De urmărit: campania lui Nicușor Dan 2

Să zicem că ați dori să studiați partidele, alianțele și mișcările politice din România. Partidele sunt de tip „catch-all”. Mecanismele de decizie sunt „discrete” până la limita conspirației. Datele statistice și sociologice pe care partidele și-ar baza decizia în mod rațional sunt – în spațiul public – rare, inconsistente și, uneori, dubioase. Economia pe timp de criză sau tranziție este greu de înțeles, așa că evaluarea politicilor economice poate fi dificilă  Desigur există oameni și texte care depășesc aceste bariere.

Dar de prea multe ori vedem aplicarea directă a unei scheme analitice de import. Sau ridicarea ideilor de „stânga” și „dreapta” la nivel de concepte fundamentale ale analizei politice. Sau comparații simpliste între canonul democratic/politically correct vs 1-2 analize de discurs.

Toate acestea nu neapărat din lene intelectuală ci și pentru că poate fi o provocare  să găsești surse de informație open-source credibile. Iar în lipsa informației demersul de a înțelege rațional realitatea politică alunecă foarte ușor în lamentări și conspirații.

Când eram în facultate și nu găseam subiecte pentru lucrările de semestru încercam să mă îndrept spre partidele a-tipice (de regulă PRM și UDMR). Acestea aveau o legătură mai directă cu o anumită cultură politică, o raționalitate electorală mai ușor de prevăzut și alte beneficii care ușurează cercetarea cu resurse puține.

O astfel de oportunitate o prezintă azi campania lui Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei. Pe lângă caracterul său atipic puteți beneficia de modul relativ transparent în care e comunicată.

Despre ce este vorba:

O campanie organizată, cu sit, pagini de Facebook (de ex aceasta) și listă de email. Recomand lista de mail (al treilea link, undeva în josul paginii): o să primiți mailuri multe dar – unele – fascinante.

O mișcare independentă care este – în esență – suma promovării pe care simpatizanții o fac în răspăr cu instrucțiunile primite pe mail sau alte canale oficiale. Motivația care îi animă pe acești promotori online este probabil rezumată corect aici.

O campanie de voluntariat. Pe lângă promovarea online și (deocamdată slabele) prezențe media staff-ul lui Nicușor Dan pare foarte preocupat să pună pe picioare o organizație capabilă cel puțin să strângă semnături. În viitor, aceeași organizație va trebui să aducă voturi.

Andrei Tiut

PS: Am vorbit într-un articol mai vechi despre oportunitatea binevenită pe care candidatura domnului Dan o oferă pentru a primeni agenda publică la alegerile locale în București și nu numai. Deocamdată agenda alternativă este mai mult schițată. După ce (dacă) ajungem să vorbim de candidatul Nicușor Dan sper să  apucăm să vorbim și teme de  administrare locală.

2 comments

  1. Si e foarte pornit pe Nicușor Dan, singul dintre candidati care a fost olimpic intenațiomal la matematcă, singul care a făcut facultatea la Paris si, auzi nerușiare, nu si-a dat docroratul cu generalul Oprea, ci tot la Paris. Păi poți să-i ierți așa ceva?
    Si, mai mult, n-are pregătire politică. Spre deosebire de contracandidații săi, Firea si Turcescu, el nu si-a inceput cariera, cum ar fi fost si normal, prin clasele „pregătitoare” ale Antelelor Domnului Voiculescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s