Alianţă să fie, dar să ştim şi noi 7

Crin Antonescu si Dan Voiculescu

Zbârnâie blogurile despre ACD: şi de bine şi de rău, şi idealist şi pragmatic. Dincolo de întrebarea: „Ce face PNL?” autorii îşi pun, mai discret sau pe faţă şi întrebarea: „Ce ne facem noi cu PNL”. Sau, în cheie Caragiale: „Eu cu cine votez?”.

Spre deosebire de ceilalţi colegi de blogosferă, aş sugera să nu avem deocamdată o părere etică şi nici chiar o analiză pragmatică până vedem care sunt paşii următori.

Este evident că ACD nu are o bază doctrinară, ci e un troc de resurse, un mijloc către un scop. şi este la fel de evident că PNL va suferi un oarecare recul de imagine (nu imediat voturi) ca preţ al acestei tranzacţii.

Nu vad deocamdată ce cumpără PNL-ul. Expunerea pe Antene şi banii de campanie sunt doar o îmbunătăţire graduală a ceea ce partidul are deja. Politica e prostituată (sugerează motto-ul acestui blog) dar parcă nu mi-ar plăcea să-i vânzându-se atât de ieftin.

Şi iarăşi nu văd lucrul cel mai important: ce va face PNL cu resursele obţinute în această tranzacţie? În cel mai bun caz PNL ia resurse de la electoratul său (voturi, sensibilităţi doctrinare), investeşte în PC, primeşte ceva în schimb şi foloseşte acel ceva într-un proiect cu care se poate întoarce înapoi la electorat.

Dacă domnul Antonescu şi partidul său au un asemenea proiect, atunci comportamentul lor este responsabil (accountable) fată de cei ce îi aleg şi cred că li se va trece (uşor) cu vederea Alianţa. Dacă însă nu vor veni cu nimic (sau cu nimic de anvergură) atunci… avem o problemă.

Andrei Tiut

7 comments

 1. Pingback: Tweets that mention Alianţă să fie, dar să ştim şi noi « -- Topsy.com

 2. Lasand la o parte costurile de imagine (Felix), nemultumitii (Tariceanu, Orban, Saftoiu) si probabile ceva pierderi de electorat (nu cred ca foarte mare tinand cont anti-Basescianismul profund), PNL a preluat initiativa, devenind vioara intai a opozitiei. PSD a ramas un pic pe din afara si acum se chinuie sa intre in aceasta constructie.

 3. Cea mai mare eroare a PNL. Nu numai ca Antonescu, chiar daca pare altfel acum pe varful bulei electorale, nu mai are nicio sansa sa castige prezidentialele, dar viitorul PNL e periclitat serios. Explicatiile halucinante ale lui Zoe Petre, Cioroianu, Marga etc nu fac decat sa agraveze problema. E printre cele mai proaste si mai compromitatoare mutari politice facute de un partid romanesc important in ultimii 20 de ani, ceea ce arata nivelul intelectual la care s-a ajuns in politica romaneasca si in PNL in special.

 4. @Bogdan
  Se pare ca mesajul PNL-PC e ca orice si oricine e mai bun decat PDL. Momentan PSD a fost lasat oarecum pe dinafara – creatorii acestei aliante au mizat pe faptul ca PNL poate prelua rolul de principal partid de opozitie de la PSD.

  Nu stiu daca votantii PNL vor abandona partidul in masa din cauza aliantei cu PC. In 2009 cam 60% din electoratul PNL a votat cu Geoana in turul 2. Avand in vedere modul cum este perceputa guvernare PDL este posibil ca dezertarile sa fie minime.

 5. Andrei, mi se pare cel putin ciudata miscarea PNL-ului, asa, ca sa ma exprim elegant.

  Ai urmatoarea circumstanta: un partid cu electorat de stanga consolidat, estimat pe la 30-35% din votanti (PSD), un partid in crestere solida in ultimii ani, probabil pe la 25% din intentiile de vot (PNL), un partid in vrie, probabil cu un nucleu de vreo 10-15% ramasi ca intentie de vot. Deci PSD + PNL = ~60%, iar tu, partid istoric declarat de dreapta, extrem de sensibil la anti-comunism (cel putin declarativ), care iti dai oameni afara din partid pe motiv de colaborare cu secu, faci alianta cu un pseudo-partidulet de buzunar, remarcabil prin lipeli strategice in prag de alegeri ca sa intre in Parlament si prin 3 posturi de televiziune gata sa muste la ordin? Partidulet condus de un tip dovedit ca turnator?

  Vorba americanului: it doesn’t make any sense 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s