Klaus Iohannis pe Facebook: axiome și non-sequitur 6

KWI

Acest articol nu este îndreptat împotriva lui Klaus Iohannis. Interpretarea pe care o dă actualul președinte Constituției este probabil cea mai apropiată de interpretarea mea dintre toți președinții postdecembriști.

Dar dl Iohannis este politician. Politicienii manipulează – cel puțin în sensul în care prezintă privilegiat propriile puncte de vedere. Iar forma în care ne manipulează echipa de Facebook a domnului Iohannis este atipică.

Politicianul român, în persoană sau prin purtători de mesaj, are un stil de manipulare relativ complex, denumit uneori peiorativ „abureală”. Prin contrast, echipa domnului Iohannis adoptă un stil sobru, caracterizat printr-un non sequitur simplu, fără ocolișuri. Adică concluziile, fără să fie nevoie de alte artificii, nu derivă din premise.

În plus, dl. Iohannis folosește în comunicarea pe Facebook un exces de axiome. Puțină căutare pe Internet sugerează că sofismul potrivit în context este thought terminating cliché. Adică plasarea strategică a unui clișeu, adevărat sau fals, al cărui scop este să mute atenția de la lipsa de soliditate a argumentului

Ca să nu ziceți că mint, iată o analiză a ultimelor mesaje postate de dl președinte pe Facebook.

Războiul, dictaturile ori corupția generalizată silesc oameni din multe țări ale lumii să-și părăsească satele și orașele și să ia calea refugiului. Traficanți de toate felurile promit să-i ducă în țări libere de violență și persecuție. Niciodată problema refugiaților și a migrării nu a fost mai acută și, de aceea, mâine particip la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va căuta soluții pentru criza migrației.

Non sequitur

Dl Iohannis participă „mâine” pentru că „mâine” are loc evenimentul și pentru că, în calitatea sa de președinte, reprezintă România. Din câte știu dl Iohannis nu a delegat până acum prezența sa la evenimente internaționale și îmi vine greu să cred că dacă problema era ceva mai puțin acută ar fi delegat tocmai acum

Nu promulg legi care încalcă principii constituționale sau care au lacune juridice. În ultimii 25 de ani, de foarte multe ori, legislația prost făcută a dus la stagnare şi a încurajat corupția.· Legislația alegerilor și a finanțării partidelor politice avansează mulțumitor în Parlament, dar legea privind participarea la vot a diasporei noastre bate încă pasul pe loc. Avem în străinătate aproximativ 4 milioane de români. Mulți dintre ei au stat ore în șir la cozi, în noiembrie 2014, ca să voteze. Urmăresc evoluția legislației pe această temă cu mare atenție și aștept ca partidele parlamentare să-și onoreze promisiunile.

Premisă falsă.

Dl Iohannis promulgă la a doua înfățișare orice lege are în față.

18 Aprilie este Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor. În această zi, mă alătur apelului UNESCO ‪#‎Unite4Heritage‬, care condamnă distrugerile patrimoniului universal din Orientul Apropiat şi le califică drept crime de război. Îi invit pe toți cei care vor ca şi generațiile viitoare să se bucure de valorile universale ale trecutului să se alăture campaniei inițiate de UNESCO.

Nu se aplică (nu conține un argument)

În perioada comunistă, teatrul reprezenta un spațiu privilegiat în care libertatea de gândire reușea să supraviețuiască cenzurii. Pe scenă erau în plină afirmare marii noștri actori. Am vizitat cu emoție Sala Mare a Teatrului Național din București, care se redeschide publicului. Este o realizare excepțională, mult așteptată și onorează pe deplin tradiția strălucită a teatrului românesc.

Tot un fel de non sequitur. Prima mea reacție a fost „ce legătură are comunismul cu Teatrul?”. Am înțeles apoi din altă parte (în mod ironic, din mesajul dlui Ponta) că există o responsabilitate a regimului comunist în mutilarea clădirii.

Ultima frază este un thought terminating cliché.

Finanțarea partidelor și a campaniilor electorale trebuie să fie corectă și transparentă. Românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezența unor candidați preocupați de buna gestionare a banilor publici și care într-adevăr să-i reprezinte pe cetățeni. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justiția. De luni, încep o nouă serie de consultări pe aceste teme, cu partidele și formațiunile politice reprezentate în actualul Parlament.

Nu se aplică (nu conține un argument).

Înțeleg și împărtășesc supărarea oamenilor care s-au săturat să vadă că mulți dintre cei aleși să-i reprezinte în Parlament au uitat în slujba cui sunt și le sfidează așteptările. Înțeleg și dorința unora de acțiuni rapide și radicale pe termen scurt. În democrație însă nu poți rezolva un abuz prin alt abuz, nu poți opri un conflict printr-unul și mai mare și nu poți schimba comportamente cu forța. S-au mai încercat aceste lucruri în România ultimilor ani, de către toate părțile. Știm cu toții ce-a ieșit, un război al tuturor împotriva tuturor. Cine nu învață din lecțiile istoriei e condamnat să repete trecutul și nu poate construi un alt viitor. Eu nu am de gând să-l repet.

