrei Tiut