Primul text subliniat reprezintă cel puțin o generalizare pripită care încearcă să evolueze într-un thought terminating cliché. Normal că poți să schimbi comportamente cu forța. Există adevărate industrii în acest sens, cu randamente variabile: școli, pușcării, departamente de resurse umane.

A doua frază este un dublu thought terminating cliché.

În primele 100 de zile de mandat, m-am adresat, cu diferite ocazii, unor instituții ale statului sau publicului. Cuvintele-cheie ale acestei perioade sunt: justiție, educație, reconstrucție, reformă, consens, prosperitate, încredere, viitor. Viitorul României și prosperitatea cetățenilor ei depind, în mare măsură, de reconstrucția clasei politice, de încrederea în justiție și consensul în privința luptei anticorupție, dar și de o reformă realistă a sistemului de educație în acord cu piața muncii.

Nu se poate verifica.

Am spus delegației americane conduse de Michael Turner, co-președintele Grupului de Prietenie pentru România din Congresul SUA, că ne dorim ca Statele Unite ale Americii să se afle printre primii 10 investitori străini din România. Pentru aceasta, putem pleca de la potențialul incontestabil al țării noastre, care are oameni bine pregătiți și creativi şi de la avantajele conferite de poziția noastră geostrategică. Domenii precum energia, infrastructura strategică, IT-ul ar trebui să fie prezente pe lista scurtă de priorități a investitorilor americani în România. Astfel Parteneriatul Strategic România – Statele Unite ale Americii va veni în întâmpinarea așteptărilor cetăţenilor, va contribui la crearea de noi locuri de muncă şi la îmbunătățirea nivelului de trai.

Posibil un ignoratio elenchi. SUA poate valorifica (și chiar valorifică) potențialul țării noastre prin firme care nu sunt înregistrate legal în SUA iar aceste investiții apar ca fiind ale altor state în statisticile oficiale.

Creștinii catolici și protestanți serbează astăzi Duminica Floriilor. Pe vremuri, ziua de Florii era o zi aparte mai ales pentru copiii sași din Transilvania, pentru că era ziua Confirmării lor în Biserică, o zi în care se despărțeau de copilărie și erau primiți în rândul comunității adulților. Tuturor celor care serbează azi Floriile le urez multă sănătate și bucurie!

Nu se aplică (nu prezintă un argument)

Am solicitat Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte. Respingerea de către Parlament a cererii de reținere și arestare preventivă a unor deputați sau senatori a condus la un blocaj instituțional care împiedică desfășurarea procedurilor judiciare și înfăptuirea actului de justiție. Prin conflictul apărut astfel între justiție și legislativ se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat.

Este cumva greu de făcut diferența aici între argument și afirmație dar știm că blocajul instituțional a fost confirmat de CCR.

Împreună cu soția mea am participat aseară la dineul oficial oferit de Casa Regală la Castelul Peleș, cu ocazia zilei de naștere a Principesei Moștenitoare Margareta. Pentru mine, Familia Regală reprezintă nu numai o pagină esențială din istoria țării noastre, ci și un simbol al valorilor pe care le admir: respect față de oameni, putere de a trece peste nedreptăți și greutăți, generozitate și bunăcuviință.

Nu prezintă un argument,

Legislația alegerilor și a finanțării partidelor politice avansează mulțumitor în Parlament, dar legea privind participarea la vot a diasporei noastre bate încă pasul pe loc. Avem în străinătate aproximativ 4 milioane de români. Mulți dintre ei au stat ore în șir la cozi, în noiembrie 2014, ca să voteze. Urmăresc evoluția legislației pe această temă cu mare atenție și aștept ca partidele parlamentare să-și onoreze promisiunile.

Aici nu pot dovedi o eroare pentru că nu știu standardul de „mulțumitor” al președintelui. Dar, dacă avansurile sunt mulțumitoare, de ce a fost nevoit să trimită Legea Finanțării înapoi?

Nu doresc să zic, deocamdată, că aceasta este vocea președintelui. Discursurile sale de până acum împănează locurile comune inevitabile pentru un politician cu cantități acceptabile de substanță. Dar mă tem că citatele de mai sus reprezintă persona pe care echipa de online dorește să o proiecteze în mințile noastre

Andrei Tiut

6 comments

  1. Am citit cu mare atentie articolul. Concluzia mea : Efortul elaborarii unui asemenea articol ? Exclus a fi gratuit. Argumentatia este absolut fortata si inutila. Si da , Presedintele promulga legi chiar si a doua ora. Irelevanta analiza autorului. Conchid : VAX !

  2. Aruncatul de etichete „stiintifice” intr-o analiză în care textul este scos din context cu greu poate trece drept expertiză și profesionalism. Și asta nu este un ad hominem, este o modalitate de a evalua critic ceea ce am citit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s